Medicament pentru diabet, efect surprinzător în COVID-19: doar femeile pot beneficia de el

Angela Sabău |
Data publicării:
Medicamente  FOTO: pixabay.com
Medicamente FOTO: pixabay.com

Un medicament utilizat pe scară largă în gestionarea diabetului a arătat un efect surprinzător în tratarea COVID-19. Cercetătorii au explicat de ce doar femeile pot benefica de el.

Femeile care iau metformină cu administrare orală pentru diabet oral pot avea un risc mai mic de a face o formă gravă de COVID-19, potrivit unui studiu publicat sâmbătă.
Printre mai mult de 6.200 de adulți cu diabet sau obezitate care au fost spitalizați cu COVID-19, au existat mai puține decese în rândul femeilor care și-au luat rețeta pe 90 de zile de metformină, decât cele care nu au luat medicamentul.
După ajustarea pentru alți factori de risc, au avut aproximativ 21% până la 24% mai mic riscul să moară de boală. Această asociere însă nu a putut fi stabilită la bărbați.

„Știm că metformina are efecte diferite la bărbați și femei. În procesul de prevenire a diabetului, metformina a redus CRP (proteina C-reactive marker inflamator) de două ori mai mult la femei decât la bărbați”, a declarat coautoarea Carolyn Bramante de la Universitatea din Minnesota. Reuters.

Metformina scade, de asemenea, nivelurile de TNF-alfa, o proteină inflamatorie care pare să înrăutățească afecțiunea COVID-19, a spus ea.
Studiile au sugerat că metformina poate reduce nivelul TNF-alfa într-o măsură mai mare la femei decât la bărbați, a adăugat ea.
„Faptul că am văzut beneficiile doar la femei și faptul că metformina scade TNF-alfa la șoarecii de sex feminin, ar putea sugera că efectele TNF-alfa ale metforminei sunt motivul pentru care ajută în COVID-19”, a spus Bramante.
Sunt necesare studii clinice formale pentru a confirma teoriile prezentate de acest studiu observațional.

Metformina este un medicament sigur, ieftin și disponibil pe scară largă, ceea ce îl face „un tratament foarte realist” dacă este dovedit în studiile mai mari, a adăugat ea.

 

Vezi aici studiul

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel