Metodologia de supraveghere COVID a fost actualizată! Ce modificări a făcut INSP

Simptome COVID-19
Simptome COVID-19

INSP a reactualizat metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus. 

Reprezentanții INSP au reactualizat metodologia de supraveghere a COVID. Cei de la RO Vaccinare au postat-o pe rețelele sociale:

”Metodologia de supraveghere a COVID-19!

Criterii clinice - Orice persoană care prezintă cel puțin unul din următoarele semne și simptome:- tuse- febră- scurtarea respirației- debut brusc al anosmiei, ageuziei sau disgeuziei.

Notă:Pentru copiii cu vârsta pana la 16 ani care prezintă manifestări gastro-intestinale (vărsături, diaree) neasociate cu alimentația, se poate suspecta infecția cu SARS-CoV-2.

Criterii de diagnostic imagistic - Evidențe radiologice de leziuni compatibile cu COVID-19.

Criterii de laborator - Detecția acidului nucleic sau a antigenului SARS-CoV-2 într-o probă biologică.

Criterii epidemiologice - Cel puțin unul dintre următoarele:

- contact direct cu un caz confirmat cu COVID-19 în perioada de 14 zile anterioară datei debutului;

- rezident sau personal al unei instituții pentru îngrijirea persoanelor vulnerabile în perioada de 14 zile anterioară datei debutului, instituție în care transmiterea SARS-CoV-2 a fost confirmată.

Clasificarea cazurilor

A. Caz posibil - Orice persoană care întrunește criteriile clinice.

B. Caz probabil - Orice persoană care întrunește criteriile clinice și care are legătură epidemiologică cu un caz confirmat. SAU Orice persoană care întrunește criteriile de diagnostic imagistic.

C. Caz confirmat - Orice persoană care întrunește criteriile de laborator.Testarea pentru SARS-CoV-2 este obligatorie pentru toate cazurile posibile.

Contactul direct este definit ca:

- Persoană care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient cu COVID-19;

- Persoană care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. strângere de mână fără igiena ulterioară a mâinilor);

- Persoană care a avut contact direct neprotejat cu secreții infecțioase ale unui caz de COVID-19 (ex. în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănușă);

- Persoană care a avut contact faţă în faţă cu un caz de COVID-19 la o distanţă mai mică de 2 m şi cu o durată de minimum 15 minute;

- Persoană care s-a aflat în aceeași încăpere (ex. sala de clasă, sală de ședințe, sală de așteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 m;

- Persoană din rândul personalului medico-sanitar sau altă persoană care acordă îngrijire directă unui pacient cu COVID-19 sau o persoană din rândul personalului de laborator care manipulează probe recoltate de la un pacient cu COVID-19, fără portul corect al echipamentului de protecție.Legătura epidemiologică ar fi putut avea loc în perioada de 14 zile anterioare datei debutului. Orice persoană care a purtat masca/echipamentul de protecție corespunzător și a respectat distanțarea fizică NU ESTE CONSIDERATĂ CONTACT DIRECT”.

DOCUMENTUL INSP - AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2022 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy