Rafila vrea 2 luni de campanie de informare despre iodura de potasiu: În acest timp începem distribuirea

Sonia Baciu |
Data publicării:
Rafila vrea 2 luni de campanie. FOTO @ Antibiotice Iasi
Rafila vrea 2 luni de campanie. FOTO @ Antibiotice Iasi

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, vrea campanie de informare despre iodura de potasiu. 

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, și-a susținut punctul de vedere cu privire la necesitatea campaniei de informare în legătură cu administraeea iodurii de potasiu, subliniind că aceasta trebuie făcută numai în cazul unui incident nuclear, dar mai ales, numai la indicația autorităților, notează Agerpres. De asemenea, Rafila a reamintit situația de la începutul pandemiei, când neinformați corect, românii au apelat la o serie de medicamente nepotrivite pentru a se feri sau vindeca de noul coronavirus. 

”În spaţiul public au fost foarte multe discuţii legate de un posibil incident în Ucraina, având în vedere situaţia de acolo. Multă lume îşi aduce aminte de situaţia din anul 1986 şi Ministerul Sănătăţii s-a pregătit în acest sens, a reuşit împreună cu Administraţia Rezervelor de Stat şi Antibiotice Iaşi să producă o cantitate suficientă de iodură de potasiu pentru toată populaţia României”, a spus Rafila, la CNA. 

Ministrul a subliniat că iodura de potasiu este un produs care ”nu trebuie administrat intempestiv”.

”Şi, având în vedere, mă rog, tradiţia în România că dacă primeşti ceva trebuie să-l şi consumi, există această îngrijorare şi în rândul profesioniştilor din Sănătate şi noi avem această îngrijorare. Şi dacă o să facem în perioada următoare o campanie de distribuire a acestor micro-comprimate de iod, vrem să fim siguri că ele vor fi păstrate şi nu vor fi administrate decât dacă este cazul şi o campanie desfăşurată prin mass media - televiziune, radio - este extrem de utilă pentru ca să susţină acest demers al Ministerului Sănătăţii”, a subliniat Rafila.

V-ați făcut stocuri de IODURĂ de potasiu? Românii, răspunsuri surprinzătoare

Două luni, termen de organizare al distribuirii

De asemenea, ministrul Rafila nu a exclus existenţa unor cazuri de autoadministrare a iodurii de potasiu, dar a precizat că nu porneşte de la premisa că lumea nu poate să înţeleagă că aceste pastile nu trebuie administrate în momentul primirii.

”E posibil, orice e posibil. Dumneavoastră ştiţi că am experimentat, mai ales în pandemie, tot felul de medicamente pe care oamenii le luau, unele foarte toxice, ca să se păzească de COVID. Nu putem să ştim exact ce face fiecare, dar noi trebuie să ne face datoria şi să informăm şi să educăm. (...) Recomandarea este pentru două luni. Sper să fie suficient. În intervalul acesta de timp noi ne organizăm ca să putem să începem distribuirea.

Problema pe care trebuie s-o înţeleagă toată lumea este legată de faptul că din punct de vedere organizatoric este imposibil, având în vedere că maxim şase ore de la expunere trebuie să iei un astfel de comprimat, nu ai timpul necesar să faci distribuirea în cazul unei urgenţe. (...)

La Fukushima n-au fost capabili să facă distribuirea în timp util şi ne gândim, totuşi, că e mult mai bine să se facă acest lucru din timp şi oamenii să ştie despre ce este vorba. Eu nu plec de la premisa că lumea în România nu poate să înţeleagă că aceste pastile nu trebuie administrate în momentul primirii, ci doar dacă este necesar. Şi scopul acestei campanii este foarte clar în sprijinul acestei teorii", a arătat ministrul.

Vezi și: Iodura de potasiu, distribuită prin medicii de familie. Rafila a explicat cine le ia și în ce dozaj

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel