Modificarea legislației farma: 4 obiective clare. Ioana Bianchi (ARPIM): Este important ca România să fie activă

Ioana Bianchi - Foto: Freepick @roman-
Ioana Bianchi - Foto: Freepick @roman-

Ioana Bianchi (ARPIM) a vorbit despre cele patru obiective ale schimbării legislației farmaceutice.

"Suntem la etapa pe rapoarte, au fost emise rapoartele pentru directiva și pentru regulamentul care fac parte din modificarea legislației farmaceutice, care are patru obiective focalizate:

- pe acces

- pe stimularea competitivității europene a industriei farmaceutice

- pe accesul la date pentru îmbunătățirea stării de sănătate

- pe pregătirea pentru situațiile de criză sanitară.

1. -imagine fara descriere- (arpim_07247300.png)

Foto: ARPIM Innovation FORUM, "Sănătatea românilor între speranțe, provocări, investiții și inovație"

 

Vorbim de două acte importante de directivă, care va fi transpusă și adaptată la nivelul statelor membre și de regulament care se aplică integral, fără modificări, la nivelul întregii Uniuni Europene.

Regulamentul se referă la Agenția Europeană a Medicamentului și la legislația privind medicamentele de uz pediatric și orfane.

Pe lângă aceste două acte importante, vorbim și de recomandări și de comunicări privind combaterea rezistenței la antimicrobiene.

Deși intenția este lăudabilă din partea Comisiei Europene de a oferi un acces echitabil și rapid tuturor cetățenilor europeni, propunerile nu țin cont de competitivitatea Europei față de restul lumii și nici de realitatea accesului la inovația farmaceutică în statele membre", a declarat Dr. Ioana Bianchi, Director Relații Externe ARPIM, în cadrul ARPIM Innovation FORUM, "Sănătatea românilor între speranțe, provocări, investiții și inovație".

"Este important ca România să fie activă"

"Practic, vorbim de o propunere care urmărește în acest moment, în forma în care există, să diminueze două instrumente foarte importante considerate de industria farmaceutică pentru stimularea investițiilor. Este vorba de perioada de protecție a datelor și perioada de exclusivitate a comercializării pentru medicamentele orfane. Această diminuare putând fi compensată prin lansarea într-un timp de 2 ani în toate statele membre, prin răspunsul la nevoi medicale nesatisfăcute și prin utilizarea studiilor clinice cu comparator.

Multe dintre aceste perspective de recuperare a perioadelor scăzute nu țin însă exclusiv de industria farmaceutică, ci se referă de multe ori și la strategia autorităților naționale.

Ne aflăm în perioada în care rapoartele pe cele două acte legislative au fost emise. Ele au fost prezentate în Parlamentul European, au fost depuse pe fiecare dintre cele două rapoarte mai bine de 1.500 de amendamente, iar votul în Comisie și în plenul Parlamentului European se așteaptă să fie la începutul anului viitor, pentru a se putea iniția dialogurile.

Este important ca în această perioadă România să fie activă, să aibă o poziție de țară bine definitivată, dar o poziție în care să existe o consultare și cu asociațiile de pacienți și industrie", a mai spus Ioana Bianchi.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel