Medic: „Medicul de familie ar trebui să acopere peste 80% din nevoile pacienților”

Adisa Codruț |
Data publicării:
Medic
Medic

Medicina de familie ar trebui să fie una din cele mai importante ramuri ale sistemului. Declarația a fost făcută de un medic, cu ocazia Zilei Internațonale a Medicului de Familie.

Medicul de familie ar trebui să fie ca mai importantă „verigă” în lanțul de îngrijire al populației, asta este părerea medicului Cristina Costas. Ea a declarat pentru agerpres.co că, prin cunoștințele și atribuțiile sale, medicul de familie ar tebui să acopere peste 80% din nevoile pacienților. Declarația a fost făcută cu ocazia marcării Zilei Internaționale a Medicului de Familie, sărăbătorită în fiecare an pe 19 mai.

Dr. Cristina Costas spune că medicul de familie ar trebui să reprezinte omul de "încredere" pentr pacienți, mi arată sursa citată. "Acesta reprezintă «poarta de intrare» a pacienţilor în sistemul de sănătate. El coordonează circuitul pacientului în sistemul de servicii medicale, colaborând cu toate celelalte specialităţi medicale", susţine doctorul.
Atribuţiile sale în sfera serviciilor medicale sunt complexe și acoperă mai multe categorii: preventive, curative, educaţionale, administrativ-organizatorice, cercetare ştiinţifică, mai arată medicul.

Structura sistemului medical, pe mai multe nivele

Potrivit acesteia, „structura sistemului naţional de sănătate ar trebui privită ca o piramidă cu interconexiuni structurale şi funcţionale permanente şi complexe între toate departamentele şi specialităţile medicale”. La primul nivelul ar trebui să fie îngrijirile primare de sănătate, care ar trebui să rezolve circa 90% din nevoile medicale ale populaţiei.

La nivelul II ar trebui să fie îngrijirile secundare de sănătate, care să rezolve 9% din nevoile medicale ale populaţiei, iar la nivelul III, îngrijiri terţiare de sănătate, care ar trebui să rezolve 1% din nevoile medicale ale populaţiei, urmând ca la nivelul IV să găsim Ministerul Sănătăţii şi Familiei, care stabileşte legi, programe, politici de sănătate, coordonează şi evaluează serviciile medicale furnizate de nivelele I, II şi III.

„În prezent, din păcate, procentele nu sunt cele menţionate, balanţa fiind net crescută la nivelurile II şi III, ceea ce implică costuri nejustificate. Astfel se pierd fonduri substanţiale, care utilizate la nivelul I ar avea un impact pozitiv pe termen lung asupra stării de sănătate a populaţiei”, mai arată medicul Cristina costas, citată de aceași sursă.

Prevenția, una dn cele mai importante ramuri

Prevenția, mai arată medicul, are unul din cele mai importante roluri în medicină. "Medicii de familie care asigură asistenţa medicală preventivă trebuie să fie capabili să stabilească o legătură cu pacientul astfel încât acesta să devină conştient de avantajele evitării unui comportament cu risc crescut şi să trăiască sănătos;

să cunoască cauzele de morbi-mortalitate pe grupe de vârstă pentru a evalua riscurile la care sunt expuşi pacienţii săi; să asigure consilierea pacienţilor şi să se adapteze la nevoile individuale ale pacienţilor, funcţie de vârstă, sex şi statusul socio-economic;

să colaboreze cu ceilalţi specialişti, cadre medii sau lucrători ai serviciilor sociale pentru a rezolva în ansamblu problemele pacientului; de cele mai multe ori trebuie să fie disponibili 24 ore din 24; să urmărească evoluţia pacientului", afirmă medicul.

Dr. Cristina Costas a mai arătat că ieftinirea asistenţei medicale moderne s-ar realiza prin rezolvarea directă de către medicii de familie a problemelor de sănătate ale pacienţilor, eliminând astfel investigaţiile şi tratamentele inutile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel