De ce îți ia foc gura când mănânci usturoi

Profesorul Dan Vodnar spune că usturoiul stimulează senzorii de căldură de la nivelul limbii, la fel ca și atunci când mâncăm preparate condimentate cu chili.
Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară la USAMV Cluj, dezvăluie, pe pagina de Facebook a proiectului său Știință cu sare și piper, explicația științifică a motivului pentru care ne ia gura foc când mâncăm usturoi.
”Știați Că
Usturoiul stimulează senzorii de căldură situați la nivelul limbii? Usturoiul conține un compus de aromă numit alicină, care se comportă asemenea capsaicinei din chili, adică activează și stimulează senzorii de căldură situați la nivelul limbii”, notează Dan Vodnar.
Beneficiile consumului de usturoi
* întărirea arterelor (ateroscleroză) - consumul de usturoi pare să ajute la încetinirea întăririi arterelor.
* niveluri ridicate de colesterol sau alte grăsimi (lipide) din sânge (hiperlipidemie) - consumul de usturoi pe cale orală zilnic timp de cel puțin 8 săptămâni ar putea reduce colesterolul total și lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL, colesterol „rău”) la persoanele cu niveluri ridicate de colesterol. Dar orice beneficiu este probabil mic. Iar consumul de usturoi nu ajută la creșterea colesterolului ”bun” sau la un nivel mai scăzut al altor grăsimi din sânge numite trigliceride.
* tensiune arterială crescută - luarea usturoiului pe cale orală pare să reducă tensiunea arterială sistolică (numărul maxim) cu aproximativ 7-9 mmHg și tensiunea arterială diastolică (numărul inferior) cu aproximativ 4-6 mmHg la persoanele cu tensiune arterială crescută.
* acumularea de grăsimi în ficat la persoanele care consumă puțin sau deloc alcool (boală hepatică grasă nealcoolică sau NAFLD). Luarea pudrei de usturoi pe cale orală pare să ajute la îmbunătățirea sănătății ficatului la persoanele cu boala ficatului gras. Persoanele care mănâncă mai mult usturoi, de asemenea, par a fi mai puțin susceptibile de a fi diagnosticate cu boala ficatului gras non-alcoolic, potrivit webmd.
Cum scapi de mirosul de usturoi de pe mâini
Utilizarea acestui aliment în bucătărie poate fi o adevărată durere de cap și nu pentru că este greu de tăiat, ci din cauza mirosului său puternic. Când toci usturoiul pentru a face orice fel de mâncare, mirosul său persistă ore întregi pe degete, chiar și după spălarea temeinică a mâinilor cu săpun.
Bucătarul spaniol Javier Peña are un truc pentru a elimina acest miros enervant: de îndată ce ai tocat usturoiul, spală-te pe mâini cu multă apă rece. Metodă consta în a nu freca mâinile, pentru că altfel mirosul ajunge pe degete. Un alt truc poate fi utilizarea unor produse care au o aromă mai puternică decât usturoiul. Frecarea degetelor cu pătrunjel proaspăt, zaț de cafea sau lămâie poate ajuta la îndepărtarea mirosului neplăcut de usturoi. De asemenea, poate fi foarte util să pui puțină sare pe palma mâinii și să dai drumul la robinet astfel încât apa rece să creeze o pastă cu care să exfoliezi pielea, sarea va absorbi mirosul de usturoi.
-
De ce îți pocnește maxilarul? Cauze, semne și ce poți face imediat13.10.2025, 19:18
-
-
Patru alimente delicioase care îți protejează creierul13.10.2025, 15:34
-
Testul banal din analizele de rutină care îți poate salva ficatul13.10.2025, 13:41
-
Secretul longevității: medicii au descoperit de ce japonezii trăiesc atât de mult
Acesta este secretul longevității. Cercetătorii au descoperit de ce japonezii trăiesc atât de mult.
Riscurile ascunse ale produselor de îndepărtare a lacului de unghii. Ce trebuie să știi
Ten matur vs ten deshidratat: cum faci diferența și ce formule de îngrijire alegi
Cum să previi căderea părului. Principalele cauze alături de remedii naturale și practici de îngrijire a părului
Obiectul din bucătărie care te scapă de celulită: Credeți-mă, rezultatele sunt foarte bune! Stimulează circulația
Bisfenolul A, "otrava invizibilă" din casa ta. Dacă folosești aceste produse, oprește-te acum! Atacă toate organele
Cele mai frecvente probleme ale părului și cum pot fi gestionate
Părul este una dintre cele mai expresive trăsături ale noastre – ne definește stilul, personalitatea și starea de spirit.
Ce spune mersul tău despre cum îmbătrânești. Mersul pe jos: cheia unei bătrâneți bune
Manichiura cu efect de aură, trendul spectaculos al acestei toamne
De ce îți crapă călcâiele. Greșeala ASTA îți distruge tălpile. Crema banală pe care trebuie să o folosești
Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
Cum combini corect produsele de îngrijire, pentru un păr sănătos și revitalizat
De ce să nu te speli pe cap cu 2–3 zile înainte de vopsire. Sfaturi pentru o culoare perfectă și un scalp sănătos
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi
De ce este important să îți hidratezi corect pielea iarna. Impactul aerului uscat și rece asupra sănătății pielii
Mulți oameni abia acum descoperă că folosesc greșit deodorantul. Cum se aplică, de fapt, corect
Mulți oameni abia acum descoperă că folosesc greșit deodorantul. Cum se aplică, de fapt, corect.
De ce te mănâncă scalpul: 8 cauze surprinzătoare. Soluția care te scapă rapid de mâncărime
Părul cărunt poate fi inversat în 2 săptămâni. Trucul banal care te poate scăpa de părul alb
De ce ți se rup unghiile. 2 boli ascunse sub acest simptom. Vitamina care îți lipsește
Otrava care ne afectează sistemul endocrin. Duce la boli grave, inclusiv cancer
Articolul de îngrijire plin de pesticide și produse cancerigene. Experții, îngrijorați
Articolul de îngrijire plin de pesticide și produse cancerigene. Experții sunt îngrijorați.
Epilare IPL acasă: cum funcționează, pentru cine e eficientă și ce riscuri implică
12 motive pentru care ar trebui să faci un duș fierbinte. Impactul major asupra întregului organism
Acestea sunt cele 12 motive pentru care ar trebui să faci un duș fierbinte