Longevitate, acte oficiale: cât a trăit cel mai bătrân om

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Bătrânețe    FOTO: pexels.com
Bătrânețe FOTO: pexels.com

Un studiu a dovedit cu documente și formule matematice că o franțuzoaică deține recordul mondial de longevitate.

Longevitate, om. Recordul de longevitate deţinut de franţuzoaica Jeanne Calment, decedată oficial la vârsta de 122 de ani în 1997 şi considerată persoana care a atins cea mai înaintată vârstă ce poate fi documentată, este valid, se arată într-un studiu ştiinţific publicat luni, care se bazează pe documente şi modele matematice noi pentru a respinge ipoteza unei înşelătorii avansate la sfârşitul anului 2018 de cercetători ruşi, arată Agerpres care citează AFP.

Ideea că franţuzoaica, care a devenit faimoasă la nivel mondial la sfârşitul secolului XX din cauza vârstei sale extraordinare, nu a fost de fapt Jeanne, ci fiica ei Yvonne Calment, care şi-ar fi însuşit identitatea mamei sale în 1934, este "nefondată", afirmă cercetători elveţieni şi francezi, coautori ai acestei lucrări publicate în "Journal of Gerontology".

În sprijinul demonstraţiei lor, autorii s-au bazat pe mai multe documente istorice, inclusiv un articol publicat în presa locală în 1934 în Arles - unde locuia bătrâna - în care se afirma că "un număr extraordinar de mare" de persoane a participat la funeraliile lui Yvonne, fiica lui Jeanne, care a murit la 36 de ani. Este greu de imaginat că toţi aceşti numeroşi martori nu au observat înşelătoria, "decât dacă se acceptă ideea complicităţii a zeci de oameni" în acest furt de identitate, spun cercetătorii.

"Toate documentele contrazic ipoteza cercetătorilor ruşi", a spus unul dintre ei, demograful Jean-Marie Robine, director de cercetare la Inserm şi Şcoala practică de studii înalte.

Studiul atacă un alt argument al cercetătorilor ruşi care estimează că este imposibil statistic ca un om să trăiască 122 de ani. Studiind longevitatea tuturor persoanelor născute în Franţa în 1875 şi în 1903, cercetătorii au calculat că un vârstnic la 100 de ani a avut o şansă la 10 milioane de a atinge vârsta de 122 de ani. O probabilitate cu siguranţă scăzută, dar care face ca vârsta lui Jeanne Calment să fie "plauzibilă", potrivit unui coautor al studiului, geriatrul şi epidemiologul François Herrmann, de la Spitalul Universitar din Geneva.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel