Medic Spitalul Militar, mesaj tulburător: Cum se vindecă oamenii care vindecă?

Dana Lascu |
Data publicării:
Medic, despre povara dusă pe umeri de oamenii în halate albe și albastre. Foto: col. Oana Ciobanu/Spitalul Militar „Carol Davila”
Medic, despre povara dusă pe umeri de oamenii în halate albe și albastre. Foto: col. Oana Ciobanu/Spitalul Militar „Carol Davila”

Într-un mesaj tulburător postat pe pagina de Facebook a Spitalului Militar „Carol Davila”, colonel dr. Costin Duțu, medic primar Chirurgie generală, dezvăluie povara neștiută pe care o duc în spate cei care au grijă de sănătatea noastră.

Prin mesajul său, colonel dr. Costin Duțu, medic primar Chirurgie generală la Spitalului Militar „Carol Davila", încearcă să explice publicului larg că dincolo halatul alb sau de cel albastru sunt oameni exact ca noi, toți ceilalți, dar care duc povara suplimentară a deciziilor pe care le iau în fiecare zi și care salvează vieți. 

Medicii nu sunt doar un corp anexat unui creier furnizor de diagnostice și tratamente. Indiferent că tratează un panarițiu sau o catastrofă, calmul și rațiunea sunt trecute în fișa postului unui medic. Boala nu fuge dacă zbieri la ea. Emoția se revarsă peste ei când depășește cotele unui baraj autoconstruit nu din cinism, ci dintr-un omenesc instinct de conservare.

Așa cum un solo de chitară îți bucură sufletul oricât ai fi de afon; cum furia mulțimii e molipsitoare când e batjocorită și călcată în picioare; cum teama se împrăștie între oameni când sunt doar o bucată de carne hăituită de pericol pe un drum înfundat; și cum în cele din urmă tristețea poate contamina o familie ca o acoladă a singurătății;

Ce vor SIMȚI, odată plecați spre casele lor, după Gheena resuscitărilor multiple și a fibrei musculare dezvelite asistentele și doctorii ?

Bucuria a rămas îngropată odată cu chitara solistului sub tavanul fals și ieftin.

Printr-o mantie halucinantă de oboseală se vor lăsa locuiți de groaza din ochii tinerilor rockeri?

De furia familiilor bătând ca într-o toacă la ușile firave ale spitalelor?

De tristețea prietenilor care privesc îndelungat la statusul de facebook „active 1 day ago"?

Vidanjori ai inconștienței colective, ies pe porțile spitalelor cu câte un sac de nenorociri în spate.

Cum se vindecă oamenii care vindecă?" întreabă, retoric, colonel dr. Costin Duțu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel