Ce se întâmplă cu corpul tău când mănânci turmeric: efecte benefice și reacții adverse

Turmericul ar putea deveni un ingredient preferat pentru oricine află despre beneficiile pe care le aduce sănătății.
Turmericul a fost folosit din cele mai vehci timpuri în ceremonii relogioase și ca plantă medicinală, pentru proprietățile sale vindecătoare. Arheologii care lucrează în India au găsit reziduuri de turmeric în vase de lut care datează încă din anul 2500 î.Hr. De-a lungul istoriei omenirii, rădăcina galben-portocalie aurie, un membru al familiei ghimbirului, a fost apreciată pentru presupusele sale puteri de vindecare și pentru utilizarea în ceremoniile religioase.
Doar în ultimii 25 de ani medicina modernă a primit mai multă atenție. În acest timp, peste 3.000 de lucrări științifice au explorat potențialele beneficii medicinale ale turmericului, conform cărții Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects.
Iată ce spun unele studii recente despre ceea ce se poate întâmpla cu corp atunci când turmericul devine o parte a dietei. Pe scurt, cercetătorii cred că proprietățile antiinflamatorii și antioxidante ale turmericului fac din condiment un vindecător foarte puternic. La urma urmei, inflamația și stresul oxidativ sunt implicate în multe boli cronice.
Atenție, totuși! înainte de a lua suplimente de turmeric, consultați-vă medicul pentru a aflacum ar putea afecta medicamentele pe care le luați.
1 Este posibil să simțiți mai puține dureri de artrită.
Osteoartrita genunchiului este una dintre cele mai dureroase și frecvente tulburări articulare legate de vârstă. Un tratament tipic de primă linie sunt medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene precum diclofenacul. Într-un mic studiu din revista Trials, cercetătorii au atribuit 139 de pacienți cu osteoartrită a genunchiului fie 500 de miligrame de curcumină (ingredientul antiinflamator din turmeric) de trei ori pe zi, fie o tabletă de 50 de miligrame de diclofenac de două ori pe zi timp de 28 de zile. După 14 și 28 de zile, subiecții care au primit turmeric au raportat o îmbunătățire cu 50%, ameliorarea durerii similară observată de subiecții care au luat medicamentul pe bază de rețetă. În mod surprinzător, cercetătorii au observat, de asemenea, că cei care au luat curcumină au pierdut, în medie, 2% din greutatea corporală în patru săptămâni.
2 Este posibil să slăbești puțin.
O serie de studii pe animale au sugerat că curcumina poate ajuta la pierderea în greutate și poate reduce grăsimea abdominală. Deși este nevoie de mult mai multe cercetări, unele mici studii umane indică faptul că formele biodisponibile de suplimente cu curcumină pot avea un efect pozitiv asupra compoziției corpului. Un studiu din 2015 asupra persoanelor supraponderale care au avut probleme să slăbească după o dietă de 30 de zile și un program de schimbare a stilului de viață a arătat că suplimentarea cu 800 de miligrame de curcumină timp de 30 de zile a dus la reduceri semnificative ale greutății, grăsimii corporale și circumferinței șoldului și taliei.
3 Puteți reduce riscul de a dezvolta diabet.
Mai multe studii au sugerat că turmericul poate fi eficient în prevenirea prediabetului și a diabetului de tip 2, inclusiv un studiu din 2009 de la Programul de cercetare pentru diabet și boli metabolice de la Universitatea Auburn. Acea cercetare a comparat curcumina, compusul bioactiv din turmeric, cu metformina, medicamentul obișnuit pentru diabet, și a constatat că condimentul antiinflamator este chiar mai puternic decât medicamentul pe bază de rețetă în scăderea glicemiei. Alte cercetări publicate în 2012 în Diabetes Care au testat suplimentarea cu curcumină la un grup de 240 de persoane cu prediabet. Subiecții au fost desemnați aleatoriu să ia fie capsule de curcumină, fie capsule placebo timp de nouă luni. După perioada de testare, mai mult de 16% dintre persoanele din grupul placebo au dezvoltat diabet de tip 2, comparativ cu niciunul din grupul tratat cu curcumină. Cercetătorii spun că studiul a demonstrat că curcumina îmbunătățește funcția celulelor β producătoare de insulină din pancreas. Diabetul este rezultatul pierderii sau disfuncției acestor celule importante.
4 Posibilă protecție a creierului.
Cercetările au arătat că curcumina poate bloca anumiți stimuli inflamatori și poate suprima inflamația, care a fost legată de boli neurodegenerative precum boala Alzheimer, boala Parkinson și scleroza multiplă. Un studiu din Advances in Nutrition din 2018 a concluzionat că „suplimentarea dietei cu curcumină, un compus polifenolic antiinflamator din turmericul condiment cu curry, este o abordare potențială pentru a preveni declinul cognitiv accelerat prin contracararea proceselor inflamatorii cronice”.
Alte cercetări indică faptul că curcumina poate proteja creierul de toxine, în special de aluminiu. Se știe că aluminiul afectează memoria și învățarea spațială, iar acest metal poate pătrunde în corpul uman prin tractul gastrointestinal și plămâni prin vase de gătit, produse cosmetice și produse farmaceutice.
Într-un studiu pe animale publicat în ianuarie 2021 în Biomed Research International, cercetătorii au injectat clorură de aluminiu în șoareci cărora li s-au administrat doze orale de extract de turmeric și un ulei esențial de extract de turmeric. În cadrul studiului, din care o parte a pus șoarecii printr-un labirint provocator, turmericul părea să inverseze semnificativ simptomele cognitive de la aluminiul toxic. În plus, turmericul hrănit șoarecilor părea să protejeze celulele creierului din hipocamp de deteriorare.
5 Poate provoca diaree.
În timp ce majoritatea studiilor arată că turmericul este bine tolerat, unii oameni se confruntă cu arsuri la stomac și GERD (boala de reflux gastroesofagian), tulburări de stomac și diaree, conform RxList.com. Alte reacții adverse potențiale includ scăderea zahărului din sânge, reducerea coagulării sângelui, deficiența de fier și interacțiunile negative cu unele medicamente prescrise.
O problemă semnificativă cu obținerea de curcumină suficientă pentru ca organismul să o utilizeze pentru beneficiile potențiale este că compusul este slab absorbit, metabolizat rapid și eliminat rapid. Dar un alt condiment pe care îl puteți adăuga la curry poate anula această problemă: piper negru. O analiză a cercetărilor din revista Foods a arătat că prin combinarea piperinei, ingredientul activ cheie din piperul negru și curcumina, a crescut biodisponibilitatea cu 2.000%. Așadar, data viitoare când vă completați raftul pentru condimente, luați și niște turmeric și piper negru, plus evitați aceste alimente care vă agravează arsurile la stomac.
-
-
-
-
-
De ce îți pocnește maxilarul? Cauze, semne și ce poți face imediat13.10.2025, 19:18
Masajul, dincolo de beneficiile relaxante. Are impact asupra longevității
Această activitate relaxantă îți oferă o stare de bine și îți prelungește viața.
Când este mai bine să faci duș? Există un răspuns clar
Când este bine să faci duș? Dimineața sau seara și ce importanță are, de fapt, momentul zilei la care te speli.
Ce se întâmplă dacă îți masezi urechile în fiecare zi? Efectul te va surprinde!
Buzele injectate pot afecta rinichii. Ce nu spune nimeni despre "buzele de păstrăv" și buzele mari. Efecte secundare pe viață
Cum să cureți corect oja semipermanentă. Detaliul pe care l-ai ignorat
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi
Obiectul din bucătărie care te scapă de celulită: Credeți-mă, rezultatele sunt foarte bune! Stimulează circulația
Soluția pe care trebuie să o aplici pe unghii înainte de a-ți face manichiura
Otrava care ne afectează sistemul endocrin. Duce la boli grave, inclusiv cancer
Alimentul banal care șterge ridurile. E elixirul anti-ageing și reface structurile pielii
Vrei o piele luminoasă, elastică și cu mai puține riduri? Începe cu farfuria! Alimentele care reduc ridurile.
Cele mai frecvente probleme ale părului și cum pot fi gestionate
Părul este una dintre cele mai expresive trăsături ale noastre – ne definește stilul, personalitatea și starea de spirit.
Uscarea hainelor în casă îți distruge plămânii. Greșeala pe care o faci iarna. Asta șterge mucegaiul
De ce uscarea hainelor în interior vă poate pune sănătatea în pericol. Lucrul care reduce riscul de formare a mucegaiului.
Cum combini corect produsele de îngrijire, pentru un păr sănătos și revitalizat
Gelurile UV și ojele hibride nu mai sunt sigure pentru manichiură. TPO, interzis în UE
Manichiura soap nails, tendința care domină în 2025. Îți va face mâinile să strălucească
De ce te mănâncă scalpul: 8 cauze surprinzătoare. Soluția care te scapă rapid de mâncărime
Cum să speli corect lenjeria intimă. Ghidul complet pentru o îngrijire adecvată
Cum speli corect lenjeria intimă. Detaliile pe care trebuie să le știi.
Soluția naturală care îți colorează părul în nuanțe calde, fără chimicale și fără daune
Buze crăpate: soluția care le repară în câteva minute. Ai ingredientul chiar în bucătărie
5 motive pentru care nu ar trebui să te epilezi
Acestea sunt cele cinci motive pentru care nu ar trebui să te mai epilezi.
Ai barbă? S-ar putea să ai mai multă mizerie și mai mulți microbi decât un câine!
Adevărul șocant despre barbă: este mai murdară decât o toaletă publică? Uite ce au descoperit cercetătorii!
Ten luminos fără cremă: 5 obiceiuri care curăță pielea din interior
Află cele 5 obiceiuri dovedite științific care îți curăță pielea din interior și o ajută să strălucească natural.
De ce să NU îți mai prinzi părul în coadă. Boala greu de tratat pe care o provoacă acest obicei
De ce nu îți mai prinzi părul în coadă. Ce înseamnă asta pentru sănătate. Boala pe care o poți face.