Alertă! File de somon de Alaska, infectat cu Listeria. Medic: „listerioza e periculoasă”
Lanțul de hipermarketuri Auchan retrage voluntar două loturi de somon afumat cu proveniență Alaska după ce s-a constatat că este contaminat cu o bacterie periculoasă, Listeria monocitogenes. Medicul Tudor...
În urma unui control intern, compania Auchan recheamă trei produse proprii pentru contaminare cu Listeria monocitogenes. Este vorba de:
- Auchan File de Somon de Alaska afumat 150g, cod EAN : 5949084010404, lot 3044, exp 15.12.2018
- Auchan File de Somon de Alaska afumat 200g, cod EAN : 5949084010381, lot 3184, exp 29.12.2018
- Auchan File de Somon de Alaska afumat 60g, cod EAN : 5949084000160, lot 3044, exp 15.12.2018.
„Persoanele care au achiziționat aceste produse sunt invitate să nu le mai consume și să se întoarcă cu ele la magazin unde li se va rambursa integral suma", anunță compania, prin intermediul sistemului de alertă al Alutorității Naționale Sanitar Veterinare și de Siguranța Alimentelor (ANSVSA)
Listerioza, o boală care poate fi mortală
„Atenţie mărită la fileul de somon de Alaska afumat și la produsele congelate din supermarket. Mai ales dacă sunteți însărcinată. E alertă de listerioză. Boala a provocat deja anul acesta 9 decese, iar alte 47 au fost infectate. Mai multe produse comercializate în supermarket au fost depistate cu probleme în doar câteva luni ( salatele de icre și de humus), acum somon afumat! România a mai fost notificată privind prezența produselor congelate suspectate de a fi contaminate cu Listeria monocytogenes", atrage atenția conf.univ.dr. Tudor Ciohodaru. El spune că sunt câteva lucruri esențiale care ne pot feri de o astfel de infecție.
Ce trebuie să știți:
1. Listeria este o bacterie rezistentă la refrigerare (2-8ºC ) care se poate dezvolta în multe alimente.
2. Poate intra cu ușurință în lanțul nostru alimentar mai ales că sursele de Listeria includ omul, majoritatea animalelor, solul, vegetația și canalizările.
3. Gravidele au cel mai mare risc de infecție (de 20 de ori mai mare decât ceilalți adulți, 1 din 3 cazuri de infecție apar la viitoarele mămici), iar bacteria traversează placenta și ajunge la făt ducând la numeroase complicații ale sarcinii.
4. La adulți infecția poate fi cu ușurință trecută cu vederea sau neglijată întrucât simptomele sunt minore sau ușoare (asemănătoare gripei, digestive sau infecții de tract urinar).
5. În sarcină poate provoca avort, naștere premature, greutate mica la naștere și numeroase complicații (respiratorii, neurologice, orbire, retard) merging până la deces.
6. Pacienții cu imunitate scăzută precum cu cu afecțiuni oncologice, cei cu transplant sau corticoterapie pot dezvolta complicații serioase neurologice sau pulmonare: meningită, encefalită sau pneumonie.
7. Suspiciunea diagnosticului la gravide e legată de apariția febrei, durerilor de cap însoțite de mialgii, artralgii, dureri lombare (mai ales în semestrul al treilea). Diagnosticul de certitudine al infecțiilor listeriene se bazează pe izolarea germenului în cultura din sânge, lichid amniotic și LCR.
Rețineți:
1. Căldura distuge bacteria, refrigerarea nu!
2. Se poate dezvolta în mâncarea din frigider.
3. Există teste diagnostic (bine de făcut înainte de sarcină).
4. Poate fi tratată prin administrarea de antibiotice.
Pentru a reduce riscul de infecție:
1. Evitați alimentele gata preparate reci.
2. Atenție la alimentele cu risc carnea insuficient gătită, salatele preambalate și înghețata depozitată / transportată necorespunzător („nu foarte înghețată").
3. Respectati regulile de igienă individuală (Spălatul corect pe mâini este esențial).
4. Gătiți bine orice preparat.
5. Dacă utilizați cuptorul cu microunde asigurați-vă că mâncarea este complet încălzită (inclusiv în centrul farfuriei.
6. Depozitați separat în frigider alimentele gătite de cele negătite / crude astfel încât să nu vină în contact unele cu altele.
7. Niciodată NU consumați alimente la care aveți dubii privind prepararea, conservarea sau valabilitatea.
Scurtă istorie:
1. Bacteria e denumită după medicul englez Joseph Lyster, părintele chirurgiei moderne, ce a promovat utilizarea antisepticelor în vederea reducerii riscului de infecții.
2. Doar din 1980 se cunoaște faptul că poate fi transmisă oamenilor prin alimente.
-
De ce trebuie să iei probiotic când urmezi un tratament cu antibiotic?10.11.2025, 23:21
-
Canada îşi pierde statutul de ţară liberă de rujeolă după trei decenii10.11.2025, 20:09
-
De ce mâncarea picantă te face să mergi la toaletă10.11.2025, 20:01
-
Sucul de morcov și ghimbir: 5 motive uimitoare să îl bei mai des10.11.2025, 18:34
-
6 probleme de sănătate pe care le provoacă sfecla crudă10.11.2025, 18:08
Cum să scapi de durerile de spate cu câteva exerciții simple. Le poți face în pat
Beneficiile mersului desculț pe nisip la mare
Toaleta, cel mai periculos loc din casă? De ce să nu iei niciodată telefonul cu tine. Surprizele mortale din baie
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!
Trucul simplu care îți transformă fața în doar câteva minute pe zi
Șterge oglinda cu hârtie de ziar și oțet. De ce să nu mai folosești lavete
Bisglicinatul de Magneziu: Secretul unei vieți mai liniștite și a unui corp echilibrat
Obiectul care nu are ce căuta în baie. Nici măcar nu te gândești despre ce e vorba
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
"Singurul meu regret în viață este că nu am băut destulă șampanie". Șampania poate reduce riscul de stop cardiac brusc
Ce se întâmplă dacă NU mănânci înainte de operație. Un studiu dă totul peste cap
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.
De ce NU e bine să folosești telefonul în baie
Îmbrăcămintea pe care nu trebuie să o speli cu apă fierbinte. Se distruge țesătura
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână. Cele 5 efecte uimitoare de care trebuie să afli.
Cum să câștigi respectul celor din jur. Nu mai face aceste greșeli! Cuvintele pe care trebuie să le spui
Pune o lumânare în congelator. Motivul e genial!
5 greșeli comune în bucătărie care îți pot îmbolnăvi familia. Ai mare grijă la asta
Cele 5 greșeli comune pe care le faci în bucătărie și care îți pot îmbolnăvi toată familia.
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?
Cum să faci paste demne de Premiul Nobel. Secretul cremos descoperit de italieni
Oțetul, aliatul tău pentru picioare fine, hidratate și fără miros neplăcut
Apasă acest punct de pe mână dacă vrei să scapi de durerea de cap. Trece în câteva minute
Ai dureri de cap? Acest truc simplu de pe mână te poate salva. Cum te poți simți mai bine în câteva minute.
