De ce să nu mai mănânci mărul cu tot cu semințe. Greșeala care te otrăvește cu cianură

Ce se întâmplă când mănânci mărul, cu tot cu semințe. Detaliul care te va face să nu mai mânânci niciodată semințele merelor.
Merele sunt considerate adesea o gustare sănătoasă, plină de antioxidanți și fibre alimentare benefice pentru sănătate.
Totuși, există o parte a acestor fructe pe care ar trebui să o evităm cu mare atenție: semințele. De ce?
Ei bine, conform mai multor studii, semințele de măr conțin o substanță chimică care poate fi extrem de toxică pentru organismul uman.
Principalul motiv de îngrijorare este prezența unei cantități mici de amigdalină în semințele de măr.
Mai exact, amigdalina este un compus care, atunci când este eliberat prin zdrobirea sau mestecarea semințelor, poate genera cianură de hidrogen în stomac.
Cianura este cunoscută drept una dintre cele mai letale otrăvuri, cu o lungă istorie în sinuciderile în masă și războaiele chimice, notează Times Of India. Cianura este cunoscută pentru efectul său toxic puternic asupra organismului, perturbând livrarea oxigenului la celule și putând duce la simptome precum dureri de cap, amețeli sau, în cazuri extreme, chiar la deces.
Potrivit Britannica, semințele de măr și semințele plantelor înrudite, precum perele și cireșele conțin amigdalină, acest glicozid cianogenic compus din cianură și zahăr. Atunci când este metabolizată în sistemul digestiv, această substanță chimică se degradează în cianură de hidrogen (HCN) foarte otrăvitoare. O doză letală de HCN poate ucide în câteva minute.
Studiile arată că, deși este puțin probabil să experimentăm efecte dăunătoare din cauza înghițirii accidentale a câtorva semințe, ingerarea unor cantități mari de semințe zdrobite ar putea cauza otrăvire cu cianură.
De exemplu, este estimat că ar fi nevoie de aproximativ 83 - 500 de semințe pentru a provoca otrăvire acută cu cianură, în funcție de sortimentul de măr și de condiția semințelor, potrivit Medical News Today.
În plus, nu doar merele sunt incriminate pentru asta. Și alte fructe precum perele, cireșele și caisele conțin aceeași substanță toxică în semințele lor. Totuși, reține că partea comestibilă acestor fructe este sigură pentru consum.
Un alt aspect important este că sucul de mere poate conține cantități mici de cianură dacă include semințe zdrobite, dar acest risc poate di redus semnificativ prin pasteurizare, un proces care vaporizează cianura din alimente.
Deși, deși merele sunt o alegere sănătoasă pentru dietă, este esențial să evităm consumul semințelor pentru a preveni riscuri inutile pentru sănătate. În special, este recomandat să se îndepărteze semințele înainte de a oferi mere copiilor sau animalelor de companie, pentru a evita orice potențială problemă de sănătate.
În cazul în care se produce ingestia unor cantități mari de semințe de măr sau dacă apar simptome neobișnuite după consum, este recomandat să se solicite ajutor medical imediat.
Simptomele intoxicației cu cianură pot varia de la ușoare și moderate, până la severe și pot include:
- dilatarea pupilelor
- dureri de cap
- amețeli
- confuzie
- greață
- dificultăți de respirație
- oboseală extremă
- durere abdominală.
Simptomele severe includ:
- somnolență sau leșin
- tensiune arterială scăzută
- convulsii
- comă
- moarte.
Un studiu din 2015 a constatat că aceste soiuri de mere conțineau cea mai mare cantitate de amigdalină:
- Golden Delicious
- Red Delicious
- Royal Gala
Soiuri precum Braeburn și Egremont Russet aveau cele mai mici cantități, dar riscul nu era exclus.
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
Combinația ideală pentru a evita deshidratarea în timpul valurilor de căldură
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?
Știința spune să folosiți ventilatoarele până când temperatura este de 27°C. Trucul simplu care scade factura la curent
Australienii au descoperit TRUCUL genial care îți scade factura la curent cu până la 90% vara!
De ce ar trebui să renunți la tocătoarele de tăiat din plastic
Băile de gheață: miracol pentru sănătate sau risc ascuns? Iată ce spune știința
Dacă pui sare în chiuvetă, uite ce se întâmplă!
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
Cum să folosești eficient aerul condiționat în zilele caniculare
Pleci în vacanță cu medicamente în bagaj? Ai grijă la asta!
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major.
Ce se întâmplă dacă pui zaț de cafea în toaletă. Trucuri utile pentru casă
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
Cum să faci paste demne de Premiul Nobel. Secretul cremos descoperit de italieni
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului
Acest ingredient desfundă canalizarea instant. Nu este bicarbonatul
Aspartam: otrava dulce din "zero zahăr". Ce se întâmplă atunci când îl consumi și cum declanșează cancerul
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
Adormi în 60 de secunde cu acest truc chinezesc!
Adormi instant! Trucul din medicina chineză care funcționează în 60 de secunde. Medicii sunt uimiți. Încearcă această tehnică secretă a chinezilor.
Trucul genial care face rujul să reziste ore întregi. Pudra translucidă, secretul make-up artiștilor
Cât de des trebuie să speli lenjeria de pat, de fapt? Răspunsul te va surprinde
Ce să faci ca să nu mai crape crenvurștii când îi fierbi? Cum îi fierbi corect
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.