Mituri distruse: șase concepții greșite despre boli mintale

Angela Sabău |
Data publicării:
Sănătatea mintală
Sănătatea mintală

Există mai multe concepții greșite cu privire la bolile mintale. Aceste mituri îi fac pe oameni să evite să consulte un terapeut atunci când se confruntă cu probleme.

Iată șase mituri despre bolile mintale spulberate de un specialist:

Mit: Nu există nicio speranță pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală. Odată ce un prieten sau un membru al familiei dezvoltă probleme de sănătate mintală, nu se vor mai recupera niciodată.

Realitate: Studiile arată că starea persoanelor cu probleme de sănătate mintală se îmbunătățește și se pot recupera. Recuperarea se referă la procesul în care oamenii trăiesc, muncesc, învață și participă pe deplin la activitățile lor de zi cu zi. Există mai multe tratamente, servicii și sisteme de sprijin comunitar decât oricând și pot ajuta individul să se vindece de traume emoționale și boli de sănătate mintală aferente.

Mit: Terapia și auto-ajutorarea sunt o pierdere de timp. De ce să vă deranjați când puteți lua doar o pastilă?

Realitate: Tratamentul bolilor de sănătate mintală variază în funcție de individ și poate include medicamente, terapie sau chiar ambele. Multe persoane preferă, de asemenea, să lucreze cu un sistem de sprijin, cum ar fi un grup de ajutorare, în timpul procesului de vindecare și recuperare.

Mit: Prevenirea nu funcționează. Este imposibil să previi bolile psihice.

Realitate: Prevenirea tulburărilor mentale, emoționale și comportamentale se concentrează pe abordarea factorilor de risc cunoscuți, cum ar fi expunerea la traume. Acest lucru poate reduce șansele ca copiii și adulții tineri să dezvolte probleme de sănătate mintală. Promovarea bunăstării socio-emoționale a copiilor și tinerilor duce la:

Productivitate crescuta

Performanță academică îmbunătățită

Rezultate echilibrate ale stilului de viață

O mai bună dinamică a familiei etc.

Mit: Oricine poate dezvolta o boală mintală

Realitate: Nu există imunitate la boli mintale. Nu toată lumea dezvoltă o boală mintală în timpul vieții, totuși nici nu ne putem vaccina pentru asta. Sănătatea mintală este diferită pentru fiecare individ și, prin urmare, experiențele fiecărui individ diferă. Nicio experiență nu este mai gravă sau mai puțin gravă decât alta și poate determina o persoană să se simtă tulburată emoțional. Atunci trebuie să căutăm semne și simptome pentru bolile de sănătate mintală și să căutăm ajutor profesional.

Mit: Bolile mintale sunt provocate de o slăbiciune a caracterului.

Realitate: Bolile mintale sunt un produs al interacțiunii factorilor biologici, psihologici și sociali, adesea dincolo de cercul de control al unei persoane. Nici o specificație de caracter nu este definită în dicționarele de sănătate mintală și, prin urmare, slăbiciunea caracterului nu se poate califica drept declanșator al bolilor mintale.

Mit: Tratamentul pentru sănătatea mintală este foarte scump și deseori nu este fructuos.

Realitate: Tratamentul pentru sănătatea mintală este considerat mai puțin accesibil, însă în același timp este neglijat mai mult decât orice altceva. Mai mult decât a fi scump, este privit ca fiind mai puțin necesar și de aceea pare mai scump să plătești o sumă minimă unui psiholog decât să o plătești unui medic. Ședințele cu terapeuții pleacă de la intervale minime accesibile și tot ce este necesar este să-l privim ca fiind mai important și mai puțin tabu.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel