Medicina de familie, debirocratizată. Cătălina Poiană: Nu este ”dispecer” al sistemului de sănătate

Monika Baciu |
Data publicării:
medicina de familie - FOTO: Freepik@ASDFpik
medicina de familie - FOTO: Freepik@ASDFpik

Medicina de familie trebuie debirocratizată, iar medicul de familie nu trebuie să fie perceput doar ca un ”dispecer” al sistemului de sănătate.

Medicul de familie este esențial pentru sistemul de sănătate. Trebuie întărit rolul medicinei de familie. Mesajul Colegiului Medicilor din Municipiul București, cu ocazia Zilei Internaționale a Medicinei de Familie de Ziua Internațională a Medicului de Familie, pe lângă a le spune la mulți ani acestor profesioniști ai sistemului de sănătate, trebuie să se și facă ceva concret pentru întărirea acestei specialități medicale, precizează reprezentanții Colegiului Medicilor din Municipiul București. 


“Încă din anii de studenție la medicină trebuie cultivată importanța și perspectiva asupra specialității de medicină de familie. Medicina de familie nu trebuie percepută doar ca o specialitate încărcată birocratic, în care medicul de familie este, de multe ori, doar un “dispecer” al sistemului de sănătate. Medicul de familie este un pilon important al domeniului sănătății, iar buna funcționare a acestui sistem depinde de rolul și de modul în care responsabilizăm, legiferăm, întărim și remunerăm corect medicina de familie.

Vezi și: Sindromul Lynch, factor de risc pentru cancerul ereditar. Afecțiune fără tratament. Se moștenește de la părinți. Incriminat pentru 8 tipuri de cancer

Îmbunătățirea perspectivei medicinei de familie este deosebit de importantă pentru un sistem de sănătate sustenabil și de calitate. Este necesară o mai mare recunoaștere a importanței medicilor de familie în cadrul sistemului de sănătate, ce trebuie realizată prin politici publice, precum și o alocare corespunzătoare a resurselor, dar și implementarea unor soluții astfel încât să avem, uniformizat, pentru toate familiile din țară, medici de familie“, a declarat prof. univ. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București (CMMB).

Ziua Internațională a Medicului de Familie reprezintă ocazia de a sublinia încă o dată importanța medicinei primare, dar și a prevenției. Medicul de familie reprezintă un pilon solid al sistemului de sănătate, pentru că el oferă îngrijire medicală primară și are un rol vital în promovarea sănătății.

Una dintre principalele direcții ale medicinei de familie este aceea de a fi în prima linie de asistență medicală. Un alt aspect important al medicinei de familie este relația de încredere pe care medicii o dezvoltă cu pacienții lor. Prin cunoașterea detaliată a istoricului medical al fiecărui pacient și a contextului familial, medicii de familie pot oferi îngrijire personalizată și continuă.

Vezi și: Drama medicului de familie. Sandra Alexiu, semnal de alarmă: Mă sperie! Știm cu toții ce va urma. Sunt 18 medici sub 30 de ani. Probabil și medicul vostru are păr alb

Această relație de lungă durată și înțelegerea profundă a nevoilor pacientului contribuie la creșterea calității asistenței medicale și la îmbunătățirea rezultatelor clinice. Deci, da, avem nevoie de medicina de familie, avem nevoie de interes pentru ocuparea locurilor la rezidențiat în medicina de familie. Ziua Internațională a Medicului de Familie a fost desemnată, pe 19 mai, de către Organizația Mondială a Medicilor de Familie (WONCA World), în anul 2010.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel