Moderna avea vaccinul COVID-19 din 13 ianuarie! L-au creat în doar 2 zile

Dana Lascu |
Data publicării:
Vaccin COVID-19. Foto: Pixabay
Vaccin COVID-19. Foto: Pixabay

Compania americană Moderna a reușit să creeze vaccinul anti COVID-19 în doar două zile după ce a fost publicată secvențierea genetică a virusului. 

S-ar putea să fiți surprinși să aflați că din trio-ul de mult așteptate vaccinuri împotriva COVID-19, cel mai promițător, ARNm-1273 de la Moderna, care a raportat o rată de eficacitate de 94,5% pe 16 noiembrie, era conceput de fapt încă din 13 ianuarie.

El a fost realizat în doar două zile după ce secvența genetică a fost făcută publică într-un act de generozitate științifică și umanitară de către Yong-Zhen Zhang. În Massachusetts, proiectarea vaccinului Moderna a durat un weekend. A fost finalizată înainte ca China să fi recunoscut chiar că boala poate fi transmisă de la om la om, cu mai mult de o săptămână înainte de primul caz confirmat de coronavirus din Statele Unite.

Până când a fost anunțat primul deces pe pământ american, o lună mai târziu, vaccinul fusese deja fabricat și livrat către Institutele Naționale de Sănătate pentru începerea studiului clinic de fază I. Asta în timp ce întreaga lume sărbătorește, pe bună dreptate, cea mai rapidă cronologie de dezvoltare din istoria vaccinurilor.

„De asemenea, înseamnă că pentru întreaga perioadă a pandemiei din SUA, care a ucis deja peste 250.000 de americani, am avut instrumentele de care aveam nevoie pentru a o preveni”, notează jurnaliștii de la New York Intelligencer.

Asta nu înseamnă că ar fi trebuit să i se permită companiei Moderna să-și lanseze vaccinul în februarie sau chiar în mai, când rezultatele intermediare din studiul său de faza I au demonstrat siguranța de bază. „Asta ar fi ca și cum ai spune că am pus un om pe Lună și apoi am întrebat chiar în aceeași zi:„ Ce zici de a merge pe Marte? ”, Spune Nicholas Christakis, care conduce Yale's Human Nature Lab. Viteza lui Moderna a fost „uimitoare”, spune Christakis, deși proiectarea altor vaccinuri a fost aproape la fel de rapidă: BioNTech cu Pfizer, Johnson & Johnson, AstraZeneca.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel