Vitaminele B, semne că-ți lipsesc și cum remediezi deficiența

Ca să ne jucăm cu o replică celebră din Hamlet-ul lui William Shakespeare, „To B or not to B”, a fi sau a nu fi … vitaminele B. Aceste vitamine sunt extrem de importante pentru organism, dar nu lua...
Dintre vitaminele B, două sunt cele mai cunoscute: B12 și B6. Poate știați că fără suficientă vitamină B12 (și acid folic), de exemplu, puteți fi obosit, slab, constipat sau deprimat. Pentru un aport corect de vitamina B12, încercași scoicile sau ficatul de vită.
Vitamina B6 are multe funcțiuni importante în organism. Ea afectează starea de spirit, apetitul, somnul și gândirea. Fără suficientă vitamină B6, vă puteți îmbolnăvi mai des și vă puteți simți deprimat sau confuz, puteți avea buze sparte, crăpate. Aveți nevoie doar de o cantitate mică din ea în fiecare zi, iar surse bune naturale sunt năutul, tonul și - surpriză - ficatul de vită.
Alte tipuri de vitamine B și cât de importante sunt ele:
B1 (Tiamină)
Corpul vostru poate să nu absoarba suficient din această vitamină dacă beți adesea mai mult de un pahar de alcool. Fără ea, este posibil să resimțiți slăbiciune, oboseală și chiar să suferiți unele leziuni ale creierului. De asemenea, lipsa ei poate duce la psihoză. De unde obțineți B1 pe cale naturală? Din orez, păstrăv și fasole neagră, notează specialiștii de la WebMd.com.
B2 (Riboflavin)
Cel mai mulți dintre noi au valori contstante de riboflavină în organism. Este un lucru bun, pentru că o lipsă serioasă poate afecta ficatul și sistemul nervos. Dacă vî lipsește mâncați o bucată mare de ficat de vită. Nu vă place? Laptele, iaurtul și carnea de vită sunt alegeri bune.
B3 (Niacina)
Niacina vă ajută digestia, pielea și nervii să funcționeze așa cum ar trebui. De asemenea, ajută la transformarea alimentelor în energie. O puteți obține din lapte, ouă, orez și pește. Dar nu exagerați. Prea mult vitamina B3 poate provoca leziuni hepatice, ulcere peptice și erupții cutanate.
B7 (biotină)
Lipsa de B7 poate duce la erupții cutanate, căderea părului, colesterol ridicat și probleme cardiace. O găsii în stare naturală în conopidă, somon, morcovi, banane, făină de soia, cereale și drojdie.
Acid folic (folat)
Acesta este un membru important al familiei vitaminelor B - mai ales dacă sunteți însărcinată, deoarece ajută la prevenirea apariției anumitor defecte din naștere la copil. Acidul folic este versiunea de laborator a folatului, care se găsește în mod natural în alimente precum spanac și mazăre închisă la culoare.
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.
Motivele pentru care să bei ceai de ceapă. Cu ce plantă aromatică se combină
Acest ceai scade hipertensiunea și glicemia. Are efect semnificativ.
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Ingredientul puternic care îți curăță organele de grăsime și toxine. Multe femei îl adoră. Așa cureți stomacul, ficatul și colonul
Buze crăpate: soluția care le repară în câteva minute. Ai ingredientul chiar în bucătărie
Cea mai subestimată legumă din bucătărie. Ajută inima, sistemul osos și scade riscul de boli
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
Ginkgo biloba poate accelera recuperarea creierului în primele săptămâni după AVC
Uleiul esențial de scorțișoară: 5 motive să îl folosești. Luptă împotriva îmbătrânirii și bolilor cronice
Băutura delicioasă care poate reduce colesterolul rău datorită proprietăților sale
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C.
Consumul de cuișoare, beneficii. 11 motive pentru care să le incluzi în dieta zilnică
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
Ceaiul și ciocolata, efect asupra hipertensiunii arteriale
Ce efect are ceaiul asupra tensiunii arteriale. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul.
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.