Medic român, după ce a ajuns la spital în Elveția: A fost un șoc când am văzut. Nu există să suni că ai nevoie de CT și să-ți spună - ne pare rău, n-avem decât peste 1 săptămână

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Medic roman - Foto: Freepick
Medic roman - Foto: Freepick

Medicul român Georgiana Mănăilă a vorbit despre șocul pe care l-a avut când a ajuns în spitalul din Elveția. Sistemul medical din Elveția, o excepție a Europei.

Georgiana Mănăilă este un medic român stabilit în Elveția. Plecată la Rezidențiat în Franța, Georgiana a ajuns ulterior, pentru familie, să lucreze în spitalele din Elveția, acolo unde, potrivit ei, a avut parte de un șoc.

Georgiana Mănăilă a comparat sistemele de sănătate din România și Franța cu cel din Elveția și spune că cel din Elveția este cu totul diferit de orice țară europeană și este "o excepție".

Georgiana Mănăilă este cunoscută și pentru muzică, fiind pasionată de muzica folclorică românească. A studiat muzica timp de 12 ani, iar după ce a absolvit Colegiul Dinu Lipatti, a urmat cursurile UMF Carol Davila, acolo unde s-a specializat ca medic gastroenterolog.

"Elveția a fost un șoc pentru mine"

"Franța e la fel ca România. Adică pacientul vine la urgențe și are parte de tot ce are nevoie, cu așteptare, fără așteptare, depinde de spital, cu mai multe mijloace, cu mai puține, cu mai multe medicamente, cu mai puține. Dar din punctul ăsta de vedere ai acces la tot ce ai nevoie în Franța, cu o cotizație lunară pe care o plătesc ca și noi în România, din salariu care se duce la sănătate.

În Elveția e fundamental diferit. Aș putea spune că n-are nicio legătură cu sistemul din Franța sau din România.

Sigur, Elveția era un sistem particular care seamănă poate puțin spre deloc cu celelalte țări. Deci, cumva, Elveția este excepția.

Cum e în România, cum e în Franța, cum e poate prin alte țări din Europa, să zicem așa, că sunt mai apropiate, e ceva foarte complet și pentru mine a fost aproape un șoc când am văzut cum se privește medicina aici", a declarat Georgiana Mănăilă, un medic român stabilit în Elveția, în exclusivitate pentru ȘtiriDiaspora.ro, în emisiunea "Departe de România", moderată de Gabriel Nuță-Stoica.

Un medic român desființează mitul că "dincolo e mai bine": Dacă te vezi medic pe viață, rămâi în România! Câștigam mai puțin și munceam mult mai mult. Ca și gastroenterolog, făceam gărzi la urgențe

Care e diferența între Elveția și Franța?

"Se vede diferența de mijloace. E clar că în Elveția sunt mult mai multe resurse. Deci hai să zicem că ai mai rapid la dispoziție niște investigații. Nu se pune problema să suni la radiolog, să ai nevoie de un CT acum și să ți se spună ne pare rău, n-avem decât peste 1 săptămână.

Sau dacă trimiți și un pacient la un chirurg să fie operat, ei fac tot posibilul să-l opereze. Ei vor să ia pacientul, să aibe pacientul, să-l trateze, pentru că fiecare lucru pe care îl faci îți aduce bani, clar se decontează...fiecare endoscopie pe care o fac, fiecare colonoscopie. 

Adică lucrurile sunt gândite așa. Sigur și în Franța și în România e așa, dar cumva sistemul de calcul e foarte diferit, nu i se ia chiar punctual la endoscopie.

Aici doctorul nu încearcă să scape de pacient, nu încearcă în niciun fel să-l trimită la cineva mai competent doar ca să nu-și bată capul. Din punctul ăsta de vedere e o chestie foarte bună.

Diferența este că e destul de scump. Acea cotizație lunară pe care tu o trimiți la casa de asigurare e mult mai mare. Pe lângă asta sunt niște lucruri pe care tu le plătești separat. Deci este un sistem oarecum diferit.

Acum, salariile medicilor sunt clar mult mai mari, nu se compară cu Franța. Poate și perspectivele de creștere salarială sunt mult mai mari pe viitor, deci poți să ajungi la un salariu mult mai mare, salariul maxim față de cel din Franța.

Deci sunt anumite avantaje din punctul medicului de vedere.

Din punctul pacientului de vedere, da și nu", a conchis Georgiana Mănăilă. 

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel