Medic infecționist din Cluj: nu voi pleca urechea nici acum când medicii sunt transformați în asasini

DCMedical Team |
Data publicării:
Medic
Medic

Medicul infecționist Teodora Iacob spune într-o postare pe Facebook, că nu va pleca urechea ”nici acum, când medicii sunt transformați în asasini”.

Medicul infecționist Teodora Iacob din Cluj mărturisește, într-o postare pe rețelele sociale, că anul trecut afirma, într-un interviu pentru o revistă, că a trecut ”alături de pacienți și de colegii prin momente de frică și frustrare”, dar a continuat să-și facă profesia ”fără a pleca urechea la fantezie atunci când în spațiul public medicii erau transformați în eroi.Acum, dupa un an, rămân tot la medicina mea, nu voi pleca urechea nici acum când medicii sunt transformați în asasini”.

Mesajul din postarea doctoriței:

”Dragi oameni, noi medicii vă suntem alături, mereu. Am să las aici jurământul pe care îl rostim noi, toți medicii, jurământul lui Hippocrate:

“Jur pe Apollo medicul, pe Esculap, pe Higea și Panacea și pe toți zeii și zeițele, pe care îi iau ca martori, că voi îndeplini acest jurământ și poruncile lui, pe cât mă ajută forțele și rațiunea:

- Să respect pe cel care m-a învățat această artă la fel ca pe propriii mei părinți, să împart cu el cele ce-mi aparțin și să am grijă de el la nevoie; să-i consider pe descendenții lui ca frați și să-i învăț această artă, dacă ei o doresc, fără obligații și fără a fi plătit.

- Să transmit mai departe învățăturile acestei arte fiilor mei, fiilor maestrului meu și numai acelor discipoli care au jurat după obiceiul medicilor, și nimănui altuia.

- Atât cât mă ajută forțele și rațiunea, prescripțiunile mele să fie făcute numai spre folosul și buna stare a bolnavilor, să-i feresc de orice daună sau violență.

- Nu voi prescrie niciodată o substanță cu efecte mortale, chiar dacă mi se cere, și nici nu voi da vreun sfat în această privință. Tot așa nu voi da unei femei un remediu abortiv.- Sacră și curată îmi voi păstra arta și îmi voi conduce viața.

- Nu voi opera piatra din bășică, ci voi lăsa această operație celor care fac această meserie.

- În orice casă voi intra, o voi face numai spre folosul și bunăstarea bolnavilor, mă voi ține departe de orice acțiune dăunătoare și de contacte intime cu femei sau bărbați, cu oameni liberi sau sclavi.

- Orice voi vedea sau voi auzi în timpul unui tratament voi păstra în secret, pentru că aici tăcerea este o datorie.

- Dacă voi respecta acest jurământ și nu îl voi călca, viața și arta mea să se bucure de renume și respect din partea tuturor oamenilor; dacă îl voi trăda devenind sperjur, atunci contrariul.

"Vă salută, cu drag, un medic infecționist din Cluj!”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel