Menopauza prematură, risc crescut pentru multiple probleme de sănătate mai târziu în viață

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Dureri de cap
Dureri de cap

Femeile care trec printr-o menopauză prematură au o probabilitate de trei ori mai mare de a avea probleme de sănătate cronice multiple mai târziu pe parcursul vieții, sugerează un studiu.

Femeile care trec prin menopauză prematură au un risc mai mare de a dezvolta cel puțin două probleme medicale după 60 de ani cum ar fi afecțiuni cardiovasculare și diabet, potrivit unui studiu la care care au participat peste 5.000 de femei din Australia, în comparație cu femeile care intră la menopauză la vârsta de 50 sau 51 de ani - cea din urmă fiind vârsta medie de la care femeile din Regatul Unit nu mai au ciclu menstrual.

Aproximativ una din 100 de femei se confruntă cu menopauza înaintea vârstei de 40 de ani, potrivit Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS).

Două sau chiar mai multe afecțiuni

Se știe deja că menopauza prematură este asociată cu probleme individuale de sănătate mai târziu pe parcursul vieții. Scăderea nivelului de hormoni ovarieni afectează procesul de îmbătrânire a celulelor și organelor și crește riscul apariției unei serii de afecțiuni cronice.

Acesta este considerat însă primul studiu care stabilește o legătură între momentul la care survine menopauza și dezvoltarea ulterioară a două sau mai multe afecțiuni. Cercetătorii de la Universitatea din Queensland, Brisbane, au analizat datele medicale de la un număr de 5.107 femei, începând cu 1996, când participantele aveau între 45 și 50 de ani, până în 2016. Acestea au completat chestionare la fiecare trei ani de-a lungul a două decenii.

Dintre participante, 2,3% au trecut printr-o menopauză prematură (119 femei) și 55% (2.814 femei) au dezvoltat două sau mai multe afecțiuni, fenomen cunoscut sub denumirea de multimorbiditate, notează Press Association și Agerpres.

La realizarea chestionarelor au fost luate în calcul 11 afecțiuni: diabet, hipertensiune, afecțiuni cardiace, accident cerebral, artrită, osteoporoză, astm, boala obstructivă pulmonară cronică, depresie, anxietate și cancer de sân.

Circa 71% dintre femeile care au trecut printr-o menopauză prematură au dezvoltat multimorbiditate până la vârsta de 60 de ani, în comparație cu 55% dintre femeile care au ajuns la menopauză la vârsta de 50-51 de ani.

Risc mai mare de a avea multimorbiditate

După o serie de corecții aplicate datelor, cercetătorii au ajuns la concluzia că femeile care s-au confruntat cu menopauza prematură au avut un risc de două ori mai mare de a dezvolta multimorbiditate până la vârsta de 60 de ani și de trei ori mai mare de a dezvolta multimorbiditate după această vârstă în comparație cu femeile care au ajuns la menopauză la 50 sau 51 de ani.

„Descoperirile noastre arată că multimorbiditatea este un fenomen obișnuit la femeile ajunse la vârsta de mijloc sau la cele aflate la începutul vârstei a treia", a precizat Gita Mishra, autoarea principală a studiului.

„Menopauza prematură este asociată cu un risc crescut de a dezvolta multimorbiditate chiar și după corectarea rezultatelor în funcție de afecțiuni cronice preexistente și alți posibili factori care ar putea influența rezultatele, cum ar fi dacă femeia are sau nu copii, câți anume, educație, indexul de masă corporală, fumătoare sau nefumătoare și nivelul de activitate fizică".

Cercetătorii își exprimă speranța ca descoperirile lor vor îndemna profesioniștii din sănătate să ia în calcul monitorizarea și evaluarea factorilor de risc la femeile afectate de menopauza timpurie.

Aceștia încearcă să descopere care ar fi factorii de risc care pot fi combătuți pentru a reduce problemele de sănătate mai târziu pe parcursul vieții femeilor. O dietă sănătoasă și activitate fizică, renunțarea la fumat, controlul masei corporale și monitorizarea frecventă pentru depistarea cancerului se numără printre opțiunile luate în considerare. Studiul este publicat în revista de specialitate Human Reproduction.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel