Migrene și riscul de accident vascular cerebral, care e legătura și care sunt diferențele între femei și bărbați

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Dureri de cap
Dureri de cap

Neurologii și cardiologii au observat demult că între migrene și riscul de boli cardiovasculare e o legătură. Cât de strânsă și dacă este vorba de o legătură cauză - efect încă nu s-a stabilit exact. Se știe însă că migrenele pot duce, anumite situații, la accident vascular cerebral și că e o diferență esențială între femei și bărbați. Iată explicațiile specialiștilor

Persoanele care suferă migrene, în special femeile, par să aibă un risc mai mare de accident vascular cerebral, explică un neurolog american.

„Nu e ca și cum oamenii cu migrene ar trebui să aștepte cu nerăbdare posibilitatea declanșării unui accident vascular cerebral, dar el se poate întâmpla", a spus dr. Mitchell Elkind, neurolog și profesor la Colegiul de Medici și Chirurgi din cadrul Universității Columbia.

„Mai multe studii trebuie făcute, dar cred că este acceptat în rândul medicilor că, printre femei, migrena cu aură este asociată cu o dublare a riscului de accident vascular cerebral", a continuat specialistul, într-un material pentru pagina de web a American Heart Association.

Conform Biroului federal american pentru sănătatea femeilor, aproximativ 30 de milioane de americani suferă de migrene, dureri de cap recurente, palpitante, care pot fi debilitante și însoțite de greață și slăbiciune.

O variație deosebit de alarmantă a tulburării este cunoscută sub numele de migrenă cu aură. Asta este atunci când durerile de cap sunt însoțite de tulburări senzoriale, de la a vedea linii de lumină sau în zig-zag, până la senzații de furnicături și dificultăți de vorbire.

Trei sferturi din bolnavii cu migrenă sunt femei. Din cele aproximativ 800.000 de accidente vasculare suferite în fiecare an în Statele Unite, American Migraine Foundation estimează că doar 2.000 - 3.000 dintre ele sunt legate de migrene. Dar legătura există și, probabil, trece prin artere.

Dr. Karen Furie, președintele departamentului de neurologie de la Brown University Medical School din Rhode Island, a declarat că migrenele implică un spasm în arteră. Atunci când acesta este combinat cu contraceptive orale, care pot crește riscul formării cheagurilor de sânge, se pot dezvolta probleme.

Cum provoacă o migrenă un AVC

„Este exact ca un furtun", a spus ea. „Dacă restricționați vasul, reduceți fluxul. Dacă luați hormoni care cresc riscul de coagulare și vasul intră în spasm, crește probabilitatea de a se formă un cheag de sânge, iar acesta se poate deplasa până în creier unde va provoca un atac vascular cerebral (AVC)."

Dr Furie, care prezidează Consiliul de AVC al American Heart Association (AHA), a subliniat că fenomenul rămâne relativ rar. Accidentele vasculare cerebrale apar mult mai frecvent la vârstnici, în timp ce apariția migrenelor scade adesea pe măsură ce oamenii îmbătrânesc. Cel mai bun răspuns la astfel de incertitudini îl pot oferi medicii.

„Dacă suferiți de migrenă cu aură, ar trebui să vă asigurați că medicii voștri sunt conștienți de asta", a spus Furie. „Nu sunt sigură că oamenii oferă (informații, n.r.) întotdeauna despre simptomele durerii de cap. Și atunci când o femeie are migrenă cu aură, cel puțin poate încerca să atenueze ceea ce este deja un risc redus, prin reducerea celorlalți factori de risc pentru accident vascular cerebral".

Ce n-au voie să facă femeile, mai ales dacă iau anticoncepționale

Asta înseamnă să nu fumezi, să rămâi activ, să nu consumi alcool și să-ți controlezi greutatea, tensiunea arterială, glicemia și colesterolul. Unele femei cu alți factori de risc ar putea să se gândească cu atenție la luarea contraceptivelor orale, a spus dr Furie - și, dacă o fac, nu ar trebui să fumeze.

La pacienții mai în vârstă, a spus dr Elkind, medicii sunt atenți la apariția durerilor de cap sau a modificărilor modelelor existente de migrenă.

„Există anumite lucruri pe care le considerăm semnale de alarmă", a spus el. „Dacă cineva a avut dureri de cap rare și care apar brusc mai des sau dacă durerile de cap moderate devin severe, aceasta ar putea fi o indicație a unei noi probleme (...) Evident că nu ne gândim automat că este un accident vascular cerebral, așa că ei sunt evaluați destul de amănunțit".

Elkind, președintele ales al American Heart Association, a declarat că mai multe cercetări trebuie să se concentreze pe mecanismele fiziologice ale legăturii de migrenă - accident vascular cerebral, precum și pe factori genetici și o altă complicație mai puțin cunoscută a migrenei cu aura - un risc crescut de atac de cord (infarct).

„Asta este foarte interesant", a spus el. „Trebuie să știm ce anume legat de migrene duce la boli de inimă", a conchis el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel