Menopauza, întârziată sau oprită. Cum ar putea fi posibil: Ne-am vindeca toate relele - bufeuri, insomnie. Femeile să aibă posibilitatea să aleagă cum și când să vină menopauza

Menopauza - Foto: Freepik @YuriArcursPeopleim @grustock
Menopauza - Foto: Freepik @YuriArcursPeopleim @grustock

Menopauza ar putea fi întârziată sau chiar oprită. Ce a descoperit un grup de cercetători despre încetinirea îmbătrânirii ovarelor și ce simptome pot fi oprite.

Cum ar fi ca femeile să nu mai ajungă niciodată la menopauză sau dacă ar putea să mai amâne acea perioadă de temut.

Menopauza este momentul care marchează sfârșitul ciclurilor menstruale și este diagnosticată dacă ai 12 luni consecutive fără menstruație.

Menopauza este un proces biologic natural, dar simptomele fizice, cum ar fi bufeurile, și simptomele emoționale ale menopauzei vă pot perturba somnul, vă pot scădea energia sau vă pot afecta sănătatea emoțională. Există multe tratamente eficiente disponibile, de la ajustări ale stilului de viață până la terapia hormonală.

Potrivit specialiștilor, femeile ar putea rămâne fertile mai mult timp și ar avea mai multe opțiuni în ceea ce privește momentul în care să își întemeieze o familie, nu s-ar mai lupta cu simptome precum bufeurile, schimbările de dispoziție și ceața cerebrală în floarea carierei și a vieții de familie.

Mai mult, întârzierea menopauzei ar ajuta femeile să trăiască mai mult și mai sănătos, pentru că atunci când ovarele încetează să mai funcționeze și să mai elibereze hormoni importanți, îmbătrânirea biologică la femei se accelerează, crescând riscul apariției a numeroase probleme de sănătate.

"Menopauza este cel mai mare accelerator al bolilor de îmbătrânire pentru femei, în toate domeniile, fie că este vorba de boli de inimă și accidente vasculare cerebrale, tulburări autoimune, osteoporoză sau declin cognitiv. Este sfârșitul funcției unui organ-cheie din corpul nostru și nu ar trebui să o normalizăm mai mult decât am normaliza cariile dentare, osteoartrita sau declinul cognitiv", spune Piraye Yurttas Beim, fondator și director executiv al unui start-up biotehnologic numit Celmatix, axat pe îmbunătățirea sănătății ovarelor.

Ei bine, Beim face parte dintr-un grup mic de oameni de știință care contestă ideea că menopauza este o parte esențială a îmbătrânirii și indică cercetările care arată că femeile care trec prin menopauză mai târziu în viață au riscuri reduse de sănătate și trăiesc mai mult în comparație cu cele care trec prin ea la vârste mai tinere.

Mai mult, cercetările arată că femeile au mai puține boli cronice în comparație cu bărbații, până când femeile ajung la vârsta mijlocie și la menopauză.

"Suntem atât de înrădăcinate să credem că menopauza este inevitabilă. Că este un fel de ceva care trebuie să se întâmple", spune Dr. Zev Williams, profesor asociat de sănătate a femeilor și expert în fertilitate la Universitatea Columbia, care conduce un studiu privind îmbătrânirea ovarelor, potrivit The Wall Street Journal.

De asemenea, Yousin Suh, profesor de științe ale reproducerii la Columbia, spune că propria sa experiență cu simptomele menopauzei, cum ar fi ceața cerebrală și problemele de somn, a ajutat-o să o motiveze să lucreze cu Williams la acest studiu.

"Am fost stimulată de propria mea suferință", a spus ea.

La Celmatix, start-up-ul fondat de Beim, cercetătorii încearcă să dezvolte ceea ce se numește un activator al hormonului AMH. O femeie ar putea lua un medicament pentru a reduce pierderea foliculilor și a ovulelor din rezerva sa și, astfel, pentru a menține o sănătate ovariană optimă, iar apoi să renunțe la medicament atunci când dorește să elibereze mai multe ovule pentru a încerca să rămână însărcinată.

Beim a pornit cu scopul de a dezvolta un tratament pentru a preveni ca femeile care fac chimioterapie să intre în menopauză prematură. Dar, într-o seară, în urmă cu câțiva ani, a ieșit în oraș cu soțul ei și a glumit pe seama faptului că el ar putea aștepta cu nerăbdare ca ea să intre la perimenopauză.

Ea a descris-o ca pe o "a doua pubertate" din cauza efectelor hormonale și a posibilelor schimbări de dispoziție.

"Cât va dura asta?", a întrebat-o el.

"Ei bine, în medie aproximativ opt ani", a răspuns ea.

"Nu putem face nimic în privința asta?", a exclamat el.

"Și am avut momentul "aha" la cina cu el în acea seară", spune Beim. "De ce dezvoltăm acest medicament doar pentru femeile care fac chimioterapie sau care prezintă risc de menopauză precoce? De ce ar trebui ca eu sau orice altă femeie să treacă prin menopauză?".

Care sunt simptomele menopauzei

În lunile sau anii care preced menopauza (perimenopauza), este posibil să aveți aceste semne și simptome:

- Menstruație neregulată

- Uscăciune vaginală

- Bufeuri

- Frisoane

- Transpirații nocturne

- Probleme de somn

- Schimbări ale dispoziției

- Creștere în greutate și metabolism încetinit

- Subțierea părului și uscarea pielii

- Pierderea plenitudinii sânilor

Semnele și simptomele, inclusiv modificările menstruației, pot varia de la o femeie la alta. Cel mai probabil, veți experimenta unele neregularități ale menstruației înainte ca aceasta să se termine.

Ce caută oamenii de știință prin întârzierea menopauzei

Toate eforturile oamenilor de știință de a întârzia sau de a pune capăt menopauzei se concentrează pe îmbunătățirea sănătății pe termen lung a femeilor. Unele vizează, de asemenea, îmbunătățirea fertilității. Acestea speră să le faciliteze femeilor să rămână însărcinate în mod natural la vârste ceva mai înaintate. Femeile care speră să își păstreze fertilitatea după vârsta de 30 de ani nu ar trebui să își facă griji cu privire la înghețarea ovulelor pentru o utilizare ulterioară.

Femeile trecute de 40 de ani ar putea avea o șansă reală de a concepe un copil sănătos fără tratamente de fertilitate, care pot fi brutale din punct de vedere emoțional și pot să nu funcționeze.

Odată cu încetinirea sau eliminarea ceasului de fertilitate, femeile ar putea trăi mai mult.

Potrivit specialiștilor, dincolo de fertilitate, consecințele asupra sănătății femeilor aflate la menopauză ar putea fi profunde: gata cu bufeurile, gata cu schimbările de dispoziție legate de hormoni sau cu ceața cerebrală, gata cu insomnia și gata cu bolile debilitante precum bolile de inimă și demența.

"Este un salt destul de mare să spunem că ar trebui să prevenim menopauza și că, făcând acest lucru, ne-am vindeca toate relele", spune Dr. Stephanie Faubion, director al Mayo Clinic Women's Health și director medical al North American Menopause Society, care avertizează împotriva exagerării dovezilor că ar îmbunătăți sănătatea. Faptul că menopauza naturală la o vârstă mai înaintată este asociată cu un risc mai mic de boli de inimă, de exemplu, nu înseamnă neapărat că întârzierea artificială a acesteia ar reduce riscul.

Ce arată studiile despre femeile care ajung mai târziu la menopauză

Cercetările au găsit în mod repetat o corelație între femeile care ajung la menopauză mai târziu și o durată de viață mai lungă și mai sănătoasă.

Un studiu publicat în anul 2005, în revista Epidemiology a concluzionat că mortalitatea a fost redusă cu 2% cu fiecare an în plus de vârstă la menopauză. Femeile care au ajuns la menopauză după vârsta de 55 de ani au trăit în medie cu doi ani mai mult decât cele care au ajuns la menopauză înainte de 40 de ani.

O meta-analiză din 2016, publicată în JAMA Cardiology, a constatat că menopauza cu debut precoce la femeile sub 45 de ani a fost asociată cu un risc crescut de boli de inimă și de mortalitate.

Mai mult, un studiu din 2021, publicat în revista BMC Cardiovascular Disorders, a constatat că femeile care au cunoscut menopauza înainte de 50 de ani au avut un risc mai mare de accident vascular cerebral și de deces. Iar anul trecut, o meta-analiză care a analizat 22 de studii a concluzionat că menopauza mai târzie a fost asociată cu un risc mai mic de demență.

Pastila care ar putea întârzia menopauza

 

Cercetătorii care speră să întârzie menopauza încearcă, în principal, să încetinească ritmul în care femeile își pierd ovulele. Unii analizează dacă medicamentele existente utilizate pentru tratarea altor afecțiuni ar putea încetini îmbătrânirea ovarelor.

În Columbia, cercetătorii Williams și Suh au lansat recent un studiu clinic pilot care testează rapamicina în doze mici - un medicament pentru transplant de rinichi, studiat, de asemenea, pe scară mai largă ca tratament împotriva îmbătrânirii - pe 50 de femei aflate la premenopauză pentru a vedea dacă ar putea încetini îmbătrânirea ovariană. Studiul a fost motivat de dovezile tot mai numeroase care arată că rapamicina întârzie îmbătrânirea ovarelor la șoareci.

La Universitatea Northwestern, Francesca Duncan, co-director al Centrului pentru Știința Reproducerii, a descoperit în urmă cu câțiva ani că țesutul din jurul foliculilor ovarieni se rigidizează odată cu vârsta, amenințând sănătatea ovulelor. Ea încearcă acum să vadă dacă un medicament aprobat pentru tratarea bolilor pulmonare ar putea ajuta la prevenirea acestei evoluții. "S-ar menține funcția hormonală pentru o perioadă mai lungă de timp. Deci, păstrăm atât funcția endocrină, cât și fertilitatea", spune ea.

Alții caută să dezvolte noi terapii pentru a inversa declinul ovarian. O companie de biotehnologie cu sediul în New York, folosește ingineria celulară. Scopul lor este de a îmbunătăți sănătatea femeilor fără a extinde fertilitatea, spune Dr. Dina Radenkovic, co-fondator și CEO. Cercetătorii companiei produc celule de susținere ovariană din celule stem și speră să administreze substanțele chimice pe care le produc cu ajutorul unui dispozitiv subcutanat care este în prezent testat pe șoareci. Dispozitivul ar diminua perturbarea profundă a semnalelor dintre ovare și alte organe, care apare adesea în timpul menopauzei.

"Ideea ar fi că puteți amâna momentul menopauzei prin întârzierea momentului în care atingeți acel prag scăzut" de ovule, spune directorul executiv și cofondatorul Daisy Robinton.

Scopul lui Robinton este de a le oferi femeilor posibilitatea de a controla menopauza, așa cum contracepția le-a oferit mai mult control asupra reproducerii.

"Mi-ar plăcea ca femeile să aibă posibilitatea de a alege cum și când să experimenteze menopauza", spune ea.

Hormonul ar putea fi administrat sub formă de injecție zilnică, dar compania încearcă, de asemenea, să dezvolte o pastilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel