
O maioneză bună poate fi făcută din doar trei ingrediente: un gălbenuș de ou, apă și ulei.
Profesorul Dan Vodnar, care predă Gastronomie Moleculară la USAMV Cluj-Napoca, dezvăluie că dintr-un singur gălbenuș se poate obține o cantitate greu de imaginat de maioneză.
”Putem obține douăzeci și patru de litri de maioneză dintr-un singur gălbenuș de ou. Cantitatea de maioneză care poate fi obținută dintr-un singur gălbenuș de ou depinde de cantitatea de apă prezentă în maioneză. Da, de apă. Rețetele tradiționale ne indică că dacă adăugăm prea mult ulei, maioneza se taie.
Cu toate acestea, Harold McGee, a obținut douăzeci și patru de litri de maioneză dintr-un singur gălbenuș, în mod firesc, cu ajutorul științei. Știind că uleiul se aranjează în picături într-o fază continuă (apă), el și-a dat seama că mica cantitate de apă conținută în mod normal de gălbenușul de ou nu era suficientă pentru a prepara o cantitate mare de maioneză. Astfel, pentru a menține picăturile de ulei separate în faza apoasă, a adăugat apă în timp ce adăuga ulei. Mai exact, pentru fiecare cană de ulei, el recomandă adăugarea a trei lingurițe de apă”, explică profesorul Dan Vodnar în mediul online.
Ouă - beneficii
Consumul de ouă are o mulțime de beneficii pentru sănătate. Sportivii pot profita, în special, de aceste beneficii. Ouăle sunt pline de aminoacizi esențiali și proteine care ajută la construirea mușchilor. De asemenea, conțin alți nutrienți importanți, cum ar fi fierul, colina, acidul folic, sulful și zincul, și vitaminele B2, B12, E și D. Împreună îmbunătățesc funcția noastră cognitivă, memoria, creșterea naturală a părului și a unghiilor, iar la cei mai în vârstă, pot combate bolile oculare, cum ar fi cataracta și pot reduce tensiunea arterială.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-