Ministrul Sănătății: în gestiunea pandemiei, atât la nivel internațional cât și în România, s-au realizat o serie de erori

Adisa Codruț |
Data publicării:
Alexandru Rafila. Foto: Print screen conferință
Alexandru Rafila. Foto: Print screen conferință

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila s-a întâlnit cu reprezentanți ai Alianței pentru Cultură, Turism, Eveniment și Fitness.

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila s-a întâlnit luni, 24 ianuarie, în format de videoconferință, cu reprezentanți ai Alianței pentru Cultură, Turism, Eveniment și Fitness (ACTEF), care reunește numeroși agenți economici din ceea ce în mod generic este denumită „industria Zâmbetului”.

”Obiectivul întrunirii a fost, pe de-o parte, recâștigarea încrederii cetățenilor în autoritățile publice, prin intermediul unui dialog onest și transparent, iar pe de altă parte crearea unui mecanism de consultare asupra măsurilor de normalizare a vieții economice și sociale, după ce pericolele la adresa sănătății publice reprezentate de valul al V-lea al pandemiei vor fi înlăturate”, se arată într-o informare.

Ministrul Rafila a precizat faptul că ”în gestiunea pandemiei, atât la nivel internațional cât și în România, s-au realizat o serie de erori. Prof. univ. dr. Rafila a spus că este important să cunoaștem care au fost greșelile din trecut, însă lucrul cel mai important este să găsim cele mai bune soluții pentru viitor. În acest sens, ministrul Sănătății a transmis că este preocupat de găsirea celor mai eficiente metode de trecere spre normalizarea vieții economice și sociale, însă acestea trebuie să fie în concordanță cu rigorile unor politici de sănătate publică responsabile și predictibile”.

În cadrul întâlnirii s-a discutat despre crearea unui Consiliu Consultativ pe lângă ministerul Sănătății, din care să facă parte reprezentanți ai „industriei Zâmbetului”, dar și ai altor domenii economice și sociale. Prin intermediul Consiliului Consultativ ministerul Sănătății va purta un dialog structurat cu reprezentanți ai vieții economice și sociale, atât în privința unor eventuale noi măsuri de întărire a protecției sănătății publice, precum și pentru calendarul eliminării restricțiilor specifice perioadei de pandemie.

”Un alt subiect important discutat în cadrul întâlnirii ministrului Sănătății cu reprezentanți ai Alianței pentru Cultură, Turism, Eveniment și Fitness a fost noul mecanism de impunere măsurilor de întărire a protecției sănătății publice. Înlocuirea criteriului ratei de incidență din unitățile administrativ-teritoriale cu cel al gradului de ocupare a paturilor alocate pacienților COVID-19 la nivel județean, respectiv al Municipiului București împreună cu județul Ilfov, face parte dintr-o strategie de adaptare la caracteristicile de patogenitate ale tulpinii Omicron.

Ministrul Sănătății a reamintit că 25.000 de paturi la nivel național sunt alocate pacienților COVID-19, iar activitatea școlară este condiționată de criteriul gradului de ocupare a acestora. Când 75% din aceste paturi sunt ocupate, activitatea școlară se transferă în întregime în online. Revenirea la activitățile școlare cu prezență fizică se realizează atunci când gradul de ocupare al paturilor pentru pacienții COVID-19 este mai mic de 70 de procente. Un astfel de mecanism va putea fi avut în vedere și pentru alte domenii, inclusiv pentru activitățile specifice „industriei Zâmbetului”.

Concluzia principală a întâlnirii a fost promisiunea ministrului Sănătății de a asigura predictibilitatea vieții economice și sociale, astfel încât să poată exista o planificare a evenimentelor publice și private din perioada mai-octombrie 2022”, se mai arată în informare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel