EXCLUSIV Fructele deshidratate din magazine, bombă cu ceas. Ligia Pop: Sunt pline de sulfiți și zahăr, altfel ar mucegăi! Mai bine mănânci pătrunjel
Adevărul despre fructele deshidratate din comerț. ”Mai bine mănânci pătrunjel sau mai bine îți iei un lămâi rezistent la ger”.
Mulți dintre noi ne orientăm către fructele uscate din comerț, crezând că acestea reprezintă o opțiune sănătoasă și nutritivă.
Cu toate acestea, există o perspectivă interesantă, care ne îndeamnă să reconsiderăm această alegere.
Ele pot fi încărcate cu zahăr și sulfiți, fiind lăsate mult timp în cantități concentrate de zahăr pentru a preveni mucegăirea. Acest lucru ridică o serie de întrebări în ceea ce privește beneficiile reale pentru sănătate pe care le pot oferi.
Fructele deshidratate conțin foarte mult zahăr și nu sunt sănătoase

foto: Freepik@oksix
Ligia Pop a subliniat conținutul ridicat de zahăr al fructelor deshidratate din comerț. Ea a explicat pentru DC Medical că aceste fructe sunt lăsate mult timp în cantități concentrate de zahăr pentru a preveni mucegăirea și că, deși sunt considerate opțiuni sănătoase, ele sunt, de fapt, bogate în zahăr și sulfiți.
”Eu nu sunt tocmai pentru fructele deshidratate, pentru că au un conținut mare de zahăr, sunt lăsate foarte mult timp în cantități concentrate de zahăr (cum ar fi curmalele, smochinele, stafidele). Noi le considerăm variante sănătoase, dar ele sunt, de fapt, pline de zahăr și sulfiți, că altfel s-ar mucegăi”, ne-a explicat aceasta.
Ca alternativă, Ligia Pop a propus consumul de fructe coapte natural, însă a recunoscut că este dificil să găsești astfel de fructe în ziua de azi. Ea a menționat că mulți oameni observă că fructele de astăzi nu au același gust și aromă ca cele din copilărie, deoarece sunt recoltate prematur și lăsate să se coacă treptat în condiții artificiale.
A subliniat importanța consumului de fructe lăsate să se coacă natural, sub lumina soarelui, pentru a asigura aportul optim de vitamina C și minerale. Ligia Pop a evidențiat că fructele coapte natural sunt bogate în nutrienți maturi și complet formați, gata să fie utilizați de organism.
”Ca o alternativă, ar fi fructele coapte natural. Sunt foarte greu de găsit în ziua de atăzi. Mulți oameni se plâng că nu mai miroase o caisă sau o piersică cum mirosea cea din copilărie, pentru că ele au fost culese crude și lăsate să se coacă treptat, în lădițe.
O alternativă ar fi fructele lăsate să se coacă natural, în bătaia soarelui, culese coapte. Este foarte greu pentru cei care nu au grădină, dar pot apela la producătorii locali, sunt foarte multe ferme, care oferă posibilitatea să culegi singur sau cu familia, cu școala.
Este foarte important să fie coapte natural, fiindcă atunci au tot ce înseamnă vitamina C și minerale, odată că sunt niște nutrienți ”maturi”, adică complet formați și, în același timp, gata pentru a fi folosiți de către corp. În momentul în care culegem un fruct crud, acela nu are vitamina C (spre exemplu, lămâile, portocalele aduse din alte țări), fiindcă nu au fost lăsate să se formeze complet în bătaia soarelui.
Mai bine mănânci pătrunjel sau mai bine îți iei un lămâi rezistent la ger. Sunt foarte multe opțiuni și trebuie doar să căutăm și să investigăm celelalte opțiuni ale zahărului. Ficatul este suprasolicitat în momentul în care mâncăm o cantitate mare de zahăr”, ne-a mai explicat Ligi Pop, consultant în nutriție.
În căutarea unor opțiuni alimentare sănătoase și echilibrate, fructele coapte natural reprezintă o alegere superioară în comparație cu fructele deshidratatedin comerț. Acestea oferă beneficii nutriționale semnificative și susțin sănătatea noastră și a mediului înconjurător.
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
-
Cancer pulmonar la femei: semnul dat de respirație26.11.2025, 19:17
-
Turmeric: ce beneficii are și după cât timp se elimină din corp26.11.2025, 16:45
EXCLUSIV Cum să monitorizezi tensiunea în sarcină, pe săptămâni. Dr. Ingrid Gheorghe (SANADOR): Atunci se poate complica
EXCLUSIV Cum aleg medicii tratamentul care îți poate salva viața în cancer
EXCLUSIV Pacienții, acces mai facil la tratament. Radu Gănescu: Să schimbăm paradigma
EXCLUSIV Cum ajută suportul psihologic pacienții oncologici. Dr. Lucia Stănculeanu explică rolul psihologului și psihiatrului în oncologie
EXCLUSIV Terapia care regenerează celulele. Dr. Mihai Băican: E medicament
Medicina regenerativă revoluționează tratamentele moderne prin puterea oxigenului, de la vindecarea celulelor la reducerea inflamațiilor.
EXCLUSIV Testele genetice, rol în personalizarea tratamentului oncologic. Conf. dr. Viorica Rădoi: Facem plan de screening. Diagnostic precoce. Dr. Eduard Dănăilă: Sunt gratuite
Un simplu test îți poate dezvălui riscul de cancer cu ani înainte ca boala să apară. Se poate face gratuit.
EXCLUSIV Prevenția cancerului de col, sub semnul întrebării. Conf. univ. dr. Michael Schenker: A fost un adevărat șoc
EXCLUSIV Congelarea ovocitelor, cheia fertilității după 35 de ani. Dr. Lucia Luchian: Procedură simplă
EXCLUSIV Testul simplu care pune diagnosticul de boală varicoasă
EXCLUSIV Biopsia lichidă, rol în diagnosticul și supravegherea dinamică a cancerului
Ce nu ți-a spus nimeni despre biopsia clasică. Adevărul care te va surprinde.
