Screeningul de hepatită C ajută la prevenirea bolilor hepatice

Dana Lascu |
Data publicării:
Hepatita
Hepatita

Infecția cu virusul hepatitei C poate provoca boli hepatice și chiar cancer la ficat. Dar, odată identificată, infecția poate fi vindecată, astfel încât screening-ul este vital pentru cei cu risc, spun experții în sănătate.

Pentru hepatita A și B, există vaccinuri preventive, dar nu există niciunul pentru hepatita C.

Dar, „putem elimina virusul și să îi împiedicăm pe oameni să dezvolte boli hepatice”, a spus dr. James Spicher, medic de medicină internă la Penn State Health. „Însă putem face asta numai dacă identificăm infecția, de aceea screening-ul este atât de important, altfel hepatita C este o boală tăcută”.

Ce face hepatita C

Hepatita C provoacă inflamația cronică a ficatului. În timp, aceasta poate duce la cicatrizare, ciroză, afecțiuni hepatice sau cancer hepatic. Este una dintre principalele cauze ale insuficienței hepatice și motiv pentru transplantul de ficat.
În ultimii ani, însă, au apărut mai multe tipuri de medicamentele antivirale care pot vindeca nouă din 10 persoane care au hepatită C. Aceste medicamente sunt mai eficiente și au mai puține efecte secundare decât tratamentele utilizate în trecut, adică cele cu interferon.

Citește și: Pentru hepatita C screening ar trebui să se facă în cabinetele medicilor de familie

Deoarece până când hepatita C produce leziuni observabile ficatului pot trece și zeci de ani, recomandările Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din S.U.A. (CDC) sunt ca toate persoanele cu vârsta cuprinsă între 53 și 73 de ani să se testeze.

Multe persoane care au hepatita C au fost infectate după o transfuzie de sânge sau o procedură medicală înainte ca laboratoarele să înceapă examinarea virusului, la începutul anilor 1990.

Virusul se poate ascunde în ficat

Hepatita C provoacă simptome ușoare, asemănătoare gripei, care durează câteva săptămâni și apoi dispar. Dar virusul se poate ascunde în ficat și poate rămâne nedetectat de ani de zile.

CDC recomandă tuturor celor născuți între 1945 și 1965 să facă un test de sânge unic pentru hepatita C în timpul unui control periodic.

Acestea sunt persoanele care sunt cel mai expuse riscului”, a spus Spicher, într-un material de presă al Penn State Health.

De asemenea, cazurile de hepatită C sunt în creștere datorită crizei de opiacee și utilizatorilor de heroină, care împart acele. Virusul este adesea detectat când utilizatorii se duc la tratament și fac analize de rutină, a adăugat Spicher.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel