Migrenele, posibil risc cardiovascular: explicațiile specialiștilor

Angela Sabău |
Data publicării:
Migrene   FOTO pexels
Migrene FOTO pexels

Migrenele ar putea crește riscul d boli cardiovasculare sau accident vascular cerebral. Specialiștii au realizat studii pentru a explica asocierea.

Aproximativ unul din șase adulți din Statele Unite raportează că au migrene, dar aceste dureri de cap debilitante sunt de trei ori mai răspândite la femei. În timpul unui atac de migrenă, oamenii simt adesea greață și sunt sensibili la lumină și sunet. Și până la o treime dintre cei ce suferă de migrene experimentează senzații vizuale sau fizice ciudate cunoscute sub numele de aură.
De obicei, aura (senzații vizuale precum flashuri luminoase) apare cu puțin timp înainte de durerea de cap, deși unii oameni experimentează doar aura, fără dureri de cap. Ambele versiuni sunt cunoscute sub numele de migrenă cu aură sau migrenă clasică. Și ambele au fost mult timp legate de un risc crescut de boli cardiovasculare, în special de accident vascular cerebral. Dar persoanele care suferă de migrenă ar trebui să interpreteze acest risc în context, spune dr. Christopher Anderson, specialist în accidente vascular cerebral și al bolilor cerebrovasculare la Spitalul Brigham and Women's, afiliat la Harvard.
„Migrenele tind să fie cele mai frecvente la femeile mai tinere, iar riscul lor inițial de accident vascular cerebral este destul de redus în primul rând”, explică dr. Anderson. Cele mai recente dovezi provin dintr-un studiu din 2020 realizat în JAMA cu aproape 28.000 de femei care au făcut parte din Studiul pentru sănătatea femeilor. Toate aveau vârsta de minim 45 de ani și nu aveau dovezi de boli cardiovasculare atunci când studiul a început, la începutul anilor 1990. Cercetătorii au urmărit sănătatea femeilor până în 2018.
Doar 5% dintre participanți au raportat că au migrenă cu aură. Rata lor anuală de infarct miocardic, accident vascular cerebral sau deces din cauza bolilor cardiovasculare a fost ușor mai mare (3,4 la 1.000 de femei) decât rata femeilor care au avut migrene fără aură sau fără migrene (2,1 la 1.000 de femei).

Un mecanism comun

Experții nu sunt tocmai siguri despre ce se află în spatele acestei observații, dar o teorie indică un mecanism de bază comun. Se crede că migrenele rezultă din modele neobișnuite de activitate electrică din creier cauzate de valurile oscilante ale neuronilor care se activează și apoi se sting. O aură de migrenă poate fi o manifestare a acestui fenomen, pe care medicii îl numesc depresie cu răspândire corticală. „Poate reflecta un fel de instabilitate a vaselor de sânge care, de asemenea, face oamenii mai predispuși la probleme cardiovasculare”, spune dr. Anderson.
Dacă aveți migrene cu aură, nu există măsuri specifice pe care să le puteți lua pentru a vă limita riscul cardiovascular. Cu toate acestea, femeile care au peste 35 de ani și care au migrenă cu aură ar trebui să-i spună cu siguranță medicului lor primar sau ginecologului despre durerile de cap. Administrarea de pilule contraceptive care conțin estrogen sau terapia hormonală poate crește și mai mult riscul de accident vascular cerebral la aceste femei. Drept urmare, ar putea dori să ia în considerare alte opțiuni de tratament nonhormonale sau fără estrogeni. „Nu vrem neapărat să descurajăm femeile să ia medicamente hormonale, deoarece calculul riscurilor și beneficiilor este diferit pentru toată lumea”, spune dr. Anderson. „Asigurați-vă că toți medicii dvs. sunt conștienți de toate stările dumneavoastră de sănătate și de medicamentele actuale”, ne sfătuiește el.

Posibile simptome noi

Aurele nu apar înainte de fiecare migrena, dar odată ce ați avut una, sunteți considerat a avea migrenă clasică. Cu toate acestea, la vârsta adultă, oamenii nu dezvoltă de obicei simptome noi în timpul migrenelor viitoare - majoritatea oamenilor par să aibă propria lor versiune specifică și previzibilă a acestor dureri de cap. Deci, dacă aveți un simptom nou, nu îl respingeți, spune dr. Anderson. De exemplu, dacă aura ta tipică constă din flashuri de lumină, dar începi să simți amorțeală sau slăbiciune în mână, ar putea fi altceva decât o migrenă, avertizează el. Solicitați asistență de urgență cât mai curând posibil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel