O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
Celebrul pix de culoare roșie folosit de profesor când corectează poate să genereze efecte la care nici nu vă gândiți, afirmă prof. univ. dr. Ovidiu Pânișoară, conducător de doctorat în �...
Prof. dr. Ovidiu Pânișoară explică, într-un articol publicat pe performante.ro, ce efecte poate avea folosirea culorii roșii în evaluarea elevilor, la corectarea testelor și temelor.
„Uneori elemente minore pot să dezvolte o perspectivă negativă sau pozitivă în relația dintre elevi și profesori sau părinți și copii. Un exemplu este dat de forța culorilor (aspect asupra căruia am mai insistat și în alte articole). Astăzi dorim însă să aducem în atenție un aspect aparent surprinzător: celebrul pix sau stilou cu culoare roșie folosit de profesor când corectează poate să genereze efecte la care nici nu vă gândiți!”, este de părere prof. Ovidiu Pânișoară.
Roșul, pericolul psihologic al insuccesului
De ce este folosit roșul în corectură? „Pentru că este mai clar, mai ușor de observat de elev? Sau este o altă motivație? Elliot (2007) a urmărit să vadă rolul pe care culoarea roșie îl are în situațiile în care trebuie obținute rezultate. Autorul a pornit de la o ipoteză interesantă: culoarea roșie semnifică pericolul psihologic al insuccesului. De ce acest lucru? Într-o perioadă lungă de viață școlară pentru elevi, profesorii au folosit culoarea roșie pentru a corecta lucrările acestora și apariția „pixului roșu" desemna existența unor greșeli în produsul elevului. Este o asociere între culoarea roșie și pericol – spre exemplu semnele de stop și semnele de atenționare la pericol. Autorii spun că există și evidențe biologice după care roșul este asociat cu pericolul.
Pe de altă parte Rutchick, Slepian, and Ferris au observat că folosirea unui stilou cu cerneală roșie crește în mod semnificativ numărul de corecturi făcute unui paragraf. Astfel utilizarea stiloului de culoare roșie duce la o mai mare severitate/exigență din partea profesorului. Este asta un fapt pozitiv sau unul negativ?”, scrie prof. Pânișoară, lăsând la răspunsul la latitudinea cititorului.
Culoarea albastră, efect calmant
În schimb, despre culoarea albastră prof. Ovidiu Pânișoară subliniază „o evidență: scrisul cu culoarea albastră tinde să ofere un efect calmant care ajută creierul să se concentreze și să gândească profund, spun alți cercetători (Wallace, West, Ware și Dansereau)”.
Mesajul profesorului Pânișoară se încheie cu o întrebare deschisă: „Credeți că trebuie să renunțe profesorul la culoarea roșie cu care corectează lucrările elevilor?”. Alegerea pare firească și decurge din argumentele prezentate, dar părinții și profesorii sunt îndemnați la reflecție.
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
Ce efect are ceaiul asupra tensiunii arteriale. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Acest aliment pe care îl mănânci dimineața, te ajută să ai un somn odihnitor. Are efect calmant.
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.
Acest suc delicios scade glicemia și topește grăsimea. Previne și alte boli.
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
Balonarea dispare rapid cu acest ceai. Este alegerea perfectă dacă nu îți place ghimbirul.
Acest aliment curăță intestinul în profunzime și reduce inflamația.
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
Această legumă scade glicemia și hipertensiunea în același timp. Are multiple efecte asupra sănătății.
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.