Metodologia de supraveghere COVID a fost actualizată! Ce modificări a făcut INSP

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Simptome COVID-19
Simptome COVID-19

INSP a reactualizat metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus. 

Reprezentanții INSP au reactualizat metodologia de supraveghere a COVID. Cei de la RO Vaccinare au postat-o pe rețelele sociale:

”Metodologia de supraveghere a COVID-19!

Criterii clinice - Orice persoană care prezintă cel puțin unul din următoarele semne și simptome:- tuse- febră- scurtarea respirației- debut brusc al anosmiei, ageuziei sau disgeuziei.

Notă:Pentru copiii cu vârsta pana la 16 ani care prezintă manifestări gastro-intestinale (vărsături, diaree) neasociate cu alimentația, se poate suspecta infecția cu SARS-CoV-2.

Criterii de diagnostic imagistic - Evidențe radiologice de leziuni compatibile cu COVID-19.

Criterii de laborator - Detecția acidului nucleic sau a antigenului SARS-CoV-2 într-o probă biologică.

Criterii epidemiologice - Cel puțin unul dintre următoarele:

- contact direct cu un caz confirmat cu COVID-19 în perioada de 14 zile anterioară datei debutului;

- rezident sau personal al unei instituții pentru îngrijirea persoanelor vulnerabile în perioada de 14 zile anterioară datei debutului, instituție în care transmiterea SARS-CoV-2 a fost confirmată.

Clasificarea cazurilor

A. Caz posibil - Orice persoană care întrunește criteriile clinice.

B. Caz probabil - Orice persoană care întrunește criteriile clinice și care are legătură epidemiologică cu un caz confirmat. SAU Orice persoană care întrunește criteriile de diagnostic imagistic.

C. Caz confirmat - Orice persoană care întrunește criteriile de laborator.Testarea pentru SARS-CoV-2 este obligatorie pentru toate cazurile posibile.

Contactul direct este definit ca:

- Persoană care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient cu COVID-19;

- Persoană care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. strângere de mână fără igiena ulterioară a mâinilor);

- Persoană care a avut contact direct neprotejat cu secreții infecțioase ale unui caz de COVID-19 (ex. în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănușă);

- Persoană care a avut contact faţă în faţă cu un caz de COVID-19 la o distanţă mai mică de 2 m şi cu o durată de minimum 15 minute;

- Persoană care s-a aflat în aceeași încăpere (ex. sala de clasă, sală de ședințe, sală de așteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 m;

- Persoană din rândul personalului medico-sanitar sau altă persoană care acordă îngrijire directă unui pacient cu COVID-19 sau o persoană din rândul personalului de laborator care manipulează probe recoltate de la un pacient cu COVID-19, fără portul corect al echipamentului de protecție.Legătura epidemiologică ar fi putut avea loc în perioada de 14 zile anterioare datei debutului. Orice persoană care a purtat masca/echipamentul de protecție corespunzător și a respectat distanțarea fizică NU ESTE CONSIDERATĂ CONTACT DIRECT”.

DOCUMENTUL INSP - AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel