Materialul care previne infecțiile din răni, inclusiv împotriva celor rezistente la antibiotice

Florina Pop / 11 mai 2021 / 17:49
Infecții
Infecții

Un material a fost inventat de cercetători cu gândul ca aplicat pe răni să prevină infecțiile, inclusiv cele rezistente la antibiotice.

Cercetătorii de la Universitatea de Tehnologie Chalmers, Suedia, au creat un material care previne infecțiile din răni: un hidrogel special conceput, care acționează împotriva tuturor tipurilor de bacterii, inclusiv a celor rezistente la antibiotice. 

”După testarea noului nostru hidrogel pe diferite tipuri de bacterii, am observat un nivel ridicat de eficiență, inclusiv împotriva celor care au devenit rezistente la antibiotice”, spune Martin Andersson, lider de cercetare pentru studiu și profesor la Departamentul de chimie și inginerie chimică la Universitatea de Tehnologie Chalmers.

Substanța activă din noul material bactericid constă din peptide antimicrobiene, mici proteine ​​care se găsesc în mod natural în sistemul nostru imunitar. "Cu aceste tipuri de peptide, există un risc foarte scăzut pentru bacterii de a dezvolta rezistență împotriva acestora, deoarece acestea afectează doar membrana exterioară a bacteriei. Acesta este probabil cel mai important motiv pentru care sunt atât de interesante de lucrat", adaugă Martin Andersson.

Despre materialul ”promițător”, unul dintre autorii articolului științific, Edvin Blomstrand, doctorand la Departamentul de chimie și inginerie chimică de la Chalmers, spune că ”este inofensiv pentru propriile celule ale corpului și blând cu pielea”. ”În măsurătorile noastre, efectul protector al hidrogelului asupra peptidelor antimicrobiene este clar - peptidele se degradează mult mai lent atunci când sunt legate de el. (...) Ne așteptam la rezultate bune, dar am fost într-adevăr surprinși pozitiv de cât de eficient a dovedit materialul”, mai precizează Martin Andersson, potrivit unui comunicat al universității citate. 

Studiul științific, AICI.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy