Mâncatul cu poftă îngrașă mai tare. Dr Mihaela Bilic: Natura funcționează după alte reguli!

Dr. Mihaela Bilic explică de ce mânctul cu poftă ne poate îngrășa mai tare. Atitudinea față de mâncarea este importantă în dieta noastră.
Mihaela Bilic, medic nutriționist, a adus în discuție un subiect care stârnește mereu curiozitatea: influența atitudinii noastre față de mâncare asupra metabolismului și greutății corporale. În postarea sa de pe Facebook, a explorat legătura dintre plăcerea de a mânca și modul în care acest comportament poate influența silueta unei persoane.
Ea a subliniat că a fost mereu o persoană pasionată de mâncare, observând că aceeași plăcere pentru mâncare se regăsește și în comportamentul altor indivizi. Mihaela Bilic a făcut referire la experiența sa din timpul facultății de medicină, unde a învățat că anumite afecțiuni digestive pot fi identificate și după atitudinea persoanei față de mâncare.
”Mâncatul cu poftă îngrașă mai tare?De mică am fost o mâncăcioasă și o pofticioasă, iar cei care au stat cu mine la masă, m-au acuzat mereu că îi molipsesc și îi ispitesc, în loc să-i temperez din mâncat. Nu cred că fac lucrul ăsta intenționat, eu iubesc mâncarea! Am văzut același drag de mâncare la mulți oameni cărora le râd ochii și li se luminează fața când descoperă ceva bun.
Coincidență sau nu, acest tip de comportament vine la pachet cu tendința de îngrășare și kilograme în plus. Când îți place mâncarea se vede și în gesturi și pe cântar!La fel de evident este și când n-o iubești. La Semiologie în Facultatea de medicină am învățat să diagnosticăm bolnavii cu ulcer și gastrită după felul în care arătau fața palidă și îndurerată, cu o expresie de suferință, spatele încovoiat și umerii aduși în față, “chirciți” din cauza durerii”, a explicat medicul.
Astfel, a subliniat că plăcerea sau lipsa acesteia pentru alimente poate influența modul în care metabolismul nostru procesează hrana. A făcut o comparație între persoanele care se bucură de fiecare masă și manifestă plăcere în timp ce mănâncă și cele care resimt disconfort sau suferință la fiecare înghițitură din cauza unor afecțiuni digestive.
”Cât despre pofta cu care mănâncă nu e nimic de spus, mai degrabă îți pierzi apetitul văzându-i. O astfel de persoană, căreia fiecare gură de mâncare îi provoacă suferință, nu va fi niciodată grasă!Atunci cum rămâne cu teoria termodinamică, cu calculul de calorii și metabolizarea grăsimilor/carbohidraților? Cum e posibil ca aceeași felie de pâine cu unt să îngrașe dacă o mănânci cu poftă, sau să slăbească când o înghiți cu noduri?”, a mai spus aceasta.
Mihaela Bilic a remarcat că există un paradox aparent între teoria clasică a calculului caloriilor și modul în care organismul reacționează la alimente în contextul unor afecțiuni precum ulcerul și gastrita. Ea a subliniat că alimentele grase și făinoase sunt mai bine tolerate în astfel de situații, deși teoretic ar putea fi asociate cu îngrășarea.
Unul dintre punctele sale centrale a fost legat de relația complexă dintre plăcerea de a mânca și modul în care metabolismul reacționează. Ea a sugerat că organismul ar putea reacționa diferit în funcție de starea noastră emoțională sau de plăcerea pe care o simțim în timpul mesei, ceea ce ar putea influența modul în care se procesează hrana.
”Practica așa ne arată: alimentele grase și făinoasele sunt cel mai bine tolerate în ulcer și gastrite. Și constatăm uimiți că ele nu îngrașă în acest context special și dureros deopotrivă!Problema e că nu poți mima frica de mâncare și lipsa de apetit. Iar metabolismul probabil știe când mănânci cu plăcere și când nu, așa că se comportă diferit. Eu aș zice că e nedrept ca cei cu boli de stomac să fie din ce în ce mai slabi, în timp ce mâncăcioși sâ se îngrașe doar când văd mâncarea”, a mai explicat dr. Mihaela Bilic.
În final, a subliniat că expresia "gras și sănătos" poate avea o bază în realitate, sugerând că uneori un aspect robust poate fi asociat și cu o stare de sănătate bună, în timp ce pierderea în greutate excesivă poate stârni îngrijorare în privința stării de sănătate a unei persoane. Astfel, a lăsat impresia că plăcerea sau bucuria în timpul meselor ar putea avea un rol crucial în modul în care organismul nostru procesează hrana și gestionează greutatea corporală.
”Doar că natura funcționează după alte reguli, iar zicala “gras și sănătos” se dovedește a fi adevărată. Nu întâmplător oamenii te întreabă dacă nu cumva ești bolnav atunci când ai slăbit prea mult. Deci singura consolare care ne mai rămâne pentru kilogramele în plus pe cântar, e că “plesnim de sănătate”! Și da, chiar dacă nu are logică, sunt sigură că mâncatul cu poftă îngrașă mai tare”, a încheiat aceasta.
Astfel, Mihaela Bilic a evidențiat că natura urmează alte reguli decât cele strict bazate pe calculul de calorii și că atitudinea noastră față de mâncare poate juca un rol crucial în procesul de gestionare a greutății corporale. A concluzionat, într-o notă plină de umor, că există unele aspecte ale metabolismului uman care pot părea paradoxale sau nedrepte, dar care reflectă complexitatea modului în care organismul reacționează la diverse stimuli.
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?
Apasă acest punct de pe mână dacă vrei să scapi de durerea de cap. Trece în câteva minute
Ai dureri de cap? Acest truc simplu de pe mână te poate salva. Cum te poți simți mai bine în câteva minute.
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major.
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
Obiectul care nu are ce căuta în baie. Nici măcar nu te gândești despre ce e vorba
Ce se întâmplă dacă îți ștergi telefonul cu spirt sau alcool izopropilic
Ai șters vreodată telefonul cu spirt? Ce urmează să afli s-ar putea să te șocheze.
5 motive să NU mai stai cu laptopul pe picioare. Numărul 2 te va uimi
5 greșeli comune în bucătărie care îți pot îmbolnăvi familia. Ai mare grijă la asta
Cele 5 greșeli comune pe care le faci în bucătărie și care îți pot îmbolnăvi toată familia.
Pleci în vacanță cu medicamente în bagaj? Ai grijă la asta!
Plimbările zilnice: beneficii pe care sigur nu le-ai știut. Cât trebuie să mergi pe jos dacă ai peste 50 de ani
Vitamina D ar putea opri cancerul colorectal. Doctorii sunt uimiți!
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
Trucul genial care face rujul să reziste ore întregi. Pudra translucidă, secretul make-up artiștilor
Spitalul Sfântul Sava, liderul recuperării medicale complete din România
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Cât de tare strângi mâna? Testul simplu care spune cât mai ai de trăit și ce boli ai
Cum să tai ceapa fără lacrimi, ca Gordon Ramsay
Toaleta, cel mai periculos loc din casă? De ce să nu iei niciodată telefonul cu tine. Surprizele mortale din baie
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!
Cum să faci o cafea mai intensă acasă. Sfaturile surprinzătoare ale experților
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.