20 de trucuri pentru depozitarea CORECTĂ a alimentelor. Dacă faci asta, vor rezista mai mult timp și vei reduce risipa alimentară

Iată 20 de trucuri pentru depozitarea corecta a alimentelor. Dacă faci asta, vor rezista mai mult timp.
La nivel global, aproximativ o treime din totalul alimentelor produse pentru consumul uman este irosit, iar în Uniunea Europeană se estimează că 20% din totalul alimentelor produse se pierd sau se irosesc, în timp ce 43 de milioane de oameni de la nivelul Uniunii Europene nu își permit zilnic mese care să asigure o alimentaţie adecvată.
70% din risipa alimentară provine din gospodăriile populaţiei (peste 50% – 47 de milioane de tone), servicii de alimentație publică și de vânzare cu amănuntul, potrivit A.N.S.V.A. .
Vezi și: 8 alimente pe care să le eviți vara. Ce să NU mănânci pe timp de caniculă
Factorii care contribuie la risipa alimentară includ:
- Planificarea nepotrivită de cumpărături de alimente
- Promoțiile, precum „cumpărați unul și obțineți unul gratuit”, duc la achiziționarea sau pregătirea de mâncare în cantitate prea mare
- Dimensiuni standardizate ale porțiilor în restaurante și cantine
- Dificultatea anticipării numărului de clienți (o problemă pentru serviciile de catering)
La baza tuturor acestor probleme stă o lipsă generală de conștientizare a soluțiilor posibile și a beneficiilor care decurg din reducerea risipei alimentare.
Vestea bună este că există trucuri care vă pot ajuta să prelungiți durata de valabilitate a alimentelor proaspete și să reduceți risipa alimentară.
Iată 20 de trucuri pe care să le practicați pentru a face alimentele să reziste mai mult:
1. Puneți ceapa verde într-un pahar cu apă și depozitați-l în frigider. Va rezista aproximativ 10 zile.
2. Tocați ceapa verde uscată și depozitați-o într-o pungă curată și uscată. Apoi păstrați-o în congelator și presărați câtă aveți nevoie atunci când este necesară.
3. Depozitați cartofii departe de ceapă, deoarece aceasta îi face să se deterioreze mai repede. De asemenea, puteți depozita cartofii cu mere pentru a-i opri de la încolțit.
4. Împletiți ceapa. Acest lucru poate ajuta să le păstrați timp de până la opt luni.
5. Evitați depozitarea ciupercilor în plastic, deoarece le poate face să se deterioreze mai repede. În schimb, depozitați-le într-un sac de hârtie sau într-o cutie de carton, fie într-un loc uscat și răcoros, fie în frigider.
6. Cauza principală a ofilirii verzei este umiditatea. Păstrați salata într-un bol, așezați un prosop de hârtie deasupra pentru a absorbi umiditatea și acoperiți-o. Sau puneți un prosop de hârtie în pungă înainte de a o pune în frigider. De asemenea, folosiți spinnerul de salată pentru a absorbi excesul de apă după spălare.
7. Înfășurați broccoli, salata și țelina în folie de aluminiu înainte de a le depozita în frigider.
8. Păstrați roșiile la temperatura camerei, departe de lumina directă a soarelui. Depozitarea lor în plastic le face să se deterioreze mai repede.
9. Lăsați legăturile de plante aromatice, cum ar fi busuiocul, coriandrul, să se usuce la aer, apoi așezați-le pe prosoape de hârtie uscată și rulați-le. Puneți-le înapoi în pungă și păstrați-le la frigider.
10. Nu puneți busuiocul proaspăt în frigider.
11. Plantele aromatice cu mai mult ulei, cum ar fi cimbrul, rozmarinul și salvia, ar trebui legate împreună și agățate pentru a rămâne aerisite. Încercați să le agățați pe peretele din bucătărie.
12. Păstrați rădăcinoasele, cum ar fi ghimbirul, în congelator. Scoateți rădăcina când aveți nevoie și dați-o pe răzătoare (cu coajă și tot) în timpul gătitului.
13. Un măr, o portocală sau lămâia stricate pot strica întregul grup de fructe. Verificați fructele zilnic pentru a vă asigura că niciunul nu s-a stricat.
14. Ungeți partea tăiată a brânzei cu unt pentru a o menține hidratată.
15. Evitați să tăiați fructele și legumele până când le veți consuma, deoarece acest lucru le poate face să se deterioreze mai repede.
16. Nu supraaglomerați frigiderul, deoarece acest lucru poate împiedica circulația aerului, creând zone calde, care duc la deteriorarea alimentelor.
17. Nu amestecați carnea cu fructe și legume în sertarul de depozitare.
18. Țineți articolele perisabile, cum ar fi laptele, pe raftul din mijloc - niciodată pe ușă, unde temperaturile pot fluctua.
19. Mențineți frigiderul curat și îndepărtați alimentele stricate prompt pentru a preveni răspândirea mucegaiului la alimentele proaspete.
20. Păstrați resturile în containere de sticlă transparente, astfel încât să puteți vedea ce aveți, ajutându-vă să le consumați mai repede.
Vezi și: Stil de viață sănătos și echilibrat: Ce înseamnă și cum putem trăi în echilibru
-
-
Soluții rapide de reabilitare totală cu 4 sau 6 implanturi13.10.2025, 10:40
-
-
-
Apa micelară - trebuie clătită sau nu? Adevărul dermatologilor. Ai folosit-o greșit până acum!
Dermatologii avertizează! Adevărul despre apa micelară. Trebuie clătită sau nu? Cum îți distrugi pielea fără să-ți dai seama.
Postul intermitent poate încetini creșterea părului. Un compromis al alimentației limitate
Scapi de acnee cu acest tonic natural. Rețeta din plante cu efecte WOW
Buzele injectate pot afecta rinichii. Ce nu spune nimeni despre "buzele de păstrăv" și buzele mari. Efecte secundare pe viață
Masajul, dincolo de beneficiile relaxante. Are impact asupra longevității
Această activitate relaxantă îți oferă o stare de bine și îți prelungește viața.
Rutina 3-în-1. Ce produse multitasking schimbă radical îngrijirea tenului
Timpul este o resursă prețioasă, iar, într-o lume tot mai agitată, produsele multitasking au devenit esențiale pentru cei care vor eficiență fără compromisuri.
Secretul longevității: medicii au descoperit de ce japonezii trăiesc atât de mult
Acesta este secretul longevității. Cercetătorii au descoperit de ce japonezii trăiesc atât de mult.
De ce nu ar trebui să porți cerceii mereu. Riscurile la care te expui
Acestea sunt riscurile la care te expui dacă porți cerceii mereu.
Cât de des trebuie să speli prosoapele. Temperatura ideală la care trebuie spălate, de fapt. Nu este de 90°C
Ce este botulismul, "boala care paralizează nervii". Ce se poate întâmpla dacă vrei botox ieftin
Cade părul de la stres? Adevărul științific pe care nu l-a spus nimeni. Ce se întâmplă, de fapt, în corp
Articolul de îngrijire plin de pesticide și produse cancerigene. Experții, îngrijorați
Articolul de îngrijire plin de pesticide și produse cancerigene. Experții sunt îngrijorați.
Ai barbă? S-ar putea să ai mai multă mizerie și mai mulți microbi decât un câine!
Adevărul șocant despre barbă: este mai murdară decât o toaletă publică? Uite ce au descoperit cercetătorii!
Ce ar trebui să știți despre deodorantul "pentru tot corpul". Adevărul despre acest deodorant nou apărut
Ce ar trebui să știți despre deodorantul "pentru tot corpul", conform experților. Este o soluție necesară sau o tendință de marketing?
Trucul care elimină energiile negative din casă. Curăță tot în 10 minute. Rezultatele sunt uimitoare
De ce te mănâncă scalpul: 8 cauze surprinzătoare. Soluția care te scapă rapid de mâncărime
Uleiul esențial de portocală: 5 beneficii uimitoare. Calmează creierul, te întinerește și elimină bacteriile
Ce nu ți-a spus nimeni despre genele false. Adevărul periculos din spatele frumuseții
Ce trebuie să știi dacă ai gene false. Răspunsul te va îngrozi.
Cum alegi culoarea ojei care să îți facă mâinile să arate mai tinere. Culoarea care nu te avantajează deloc
Cum alegi culoarea ojei care să îți facă mâinile să arate mai tinere. Culoarea care nu te avantajează deloc.
Un gram de Omega-3 pe zi poate încetini îmbătrânirea biologică
Un nou studiu arată că Omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea. Cum e posibil și ce au descoperit cercetătorii.
Fă asta în fiecare dimineață! 8 obiceiuri care îți schimbă complet ziua
Ce să pui în WC ca să miroasă frumos mereu. Ai ingredientul în bucătărie. Multe femei adoră acest truc
Culoarea de păr pe care femeile mature ar trebui să o evite. Accentuează ridurile
Aceasta este culoarea de păr pe care femeile mature ar trebui să o evite. Accentuează ridurile și conferă un aspect obosit.