Mătreață, cauze, tratament și diferența de scalpul uscat. 6 trucuri naturiste, cu ingrediente din bucătărie, să scapi definitiv de ea și de FULGII de pe haine

Matreata - Foto: Freepick @reportazh
Matreata - Foto: Freepick @reportazh

Mătreață - prevenție, simptome, cauze și tratament. Când trebuie să mergi la medic. 6 rețete naturiste care te vor ajuta să scapi de mătreață. Diferența dintre mătreață și scalp uscat

Mătreața este înrudită cu dermatita seboreică (SD), care provoacă mâncărimi și descuamări ale pielii, dar apare numai pe scalp. Este atât de frecventă încât afectează aproximativ jumătate din populația adultă globală.

Cei mai mulți oameni se concentrează pe "fulgii" care se împrăștie pe haine, dar și pe mâncărime, un efect inconfortabil al afecțiunii.

Mătreața - cauze

 

Mulți factori pot contribui la apariția mătreții, astfel încât identificarea cauzei exacte a scalpului tău cu mâncărimi și scuame poate fi dificilă. Iată câțiva vinovați probabili:

- secrețiile glandelor sebacee.

- colonizarea fungică la suprafața pielii dvs.

- șamponarea insuficientă, ceea ce poate cauza acumularea celulelor pielii și crearea de scuame și mâncărimi, sau, alternativ, șamponarea excesivă și uscarea excesivă a scalpului.

- perierea excesivă a părului de pe cap, creând prea multă fricțiune cu pielea sensibilă de pe scalp

- drojdia numită Malassezia, care agravează scalpul și provoacă creșterea excesivă a celulelor pielii

- diferite produse de îngrijire personală pot provoca dermatită de contact, care face ca scalpul să se înroșească și să vă mănânce

- expunerea prea mare la lumina soarelui

- presiunea excesivă exercitată de pălării asupra scalpului

- ceea ce mâncați în mod obișnuit

- expunerea la praf sau murdărie

Unele persoane pot fi mai predispuse la mătreață decât altele din motive care nu sunt cunoscute. Cu toate acestea, se știe că bărbații dezvoltă mătreață mai frecvent decât femeile.

Persoanele care au tendința de a avea părul mai gras sau care trăiesc cu anumite boli (cum ar fi boala Parkinson sau HIV) sunt, de asemenea, expuse unui risc mai mare. Este posibil să fi început să observați simptome în jurul pubertății, dar mătreața poate apărea la orice vârstă.

Mătreață - simptome

Fulgii și un scalp cu mâncărimi și scuame sunt principalele simptome ale mătreții.

Fulgii albi, uleioși, se acumulează de obicei în păr și pe umeri și se agravează adesea în lunile de toamnă și de iarnă, când aerul este uscat.

Dar la simptome se pot include:

- eritem, care reprezintă pete roșii pe pielea scalpului și, uneori, pe față

- mătreața de pe sprâncene

- căderea părului

- fulgi uscați pe pielea feței

Când trebuie să mergi la medic

 

Multe cazuri de mătreață pot fi tratate eficient cu șampoane fără prescripție medicală (OTC) și alte măsuri legate de stilul de viață.

Acestea fiind spuse, mătreața nu este singurul motiv pentru care puteți avea mâncărimi la nivelul scalpului. Dacă mătreața este deosebit de încăpățânată sau mâncărime, este posibil să aveți psoriazis, eczeme sau o adevărată infecție fungică. Medicul vă poate ajuta.

Dacă mâncărimea nu încetează sau dacă scalpul devine roșu sau umflat, discutați cu medicul dumneavoastră.

Consultați-l și dacă șampoanele nu vă ajută, dacă roșeața și descuamarea se extind pe față sau în alte zone ale corpului, sau dacă mâncărimea începe să interfereze cu viața de zi cu zi.

Uneori, simptomele pot indica alte afecțiuni mai grave, cum ar fi keratozele actinice (AK) sau Tinea capitis (tenia capului), și este mai bine să fiți consultat pentru a primi cel mai bun tratament.

Cum poți să scapi de mătreață

 

A scăpa de mătreață poate consta în administrarea de medicamente pe care le puteți obține atât prin rețete, cât și fără prescripție medicală. De asemenea, există și câteva remedii de casă pe care le poți încerca.

Cel mai bun mod de a scăpa de mătreață este să folosești șamponul anti-mătreață și tratamentele pentru scalp. Asociația Academiei Americane de Dermatologie (AAD) recomandă luarea următoarelor măsuri:

- Urmați instrucțiunile. Deoarece există multe tipuri diferite de șampoane pentru tratamentul mătreții și fiecare vine cu propriile instrucțiuni, este important să citiți cu atenție și să urmați instrucțiunile produsului ales. Asigură-te că știi dacă trebuie să lași șamponul pe scalp o anumită perioadă de timp înainte de a te spăla sau dacă trebuie să te speli imediat.

- Diferitele tipuri de piele și de păr necesită o îngrijire diferită. Persoanele afro-americane pot avea nevoie să se spele doar o dată pe săptămână cu un șampon anti-mătreață. Persoanele americane de origine asiatică și cele care sunt albe ar putea avea nevoie să alterneze între diferite șampoane anti-mătreață care conțin diferite ingrediente pentru a obține cele mai bune rezultate. Cel mai bun mod de acțiune ar putea fi să discutați cu un dermatolog certificat care vă poate recomanda cele mai bune produse pentru tipul dumneavoastră de păr și de piele, precum și frecvența cu care ar trebui să le folosiți.

Șampoanele pentru mătreață pot fi medicamentate (care necesită o rețetă pentru a fi achiziționate) sau disponibile fără prescripție medicală. De obicei, acest lucru înseamnă că cantitatea de medicament din șampoanele medicamentate este doar mai mare.

Ingredientele tipice includ ketoconazol, sulfură de seleniu, gudron de cărbune și piritionă de zinc. Aceste ingrediente de obicei desprind fulgii de mătreață de pe scalp sau luptă împotriva creșterii excesive a ciupercii Malassezia, care poate juca un rol în dezvoltarea mătreții.

Remedii naturiste care te scapă de mătreață

 

Dacă doriți să încercați câteva remedii naturale înainte de a apela la soluții medicamentoase, puteți lua în considerare următoarele opțiuni:

1. Bicarbonat de sodiu. Frecați-l ușor pe scalp la duș și clătiți-l după câteva minute.

2. Oțet de cidru de mere. Amestecați 1/4 cană cu un sfert de cană de apă. Aplicați pe păr timp de 15 minute până la 1 oră, apoi clătiți. Faceți acest lucru de două ori pe săptămână.

3. Ulei de cocos. Frecați 3-5 lingurițe pe scalp și lăsați să acționeze timp de 1 oră. Apoi spălați-vă părul cu șampon și clătiți.

4. Suc de lămâie. Frecați 2 lingurițe în scalp și clătiți. Apoi freacă încă o linguriță amestecată cu 1 cană de apă. Faceți acest lucru în fiecare zi.

5. Aloe vera. Frecați-vă scalpul înainte de a vă spăla părul.

6. Ulei de măsline. Frecați 10 picături în scalp. Acoperă-ți capul cu o cască de duș și lasă-l peste noapte. Șamponați-vă și spălați-vă părul dimineața.

Diferența dintre mătreață vs. scalp uscat

 

S-ar putea să vă fie greu să faceți diferența între mătreață și scalpul uscat, deoarece ambele se pot prezenta în mod similar. Ambele pot provoca fulgi și o senzație de mâncărime pe scalp.

Dar, în timp ce mătreața este legată de dermatita seboreică, scalpul uscat este pur și simplu legat de faptul că pielea ta pierde prea multă apă. Acest lucru se poate întâmpla atunci când nu primești suficiente lichide.

Dar, se poate întâmpla, de asemenea, din cauza unor produse pentru păr pe care le-ai putea folosi pe scalp și care ar putea să îți lipsească scalpul de uleiurile sale naturale. Dacă locuiești într-un climat rece și uscat, poți fi, de asemenea, mai predispus la a avea un scalp uscat.

Tratarea unui scalp uscat implică, de obicei, trecerea la un șampon blând, nemedicamentos care conține cât mai puțini aditivi care pot elimina umiditatea din scalp.

Cum putem preveni mătreața

Iată câteva sfaturi cu privire la lucrurile pe care le puteți face pentru a evita mătreața:

1. Practicați o bună igienă. Fă tot posibilul să reziști impulsului de a-ți atinge scalpul, mai ales dacă deja te mănâncă. Scărpinatul poate crește iritarea și poate duce la un cerc vicios. Atunci când atingeți și vă scărpinați, puteți, de asemenea, introduce murdărie în amestec, care poate agrava mătreața.

2. Găsiți echilibrul de șamponare potrivit pentru scalpul dumneavoastră. Șamponați-vă suficient de des pentru a menține uleiurile la distanță, dar nu folosiți prea multe produse în păr, deoarece acest lucru poate irita scalpul.

3. Reduceți stresul. Stresul poate agrava sau chiar înrăutăți mătreața pentru unele persoane. În timp ce Malassezia nu este introdusă în scalp de către stres, aceasta se poate dezvolta dacă sistemul imunitar este compromis, ceea ce este exact ceea ce face stresul asupra corpului tău. Fă-i o favoare scalpului tău și relaxează-te. Încearcă să faci o plimbare odihnitoare sau să practici yoga. S-ar putea chiar să vă fie de ajutor să țineți un jurnal al evenimentelor stresante. Scrieți care sunt acestea și care este impactul lor asupra mătreții dumneavoastră.

4. În acest fel, puteți face tot posibilul pentru a evita potențialii factori declanșatori în viitor.

5. Respiră părul proaspăt. Cercetările arată că includerea expunerii regulate la aer liber, în special acolo unde aerul este mai proaspăt, poate ajuta la reducerea acumulării de ulei pe scalp.

6. Masați-vă scalpul. Acest lucru poate ajuta, de asemenea, la prevenirea simptomelor de mătreață.

7. Periați aceste șuvițe. Periați-vă părul când este umed (nu ud) cel puțin de două ori pe zi.

8. Limitați frecarea. Limitați purtarea pălăriilor și a eșarfelor, în special a celor din materiale sintetice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel