Mutațiile virusului responsabil de COVID-19, acoperite de vaccinuri: STUDII

Angela Sabău |
Data publicării:
Virus
Virus

Ultimul studiu în domeniu arată că mutațiile pe care le suferă virusul SARS-CoV-2 răspund la vaccinurile pe car ele avem în prezent. 

Mutațiile virale pot apărea în mod natural oriunde în genomul SARS-CoV-2. Spre deosebire de genomul ADN-ului uman, care se mută lent, virusurile ARN sunt capabile să sufere mutații ușor și rapid. O mutație poate modifica funcția virală (de exemplu, poate îmbunătăți legarea receptorilor) sau poate să nu aibă funcție însemnată.
CDC prezice că varianta B.1.1.7 (detectată pentru prima dată în Regatul Unit) va fi varianta principală care circulă în Statele Unite până în martie 2021. 

Supravegherea genomică îmbunătățită în unele țări a detectat alte variante de îngrijorare (COV), inclusiv B.1.351 (501Y.V2) detectate pentru prima dată în Africa de Sud și B.1.1.28 (redenumit P.1) (501Y.V3) care a fost detectat la 4 călători din Brazilia în timpul screening-ului de rutină pe aeroportul din Tokyo. 
Începând din ianuarie 2021, cercetătorii studiază modul în care variantele pot sau nu să modifice gradul de protecție al vaccinurilor disponibile.
Răspunsul imun provocat de vaccinuri include protecția împotriva antigenului prin eliberarea de anticorpi, celule T și interferoni.

Variantele care au apărut în Regatul Unit și Africa de Sud la sfârșitul anului 2020 au mutații multiple în glicoproteinele S (adică, proteina spike), care sunt ținte cheie ale vaccinurilor disponibile în prezent. 
Studiile in vitro care compară serurile de titruri de anticorpi neutralizanți de la participanții la studiile de vaccin descriu utilizarea serurilor din vaccinul BNT162b2 SARS-CoV-2 care nu prezintă nicio reducere a neutralizării pseudovirusurilor care au varianta B.1.1.7 (adică varianta UK) și B .1.351 varianta (adică varianta sud-africană). 

În mod similar, capacitățile de neutralizare a vaccinului mRNA-1273 au fost evaluate față de aceste variante. În niciun caz nu a fost detectat niciun impact semnificativ asupra neutralizării față de varianta B.1.1.7. O neutralizare redusă, dar totuși semnificativă, a fost măsurată față de mutațiile prezente în B.1.351, potrivit Medscape
O ușoară neutralizare scăzută nu este considerată semnificativă din punct de vedere clinic în ceea ce privește eficacitatea vaccinului, datorită eficacității foarte ridicate a fiecărui vaccin ARNm (adică, aproximativ 95%). Supravegherea continuă a variantei va permite prevederea oricăror modificări necesare în dezvoltarea vaccinului sau a viitoarelor doze de rapel care ar putea fi justificate.

Rezultatele testelor, încurajatoare

Moderna și-a anunțat strategia clinică de abordare proactivă a pandemiei, pe măsură ce virusul continuă să evolueze. Compania va testa o doză suplimentară de rapel (adică a treia doză) din vaccinul său mRNA-1273 pentru a studia capacitatea de a crește în continuare titrurile neutralizante împotriva tulpinilor emergente dincolo de seria de vaccinări primare existente. În plus, compania avansează mRNA-1273.351 în studii preclinice și un studiu de fază 1 în Statele Unite pentru a evalua beneficiul imunologic al creșterii cu proteine ​​spike specifice tulpinii. 

Novavax a raportat rezultatele preliminare ale eficacității vaccinului NVX-CoV2373 din studiul de fază 3 din Marea Britanie (n> 15.000). Eficacitatea estimată a vaccinului a fost de 89,3%. Varianta britanică a fost detectată în peste 50% din cazurile simptomatice confirmate de PCR (32 varianta britanică, 24 nonvariante, 6 necunoscute). Eficacitatea calculată a fost de 85,6% pentru tulpina din Marea Britanie și 95,6% pentru tulpina originală. 
Datele preliminare din studiul de fază 2b (n> 4.400) efectuat în Africa de Sud pentru NVX-CoV2373 au raportat o eficacitate de 60% la 94% din populația studiată care era HIV-negativă. Dintre cele 44 de persoane care au testat pozitiv pentru COVID-19, varianta din Africa de Sud a fost detectată în 92,6% cazuri analizate (25 din 27 de cazuri). 

Jhnoson & Johnson au raportat rezultatele studiului de fază 3 (EMSEMBLE; n = 43.783) pentru vaccinul lor cu doză unică Ad26.COV2.S vectorul viral la sfârșitul lunii ianuarie 2021. Studiul a fost realizat în regiuni geografice și în perioada în care au apărut mai multe variante. În ziua 28, vaccinul a fost 72% eficient în SUA, 66% în America Latină și 57% în Africa de Sud pentru prevenirea infecției COVID-19 moderate până la severe. Important, vaccinul a fost 85% eficient în prevenirea formelor severe a bolii și a oferit protecție completă privind spitalizarea și decesul legat de COVID în toate regiunile geografice. În plus, a arătat o protecție consistentă pentru toate variantele și regiunile studiate, inclusiv Africa de Sud, unde aproape toate cazurile de COVID-19 (95%) s-au datorat infecției cu o variantă SARS-CoV-2 din descendența B.1.351.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel