Ministerul Sănătății nu mai distribuie pastilele de iod. Brădățan: Rămân la DSP-uri

Sonia Baciu |
Data publicării:
Ministerul Sanatatii. FOTO Antibiotice Iasi
Ministerul Sanatatii. FOTO Antibiotice Iasi

Pastilele de iodură de potasiu, împărțite populației doar în caz de incident nuclear. Medicii de familie au refuzat să se implice în această procedură.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Tiberius Marius Brădățan, a afirmat la Europa FM, că pastilele de iodură de potasiu vor fi împărțite populației doar în caz de incident nuclear. Decizia vine după ce medicii de familie au refuzat să împartă pastilele.

De asemenea, mai precizează acesta, cele 30 de milioane de pastile produse de curând de Antibiotice Iași rămân la Direcțiile de Sănătate Publică.

”Nu vor fi distribuite persoanelor care ar putea fi afectate decât în contextul în care va fi nevoie, lucru pe care nu și-l dorește nimeni, adică să avem un accident nuclear sau o astfel de situație care să impună administrare de iod tuturor cetățenilor. Ele vor fi distribuite în momentul în care vom avea, ferească Dumnezeu, un eveniment de tipul celor nucleare.”

Ministerul Sănătății a precizat în campania de informare a populației, că în caz de incident nuclear, ”în scopul de a realiza blocarea eficace a absorbţiei radioactive, iodura de potasiu trebuie să fie administrată cât mai curând posibil după expunerea la radiaţii. În cazul în care administrarea are loc la 4-6 ore după expunere, absorbţia este blocată doar în proporție de aproximativ 50%”.

În această situație, Brădățan susține că DSP-urile au capacitatea de a împărți pastilele în timp util, adică acele 6 ore. 

”Într-un timp scurt, într-un timp scurt, da”, a afirmat secretarul de stat în Ministerul Sănătății.

Rafila vrea 2 luni de campanie de informare despre iodura de potasiu: În acest timp începem distribuirea

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, și-a susținut punctul de vedere cu privire la necesitatea campaniei de informare în legătură cu administrarea iodurii de potasiu, subliniind că aceasta trebuie făcută numai în cazul unui incident nuclear, dar mai ales, numai la indicația autorităților, notează Agerpres. De asemenea, Rafila a reamintit situația de la începutul pandemiei, când neinformați corect, românii au apelat la o serie de medicamente nepotrivite pentru a se feri sau vindeca de noul coronavirus. 

”În spaţiul public au fost foarte multe discuţii legate de un posibil incident în Ucraina, având în vedere situaţia de acolo. Multă lume îşi aduce aminte de situaţia din anul 1986 şi Ministerul Sănătăţii s-a pregătit în acest sens, a reuşit împreună cu Administraţia Rezervelor de Stat şi Antibiotice Iaşi să producă o cantitate suficientă de iodură de potasiu pentru toată populaţia României”, a spus Rafila, la CNA. 

Ministrul a subliniat că iodura de potasiu este un produs care ”nu trebuie administrat intempestiv”.

”Şi, având în vedere, mă rog, tradiţia în România că dacă primeşti ceva trebuie să-l şi consumi, există această îngrijorare şi în rândul profesioniştilor din Sănătate şi noi avem această îngrijorare. Şi dacă o să facem în perioada următoare o campanie de distribuire a acestor micro-comprimate de iod, vrem să fim siguri că ele vor fi păstrate şi nu vor fi administrate decât dacă este cazul şi o campanie desfăşurată prin mass media - televiziune, radio - este extrem de utilă pentru ca să susţină acest demers al Ministerului Sănătăţii”, a subliniat Rafila. Citește mai departe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel