Bolile hepatice „tăcute”, care pun viața în pericol. Legătura cu diabetul

Ciroza hepatică sau cancerul de ficat sunt diagnosticate cu întârziere. Diabetul mărește riscul acestor boli cu potențial mortal.
Mulți pacienți cu ciroză hepatică potențial moartă și cancer hepatic sunt diagnosticați în stadii avansate ale bolii, potrivit unui studiu condus de Universitatea Queen Mary din Londra și de la Universitatea din Glasgow. Studiul a 18 milioane de persoane din întreaga Europă sugerează, de asemenea, că persoanele care trăiesc cu diabet zaharat de tip 2 prezintă un risc deosebit pentru această "boală tăcută" și ar trebui să fie monitorizate îndeaproape pentru a preveni progresia bolii care le pune viața în pericol, potrivit medicalxpress.com.
Boala ficatului gras non-alcool (NAFLD) afectează până la un sfert din populația occidentală și este cea mai frecventă cauză a bolilor hepatice din întreaga lume. Este strâns asociată cu obezitatea și diabetul de tip 2, iar creșterea acesteia reflectă problemele sociale ale dietelor sărace și ale stilului de viață sedentar. Medicii de familie nu sunt, adesea, conștienți de starea bolii și pacienții sunt adesea nediagnosticați.
Afecțiuni diagnosticate cu întârziere
Pentru majoritatea, boala ficatului gras non-alcool este o afecțiune benignă, dar unul din șase persoane va continua să dezvolte forma agresivă a bolii, numită steatohepatită nealcoolică (NASH), care duce la leziuni hepatice, cicatrizare și, eventual, uneori la ciroză, insuficiență hepatică și chiar sau cancer la ficat. Prin identificarea pacienților care ar putea continua să dezvolte boala mai agresivă, intervențiile și tratamentele ar putea fi direcționate către cei care au cea mai mare nevoie.
În cel mai amplu studiu de acest gen, publicat în revista BMC Medicine, echipa a combinat dosarele de asistență medicală a 18 milioane de adulți europeni din Regatul Unit, Olanda, Italia și Spania, urmărind câți pacienți nu au avut un diagnostic înregistrat și cine a dezvoltat ciroză hepatică și cancer de ficat de-a lungul timpului.
Cercetătorul Dr. William Alazawi de la Universitatea Queen Mary din Londra a spus: "Am fost surprinși de faptul că numărul pacienților cu diagnostic de boala ficatului gras nealcoolic a fost mult mai mic decât ne așteptam, ceea ce înseamnă că mulți pacienți sunt nediagnosticați în îngrijirea primară. Pe parcursul perioadei scurte de studiu, unii pacienți au progresat la stadii ale bolii mai avansate, amenințătoare de viață, sugerând că sunt diagnosticate foarte târziu. Publicul, medicii și factorii de decizie politică trebuie să fie conștienți de această boală tăcută și strategiile trebuie să fie puse în practică pentru a aborda cauzele profunde și pentru a evita progresul spre stadii care pun în pericol viața”, a spus el.
Persoanele care trăiesc cu diabet zaharat au un risc crescut de a dezvolta boala ș de a progrsa mai repede, ajungând la stadii care pot pune viața în pericol. De aceea, spun cercetătorii, ar trebui acordată o mai mare atenție prevenirii bolilor hepatice la pacienții cu diabet zaharat.
Diabetul, factor de risc pentru bolile de ficat
Naveed Sattar de la Universitatea din Glasgow a adăugat: "Medicii care tratează pacienții cu diabet au deja multe de verificat - ochi, rinichi, riscuri cardiace - dar aceste rezultate ne reamintesc că nu trebuie să neglijăm ficatul și nici să uităm să luăm în considerare posibilitatea steatohepatitei nealcoolicăe, care ne reamintesc, de asemenea, ca sunt necesare mai multe eforturi pentru a ajuta pacientii cu diabet zaharat sa slăbească și să renunțe la alcool.”
Mai mult de 136.000 de pacienți au fost identificați cu NAFLD / NASH și au avut un risc mai mare de a avea diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arterială și obezitate decât controalele corespunzătoare.
Pacienții cu boala ficatului gras/steatohepatită nealcoolică, care au avut un diagnostic de diabet de tip 2 - au fost de două ori mai susceptibili de a dezvolta boală hepatică agresivă. Acest lucru sugerează că diabetul ar putea fi un bun predictor al progresiei bolii hepatice.
În ce privește alte tipuri de boli hepatice avansate, pacienții cu ele două afecțiuni, boala ficatului gras și stetohepatita nealcoolică, au fost de aproape cinci ori mai susceptibili de a fi diagnosticați cu ciroză și de mai bine de trei ori și jumătate mai susceptibili de a fi diagnosticați cu cancer de ficat.
-
Diferența dintre medic specialist și medic primar16.09.2025, 21:22
-
Diferența dintre control medical și consult medical16.09.2025, 18:50
-
-
Alimentele care provoacă inflamație în organism16.09.2025, 15:49
-
Robert Redford a murit la 89 de ani16.09.2025, 15:36
E466: aditivul ascuns în alimente care distruge intestinul. Cum ne afectează sănătatea. Reacțiile variază de la o persoană la alta
Ora de iarnă 2024. Schimbarea orei, efect asupra obiceiurilor alimentare. Dr. Lygia Alexandrescu: Ne poate deregla. Necesită o perioadă de adaptare
Trecerea la ora de iarnă ne poate afecta obiceiurile alimentare. Medicii ne explică ce trebuie să facem.
Vitamina D, rol în prevenirea și gestionarea diabetului. Reduce riscul complicațiilor asociate diabetului
Această vitamină poate preveni diabetul. Menține zahărul din sânge la un nivel sănătos și reduce riscul de complicații.
Acest test simplu îți arată dacă ai pre-diabet. Nu dă semne! Mulți află când deja au diabet
Celulele super-active, asociate cu diabetul. Tratamentele cu oxigen, ineficiente
Acest lucru agravează diabetul și hipertensiunea arterială.
Cafeaua, impact asupra colesterolului. Cum trebuie, de fapt, să o prepari
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
Leziuni cardiace ascunse, neidentificate la controale de rutină. Femeile, cele mai expuse
Obezitatea: o alegere sau o boală? Adevărul neplăcut despre obezitate
Obezitatea: o simplă alegere sau o boală care ne controlează viața?
Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Prepararea termică a fructelor, efect asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu: Se transformă într-un aliment fără viață
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment
Nu ignora aceste 5 semne! Ai putea avea prediabet fără să știi. Testul banal care pune diagnosticul
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Diabetul pe bază de stres: legătura dintre nivelul de cortizol și dificultatea de a menține o glicemie stabilă
Postul Crăciunului: adevărul despre produsele de post. Ingredientul care dăunează sănătății. Dr. Lygia Alexandrescu: Nu e o alegere bună
Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Orezul cu indice glicemic scăzut, soluție promițătoare pentru gestionarea diabetului
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
Un instrument low-cost ar putea revoluționa tratamentul diabetului de tip 2
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 2
Consumul de fructe seara, impact asupra glicemiei. Dr. Mihai Comșa: Duce la dereglarea mecanismelor de semnalizare glicemică
Diabetul dublu, pericolul ascuns pentru pacienții cu diabet de tip 1. Rezistența la insulină, complicație majoră
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.