Microbiomul intestinal, cum interacționează cu sistemul imunitar

Angela Sabău |
Data publicării:
Microbiomul intestinal
Microbiomul intestinal

Primul atlas celular detaliat al celulelor imune și bacteriilor intestinale din colonul uman a fost creat de cercetători.

Studiul de la Wellcome Sanger Institute și colaboratorii au dezvăluit diferite schimbări în microbiomul bacterian și celulele imunitare din întregul colon. Cartografierea fiecărui tip de celulă umană va permite noi studii asupra bolilor care afectează regiuni specifice ale colonului, cum ar fi colita ulcerativă și cancerul colorectal.

Publicat în Nature Immunology, acest studiu a relevat interacțiunea dintre microbiom și celulele imune. Aceste rezultate formează o resursă importantă, care îi va ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă modul în care aceste celule microbiene sunt tolerate de sistemul imunitar în sănătate.

Ecosistem complex 

Microbiomul intestinal este un ecosistem complex compus din milioane de microbi și se crede că aceste bacterii joacă roluri importante în digestie, în reglarea sistemului imunitar și în protejarea împotriva bolilor. Ele sunt esențiale pentru sănătatea umană, iar dezechilibrele din microbiomul nostru intestinal pot contribui la boli autoimune, cum ar fi bolile inflamatorii intestinale și astmul.

Intestinul are, de asemenea, o comunitate bogată de celule imune, care ajută la repararea țesuturilor și la apărarea împotriva infecțiilor. Cu toate acestea, există puține informații detaliate despre modul în care microbiomul interacționează cu celulele imune rezidente ale intestinului care coexistă cu bacteriile din diferite locații și de ce diferite boli afectează zone distincte ale intestinului. 

Pentru a face lumină asupra acestui lucru, cercetătorii au studiat trei părți diferite ale colonului sănătos de la donatori, analizând simultan celulele imune și microbiomul bacterian din fiecare zonă. Prin secvențarea genelor active de la 41.000 de celule imune individuale, acestea au fost capabile să identifice genele specifice de tip celular care au fost activate în diferite populații de celule imune în fiecare locație. De asemenea, au identificat bacteriile prezente în aceeași regiune a colonului, pentru a dezvălui cum interacționează sistemul imunitar și bacteriile.

Dr. Kylie James, un prim autor al studiului de la Wellcome Sanger Institute, a declarat: „Microbiomul intestinal joacă un rol major în sănătate și boli, iar înțelegerea modului în care acesta interacționează cu sistemul imunitar este vitală. Abordarea noastră unică ne-a permis să creăm prima hartă în profunzime a celulelor imune și a bacteriilor din colonul uman sănătos și a dezvăluit că, în mod surprinzător, există nișe imune distincte în întregul colon, cu diferite stări de activare a celulelor în diferite zone.”

Diferențe în microbiom 

Studiul a dezvăluit că nu numai că au existat diferențe între celulele imune din diferite părți ale colonului, dar și microbiomul s-a schimbat în mod subtil, cu o gamă mai largă de bacterii mai jos în colon.

Dr. Trevor Lawley, un autor al lucrării de la Wellcome Sanger Institute, a declarat: „Suntem alcătuiți din mai multe bacterii decât celule umane și există o relație simbiotică între oameni și microbiomul lor. Știm că acest lucru este legat de multe aspecte de sănătate, cu dezechilibre ale bacteriilor intestinale asociate cu boli imune care variază de la boala inflamatorie a intestinului până la astm. Prin relevarea diversității microbiomului în anumite locuri din colon și a interacțiunilor cu celulele imune, putem începe să înțelegem biologia din spatele acestei și informați cercetările viitoare asupra bacteriilor intestinale specifice sitului. " 

Cercetările anterioare pe șoareci au arătat că celulele imune ale ganglionilor limfatici ar putea fi direcționate către anumite destinații. Pentru prima dată, acest studiu a arătat că celulele imune regulatoare, care amortizează un răspuns imun, s-au mutat de la ganglionii limfatici la colon. Aceasta ar putea fi o modalitate prin care intestinul tolerează microbiomul.

Dr. Sarah Teichmann, autorul principal al Wellcome Sanger Institute și co-președinte al Comitetului de Organizare a Atlasului Celulelor Umane, a declarat: „Acest studiu pentru a cartografia fiecare tip de celulă din corpul uman oferă o nouă înțelegere a relației dintre celulele imune și microbiomul din țesutul colonului sănătos și, permițându-ne să facem rost de celule în anumite zone, va fi o referință critică pentru lucrările în curs de desfășurare a bolilor care afectează anumite regiuni ale colonul ".

 

Sursa, aici.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel