Ministerul Sănătății: Cum se eliberează deciziile de carantină sau de izolare de către DSP-uri, dar și cum se dau concediile medicale. PRECIZĂRI

Ordin
Ordin

Ministerul Sănătății a transmis, sâmbătă, o serie de precizări cu privire la eliberarea deciziilor de carantină sau izolare, precum și eliberarea de către medicii curanți a certificatelor de concediu medical pentru cei care sunt în carantină sau izolare.

Conform unui comunicat al Ministerului Sănătății, eliberarea deciziilor pentru izolare și a fișelor de izolare sau carantină se realizează de către direcțiile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București.

În caz de carantină sau izolare, certificatele de concediu medical se pot elibera la o dată ulterioară, numai pentru luna în curs sau luna anterioară, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data ultimei zile a încetării perioadei de carantină/izolare, se precizează în comunicat.

„Certificatele de concediu medical pentru carantină se eliberează de medicul curant, respectiv de către medicul de familie, pe durata stabilită prin decizia de confirmare a carantinei, eliberată de către direcțiile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București (...) persoanelor asigurate aflate în următoarele situații: au intrat în contact direct cu cel puțin o persoană infectată cu virusul SARS-CoV-2, confirmată prin testare cu metoda NAAT/RT-PCR sau teste rapide de detecție a antigenelor SARS-CoV-2, au sosit din țări și/sau zone cu risc epidemiologie ridicat, țări și/sau zone stabilite de către INSP în condițiile legii. Certificatele de concediul medical se eliberează pentru o perioadă de 5 zile", precizează MS.

Certificatele de concediu medical se eliberează de către medicii de familie după ultima zi a perioadei de carantină, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data ultimei zile a încetării perioadei de carantină

De asemenea, pentru persoanele asigurate infectate cu virusul SARS-CoV-2, pentru care s-a instituit măsura izolării, potrivit legii, în unități sanitare sau într-o locație alternativă atașată unei unități sanitare, certificatele de concediu medical se eliberează de medicul curant din unitatea sanitară sau din locația alternativă atașată acesteia, atât pentru perioada internării, cât și pentru perioada externării, după caz. La externare, certificatele de concediu medical se eliberează de medicul curant din unitatea sanitară sau din locația alternativă atașată acesteia.

„În situația în care medicul din spital nu a eliberat concediu medical la externare și persoana asigurată necesită izolarea la domiciliu sau la locația declarată de aceasta, certificatul de concediu medical se acordă pentru aceeași afecțiune de către medicul de familie care monitorizează starea de sănătate a persoanei prin sistemul de telemedicină sau prin consultații medicale la distanță până la împlinirea termenului maxim al perioadei de izolare”, arată reprezentanții Ministerului Sănătății, în documentul citat.

Pentru persoanele asigurate infectate cu virusul SARS-CoV-2 pentru care s-a dispus măsura izolării la domiciliu sau la o locație declarată, certificatele de concediu medical se eliberează de medicii de familie care au luat în evidență și au monitorizat aceste persoane. Pentru persoanele nevaccinate, care nu au trecut prin boală sau cele trecute prin boală de mai mult de 90 de zile, concediul medical se va elibera pentru o perioadă de 7 zile. Pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 90 de zile, concediul medical se va elibera pentru o perioadă de 5 zile.

Certificatele de concediu medical se eliberează pe baza fișelor de izolare, care se generează în mod automat din aplicația informatică Corona Forms.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2023 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1