Lipsa de nutrienți: cum îți poate afecta fertilitatea. Efecte la care nu te-ai fi gândit

Angela Sabău |
Data publicării:
Infertilitate
Infertilitate

Iată care este impactul lipsei de nutriție asupra fertilității. Efectele sunt mai mult decât surprinzătoare.

Obiceiurile noastre alimentare pot afecta fertilitatea prin ovulație, iar o dietă proastă ne poate afecta hormonii, care, la rândul lor, poate duce la probleme de ovulație. Studiile au arătat că femeile cu ovulație neregulată sau absentă care își schimbă obiceiurile alimentare pot avea îmbunătățiri ale stării lor.

Cele care și-au schimbat cinci sau mai multe aspecte ale dietei și au început să facă exerciții fizice și-au redus riscul de infertilitate cu 80%!

Dezechilibre hormonale cauzate de alimente

Majoritatea femeilor sunt conștiente de hormoni precum progesteronul, estrogenul și testosteronul, dar când vine vorba de dietă și fertilitate, insulina este hormonul pe care trebuie să ne concentrăm. Excesul de insulină din organism poate interfera cu ovulația, împiedicând ovulul să se dezvolte corect și crește riscul apariției unui chist ovarian. Femeile vor avea adesea niveluri ridicate de insulină dacă consumă o dietă dominantă în carbohidrați, cu mult zahăr și alimente bogate în amidon, cum ar fi pâinea albă, făina albă, cartofii și orezul alb. Acest tip de dietă obligă pancreasul să elibereze mai multă insulină, pentru a ajuta organismul să le metabolizeze, pe măsură ce se consumă un număr mare de carbohidrați.

Impactul nutriției asupra fertilității masculine

Infertilitatea masculină inexplicabilă a fost legată de lipsa de nutrienți, potrivit unor studii. Tipul de dietă afectează calitatea, cantitatea și motilitatea spermei. Fertilitatea este influențată de o mulțime de factori și nu toate tipurile de nutrienți sunt bune pentru calitatea spermei. Zincul este o sursă extrem deimportantă, iar nivelul scăzut de zinc din organism va duce la un număr scăzut de spermatozoizi. Folatul este, de asemena, important pentru organism. Este unul dintre nutrienții cheie și este important pentru crearea materialului genetic. Lipsa vitaminei E duce la un număr scăzut de spermatozoizi.

Schimbările dietetice pot aduce beneficii fertilității

O dietă nutritivă și bine echilibrată poate ajuta la susținerea sănătății generale, inclusiv a sănătății reproductive. Nutrienții joacă un rol vital în fertilitatea feminină deoarece mai mulți nutrienți din dietele majore afectează și implantarea unui embrion normal. Dar, dacă, de exemplu, trompele uterine sunt blocate, împiedicând spermatozoizii să ajungă la un ovul, modificările dietetice nu vor elimina blocajul și nici nu vor putea  deschide trompele.

Fără zahăr și băuturi îndulcite

Cea mai ușoară regulă este să limitați aportul de orice care conține zahăr, precum și alimentele bogate în grăsimi trans, care pot ridica toate nivelurile de insulină și pot afecta ovulația. Cea mai sigură modalitate de a evita aceste tipuri de alimente este să consumi „alimente adevărate” care nu au fost procesate și care sunt cultivate în ferme, cum ar fi legumele, ouăle și carnea. Medicii continuă să sugereze consumul unei cantități bune de acizi grași precum omega-3 este, de asemenea, recomandat, deoarece conține o cantitate bună de precursori hormonali, ajutând, prin urmare, la stimularea ovulației.

În ceea ce privește alimentele care sunt recomandate, este foarte important să nu uităm să ne hidratăm și să bem multă apă.

Una dintre cele mai frecvente cauze ale excesului de insulină este consumul regulat de băuturi răcoritoare cu zahăr și băuturi carbogazoase. Acestea trebuie eliminate din dietă. Consumul de ceaiuri din plante și lapte integral sunt opțiuni mult mai bune în ceea ce privește consumul de băuturi.

Deficiențele de fier, vitamina D, seleniu și iod sunt toate legate de rate mai scăzute de ovulație, de aceea se recomandă consumul de alimente care le conțin sau de suplimente care pot furniza aceste elemente. Deși multivitaminele specifice sarcinii sunt recomandate femeilor însărcinate sau care încearcă să rămână însărcinate, acestea nu ar trebui să le consume în loc de o dietă sănătoasă. O alimentație bună este esențială pentru un organism și un sistem reproductiv sănătos, care vor crește șansele de a rămâne însărcinată.

Consumul unei diete nutritive și sănătoase, schimbarea pozitivă a stilului de viață, cum ar fi exercițiile fizice regulate, renunțarea la fumat și reducerea consumului de alcool, toate pot ajuta la creșterea fertilității și la pregătirea organismului pentru sarcină. Dacă încercați să rămâneți însărcinată, este vital să începeți să luați o alimentație sănătoasă și să alegeți stilul de viață sănătos. Consultarea cu un expert în fertilitate este recomandabilă pentru a cunoaște cele mai bune opțiuni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel