Indulcitorii cu conținut scăzut de calorii, risc pentru copiii mici din cauza mamelor
Noi cercetări arată impactul pe care indulcitorii cu puține calorii îl au asupra greutății corporale și a microbiotei intestinale la sugari, dacă mămicile lor țin dietă.
Mulți oameni preferă îndulcitori naturali sau bio pentru a reduce caloriile și a pierde în greutate. Un nou studiu condus de Dr. Raylene Reimer, publicat în jurnalul de specialitate Gut arată că ujn consum de îndulcitori cu conținut scăzut de calorii la femeile gravidele a crescut grăsimea corporală în urmașii lor (sugari) și le-a perturbat microbiota intestinală - miliarde de bacterii și altele microorganisme care populează tractul intestinal și ne afectează sănătatea și riscul de numeroase boli.
Rezultatele sunt semnificative, deoarece acestea afectează primii ani de viață critici la un copil, în special în timpul sarcinii și a alăptării.
„Îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii sunt considerați siguri pentru consum în timpul sarcinii și alăptării. Cu toate acestea, există dovezi care apar din studiile umane și care sugerează că pot crește greutatea corporală și alți factori de risc cardiovascular la sugari", spune Reimer, profesor universitar la Universitatea din Calgary, la Facultatea de Kinesiologie, Departamentul de Biochimie și Biologie Moleculară la Cumming School of Medicine, și membru al Institutului de Cercetare pentru Copii din Alberta.
„Chiar și stevia, care este aplaudată ca fiind o alternativă naturală la aspartam și alți îndulcitori artificiali cu calorii scăzute, a demonstrat un impact similar asupra creșterii riscului de obezitate la descendenți în primii ani de viață".
Aspartamul, un îndulcitor artificial, și stevia, un îndulcitor natural cu puține calorii, extras dintr-o plantă originară din America de Sud, sunt de 200-400 de ori mai dulci decât zahărul. Stevia, câștigând popularitate, a fost folosită istoric în Paraguay și Brazilia pentru a trata diabetul și este un ingredient emergent în multe produse naturale și băuturi proteice.
Cererea de îndulcitori pentru pierderea în greutate
Ca răspuns la rate mai mari de obezitate, utilizarea îndulcitorilor cu conținut scăzut de calorii a crescut, în special la femei și la copii. Consumul zilnic este asociat cu bebelușii mai grei și cu menstruația timpurie la femeile tinere sub 10 ani - un factor de risc cunoscut pentru boli cronice. În plus, prezența unora, dar nu a tuturor acestor îndulcitori, a fost detectată în laptele matern, prezentând un potențial mod de transmitere, potrivit studiului.
„Înțelegerea impactului ingredientelor alimentare asupra metabolismului matern și a microbiotei intestinale poate ajuta la definirea dietei materne optime, una care promovează un viitor mai sănătos atât pentru mamă cât și pentru copil", spune Reimer.
Înțelegerea noastră asupra modului în care îndulcitorii afectează creșterea în greutate nu este completă, dar există motive să credem că modificările microbiotei intestinale pot juca un rol esențial. În acest studiu la animale, un transplant fecal a fost utilizat pentru a arăta influența directă a microbiotei intestinale modificate asupra riscului crescut de obezitate. Transplantarea materiei fecale din urmașii mamelor care au consumat îndulcitorii cu puține calorii la șoareci sterili, au făcut ca șoarecii să câștige mai multă greutate și să aibă un control mai slab al glicemiei. Chiar dacă descendenții nu au consumat niciodată indulcitori ei înșiși, modificările în microbiota și metabolismul mamei au fost suficiente pentru a schimba microbiota descendenților și pentru a declanșa obezitatea.
„O sarcină sănătoasă, inclusiv o alimentație bună, este importantă pentru un copil sănătos", spune Reimer. „Cercetarile noastre vor continua să examineze efectele unei diete optime și, mai important, să caute modalități de a corecta disfuncționalitățile în microbiota intestinala, în cazul în care acestea vor apărea".
-
Ce trebuie să știi despre slănină. Cum se mănâncă corect02.11.2025, 22:22
-
Statinele, asociate cu cancerul. Ce s-a aflat abia acum02.11.2025, 20:53
-
-
Semnul banal care îți arată că ai o boală cardiacă mortală02.11.2025, 18:41
-
Cât de des trebuie să speli lenjeria de pat, de fapt? Răspunsul te va surprinde
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
Șterge oglinda cu hârtie de ziar și oțet. De ce să nu mai folosești lavete
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
Ce se întâmplă dacă îți ștergi telefonul cu spirt sau alcool izopropilic
Ai șters vreodată telefonul cu spirt? Ce urmează să afli s-ar putea să te șocheze.
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
Băile de gheață: miracol pentru sănătate sau risc ascuns? Iată ce spune știința
Cum apare o escara? Ghid pentru prevenire și tratament
Dacă pui sare în chiuvetă, uite ce se întâmplă!
Ai probleme cu somnul și ești stresat? Cum te poate ajuta un covor. Cum să dormi mai bine prin "împământare"
Doar 5 minute pe zi! Tehnica simplă care îți poate reseta creierul
Cum să faci o cafea mai intensă acasă. Sfaturile surprinzătoare ale experților
5 motive să NU mai stai cu laptopul pe picioare. Numărul 2 te va uimi
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Luna perfectă în care să începi o schimbare. NU e ianuarie! 3 pași simpli să îți transformi starea de spirit, fără efort
Cât timp puteți sta într-un picior? Acest test simplu este cel mai clar indicator al îmbătrânirii fizice
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
Cum să scapi de durerile de spate cu câteva exerciții simple. Le poți face în pat
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
