EXCLUSIV Ce se întâmplă când combini carnea de porc cu alcoolul. Anca Ioniță: Poate duce la ficat gras sau probleme cardiovasculare

Dr. Anca Ioniță ne-a explicat de ce nu este sănătoasă combinația dintre carnea de porc și alcool.
Carnea de porc poate fi o sursă bună de proteine, vitamine și minerale, dar trebuie consumată cu moderatie, având în vedere conținutul de grăsimi saturate și colesterol.
Carnea de porc este o bună sursă de proteină, esențială pentru construirea și repararea țesuturilor din organism.
Aceasta furnizează diverse vitamine și minerale, cum ar fi zincul, fierul, vitamina B12 și niacina. Carnea de porc poate fi preparată într-o varietate de moduri, oferind opțiuni culinare diverse.
Anumite tipuri de carne de porc pot conține grăsimi saturate și colesterol, care pot contribui la creșterea riscului de afecțiuni cardiovasculare. Alegerea unor tăieturi mai slabe și metode de gătire sănătoase poate contribui la reducerea acestor riscuri.
Care carne de porc este cea mai sănătoasă
Dr. Anca Ioniță, medic nutriționist, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL, ce parte a cărnii de porc ar trebui să consumăm și de ce combinația dintre carnea de porc și alcool este, de fapt, nesănătoasă.
”Carnea de porc este o sursă importantă de proteine. Atâta timp cât este consumată în formă slabă cum ar fi muşchiuleţ sau cotlet este perfect de consumat. În schimb, carnea grasă de porc conţine grăsimi săturate, iar combinarea acestora cu alcool sau carbohidraţi rapizi poate duce către steatoza hepatică (ficat gras), sau către probleme cardiovasculare.
Carnea slabă de porc are doar 140 kcal/ 100 de grame, aşa că o friptură de porc gătită la cuptor este o variantă bună şi sănătoasă”, a explicat dr. Anca Ioniță, medic nutriționist, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Carnea de porc, conținut de vitamine și minerale
Carnea de porc este, de asemenea, o sursă bună de vitamine și minerale precum fosfor, seleniu și tiamină.
De fapt, carnea de porc este mai bogată în tiamină, o vitamină B necesară pentru o serie de funcții ale organismului, decât alte tipuri de carne roșie, cum ar fi cea de vită și miel.
Vitaminele B6 și B12, prezente și în cantități bogate în carne de porc, sunt esențiale pentru formarea celulelor sanguine și funcționarea creierului. Carnea de porc este, de asemenea, o excelentă sursă de fier – fierul heme găsit în carnea roșie este absorbit foarte ușor de către sistemul digestiv uman.
Seleniul din carne de porc este esențial pentru funcționarea adecvată a glandei tiroide. Un cotlet de porc de șase uncii conține mai mult de 100% din doza zilnică recomandată de seleniu.
Carnea de porc este o sursă bogată de anumite vitamine și minerale de care organismul tău are nevoie pentru a funcționa, cum ar fi fierul și zincul. De asemenea, este o sursă excelentă de proteine de înaltă calitate. Carnea de porc minim procesată, slabă și complet gătită, consumată în mod moderat, poate aduce anumite beneficii când este inclusă în dieta ta, potrivit WebMD.
Menținerea masei musculare
Proteinele de înaltă calitate din carne de porc sunt aminoacizi compleți și, prin urmare, sunt blocuri de construcție perfecte pentru crearea de mușchi noi. Pe măsură ce îmbătrânim, pierdem masă musculară, ceea ce poate duce la condiții precum sarcopenia - degenerarea extremă a mușchilor.
Consumul de proteine de înaltă calitate, cum ar fi cea găsită în carne de porc, în cadrul unui stil de viață sănătos care include exerciții fizice, poate ajuta la încetinirea sau inversarea sarcopeniei.
-
Somnul de frumusețe nu e un mit! Explicația uimitoare a unui neurolog13.09.2025, 17:50
-
-
-
-
Biopsia lichidă, tehnica ce poate salva mii de vieți în lupta cu cancerul
Psihoterapeutul Ioana Milea, la ”Dr.Psy”, live la DC Medical, DCNews și DCNewsTV
Anxietatea și depresia, combinație periculoasă în context oncologic. Psihiatrul, rol-cheie în tratament. Prof. dr. Adela Magdalena Ciobanu: Greu de tratat
Când ar trebui să se adreseze un cuplu medicului specialist în infertilitate. Dr. Lucia Luchian: Foarte important
Singurătatea bătrânilor, sunetul care îți rupe inima
Când poți face a doua procedură FIV, dacă prima nu a ieșit. Lucia Luchian, vești bune pentru cupluri
Torsiunea testiculară: simptome și testul care pune diagnosticul. Dr. Bogdan Pârlițeanu: Trebuie intervenit în maxim 4 - 6 ore!
Sedentarismul, factor agravant pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: La fiecare două ore, o mică pauză de două minute
Vârsta la care este indicată colonoscopia. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Chiar dacă NU ai simptome
Parteneriat real pentru sănătate. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb): Am adus milioane. Nu cerem cadouri, ci facilități fiscale
Totul despre cancerul colorectal. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), la DC Medical și DC News
Prevenția cancerului de col, sub semnul întrebării. Conf. univ. dr. Michael Schenker: A fost un adevărat șoc
Pacienții, acces mai facil la tratament. Radu Gănescu: Să schimbăm paradigma
Congelarea ovocitelor, cheia fertilității după 35 de ani. Dr. Lucia Luchian: Procedură simplă
Violența în cuplu, o realitate complexă și adesea ascunsă. Bogdana Fati: Acestea sunt semnele
Oxigenul: leac sau pericol? Cum devine, paradoxal, armă împotriva bolilor grave
Educația pentru sănătate în școli, esențială. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb): Este viitorul acestei țări. Semn de responsabilitate
Poluarea, un nou factor major în declanșarea astmului și alergiilor. Prof. dr. Florin Mihălțan: Provocarea deceniului. Mare amenințare
Prevenția, investiția esențială pentru viitorul sănătății în România. Iulian Trandafir: Este o chestiune de educare a oamenilor
Terapia care regenerează celulele. Dr. Mihai Băican: E medicament
Medicina regenerativă revoluționează tratamentele moderne prin puterea oxigenului, de la vindecarea celulelor la reducerea inflamațiilor.