De ce nu trebuie să împachetezi NICIODATĂ mâncarea în FOLIE de aluminiu

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Mancare folie de aluminiu Foto: Freepick @Gustavo Fring
Mancare folie de aluminiu Foto: Freepick @Gustavo Fring

Care e motivul pentru care nu trebuie să împachetezi niciodată mâncarea în folie de aluminiu. 

Folia de aluminiu este de nelipsit în orice bucătărie, atunci când gătești ceva, fie pește, fie cartofi copți, însă experții în sănătate atrag atenția că aceasta nu este tocmai o practică sigură și că poate avea efecte grave asupra sănătății, în special dacă este folosită pe termen lung. 

Organismul uman poate elimina foarte eficient cantitățile mici de aluminiu atunci când acestea sunt ingerate, doar că, din păcate, cantitatea de aluminiu ingerată într-o singură zi depășește cu mult acest aport sigur, pentru că aluminiul se găsește în porumb, sare, ierburi, condimente, ceai, cereale, legume, fructe, cafea, grâu și multe alte alimente pe care le consumăm frecvent.

Folia de aluminiu este utilizată pe scară largă în prepararea culinară a diferitelor tipuri de alimente datorită ușurinței sale de utilizat, posibilității de unică folosință și a proprietăților, cum ar fi transferul căldurii de două ori mai rapid decât metalul obișnuit. Este o practică culinară obișnuită în gospodării de a înveli alimentele în folie de aluminiu și de a le coace. Sau de a le depozita. Aceste pregătiri și practici alimentare pot expune consumatorii la cantități diferite de aluminiu, în funcție de tipul și compoziția alimentelor. Însă interacțiunea între folia de aluminiu și alimentele învelite în ea reprezintă o potențială sursă periculoasă de aluminiu în dietă, scrie NBCI.

De ce nu trebuie să împachetezi NICIODATĂ mâncarea în FOLIE de aluminiu

 

Un studiu amplu realizat de oamenii de știință a dovedit că, în timpul coacerii alimentelor învelite în folie de aluminiu la temperaturi mai scăzute de 160ºC, transferul aluminiului în hrană este mai scăzut decât atunci când procesul de coacere se face la temperaturi de peste 220ºC.

Studiile realizate anterior indicau faptul că temperatura de gătire influențează mai mult "scurgerea" aluminiului decât timpul de gătire.

Mai mult, s-a observat că alimentele acide și adaosul de sare favorizează transferul de aluminiu din folie în alimente, dar pe de altă parte, zaharul adăugat pe alimente reduce "scurgerea" de aluminiu.

Potrivit specialiștilor, concentrația de aluminiu transferată în alimente a crescut odată cu timpul în care acestea au fost împachetate. Cu alte cuvinte, concentrația a fost mult mai mare în cazul alimentelor care au stat împachetate trei zile decât în cazul celor cărora le-a fost dată folia jos după câteva ore. 

Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei apă noaptea. Avertismentul transmis de specialiști

Dacă prezinți aceste simptome, cere ajutor medical

 

În acest context, medicii atrag atenția că, dacă vă confruntați cu unul dintre următoarele simptome, în special dacă știți că ați ingerat o cantitate mai mare de aluminiu, trebuie să cereți ajutor medical:

1. confuzie

2. slăbiciune musculară

3. dureri osoase

4. deformarea oaselor

5. fracturi frecvente

6. convulsii

7. probleme de vorbire

8. creștere lentă în cazul copiilor

Mai mult decât atât, există diferite studii care fac legătura între folia de aluminiu și diferite tipuri de cancer, arată winchesterhospital.org 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel