Marilen Pirtea, importanța educației și a sănătății: „Un popor educat va avea grijă de sănătatea sa”

Dana Lascu |
Data publicării:
Deputatul Marilen Pirtea
Deputatul Marilen Pirtea

Marilen Pirtea, secretar al Comisiei pentru Buget, Finanțe și Bănci din Camera Deputaților și rectorul Universității de Vest dinTImișoara, a explicat la Aspen Healthcare Forum că legat de educație și sănătate în România trebuie schimbată paradigma și că cele două domenii trebuie tratate și susținute cu prioritate.

Actualele structuri care gestionează Sănătatea și Educația – ministerele de resort – se axează strict pe forțele proprii, ceea ce nu e productiv, a subliniat Marilen Pirtea, membru al Comisiei de buget finanțe al Parlamentului României și de rector al Universității de Vest din Timișoara.

„S două aspecte care merg mână în mână, educația și sănătatea, gestionate de două ministere colos care au o structură piramidală, de la ministru până la ultimul învățător sau medic din o zonă rurală. O structură foarte mare. Sunt două priorități naționale transpartinice, educația și sănătatea, și cred că ar trebui tratate într-adevăr cu prioritate și sustenabilitate. Dacă discutăm despre Sănătate, m-aș axa mai mult pe cele două direcții educația în sănătate și prevenția în sănătate. Un popor educat cu siguranță va ști să aibă grijă de sănătatea sa și să prevină multe din efectele din acest domeniu, al sănătății", a arătat deputatul.

Sănătatea fără educație nu se poate

El crede că trebuie să regândim aceste două sisteme vitale unei națiuni, astfel încât separația dintre ele să dispară.

„Se spune că există două clișee: în România se spune că numai bolnav să nu fii și dacă discutăm de educație, spunem că avem în învățământ axat pe elev sau pe student și un sistem al sănătății axat pe pacient. Personal nu cred că este adevărat, cred că avem două sisteme axate pe ele însele. Sistemul de sănătate este axat pe el și sistemul de educație este axat pe el ca și sistem. Această paradigmă trebuie să o schimbăm și nu putem face asta decât împreună", a arătat Marilen Pirtea.

Nu e suficient doar să majorezi salarii ca să poți stopa cu adevărat exodul specialiștilor râmoni către țările vestice, arată deputatul.

„Nu cred că este suficient pentru că aici discutăm și despre condiții de muncă, despre infrastructură, dotare, investiție, dar și despre inovare. Pentru că în domeniul sănătății lucrurile evoluează atât de repede și descoperirile au dinamica atât de mare, încât fără cercetători, fără inovare, nu putem să ținem pasul. Nu este defel întâmplătoare acea replică pe care o auzim des la radio: „cercetătorii britanici au descoperit că". Pentru că vreau să vă spun că la nivel de Europa, Marea Britanie și Germania au 70% din cercetătorii Europei, într-un context în care Marea Britanie are 13 la sută din populația Europei, iar Germania 16%. Restul celorlalte țări au 30% din cercetători. Deci axarea pe inovare și cercetare este o prioritate și același lucru trebuie să vină și la noi", a detaliat Marilen Pirtea.

Nu e suficient să schimbi salariile ca să oprești exodul

Pentru cei care părăsesc țara nu doar salariile contează, ci și stilul de viață, nivelul de trai și perspectivele de viitor. Marea migrație a inteligenței noastre – cum o numește deputatul, înseamnă că „vorbim despre 9 adulți pe oră care părăsesc România, majoritatea cu studii medii și studii superioare, nu merg doar pentru un salariu mai mare sau pentru o viață mai bună. Majoritatea încep să își pună problema de a avea pentru copiii lor un sistem de educație sustenabil și corect, și un sistem de Sănătate care să poată să le asigure, în timp, buna existență în țară. Acestea să ne conștientizeze și într-adevăr să le prioritizăm. Dincolo de aceasta condițiile de muncă, posibilitățile de carieră, posibilitățile de dezvoltare, sunt factori care sunteți importanți în deciziile acestor concetățeni care părăsesc țara. De aceea, cred că aceste eforturi conjugate, în aceste domenii, pentru că dacă creștem salariile atât în educație, cât și în sănătate, dar dintr-un buget al unui spital 80 - 90% merg în salarii în detrimentul investițiilor, și la fel și în domeniul sănătății, nu vom putea avansa" a punctat Marilen Pirtea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel