Muzica la volum înalt îți poate deteriora auzul pe termen lung. De ce este foarte periculos să asculți muzică în căști

Ana-Maria Bugiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto:Freepik @azerbaijan_stockingg
Foto:Freepik @azerbaijan_stockingg

Ascultarea muzicii la volum înalt este un obicei frecvent întâlnit în rândul tinerilor, însă un recent studiu a scos la iveală riscurile imense pe care le implică acest comportament aparent inofensiv. 

Conform cercetărilor publicate recent, până la 1,35 miliarde de tineri adulți din întreaga lume sunt expuși la un pericol real de pierdere a auzului din cauza practicilor nesigure de ascultare a muzicii, potrivit washingtonpost.

Studiul, condus de Organizația Mondială a Sănătății, a reanalizat datele provenite din 33 de studii, care au implicat peste 19.000 de persoane în ultimele două decenii. Descoperirile sunt alarmante: tinerii ascultă în mod regulat muzică la niveluri de zgomot considerate nesigure, iar acest obicei riscă să le afecteze sănătatea auditivă în viitor.

Utilizatorii de căști din întreaga lume se expun la niveluri de zgomot de până la 105 decibeli, iar în locuri de divertisment, nivelurile variază de la 104 la 112 decibeli. Acest lucru depășește cu mult nivelurile recomandate, crescând semnificativ riscul de deteriorare a auzului. Însă nu doar volumul zgomotului este factorul decisiv; durata și frecvența expunerii la sunet sunt la fel de importante în determinarea gradului de risc pentru auz. În general, sunetele la sau sub 70 de decibeli, în limitele unei conversații normale, sunt considerate sigure și puțin probabil să provoace pierderi de auz, conform Institutelor Naționale de Sănătate.

Cercetătorii au estimat că între 18 și 29% dintre tinerii din întreaga lume se expun regulat la zgomote excesiv de puternice prin căști, în timp ce aproape jumătate dintre aceștia se expun la nivele nesigure în locurile aglomerate sau la evenimente zgomotoase. Calculând datele populației ONU, numărul total de tineri expuși la riscuri variază între 665 de milioane și 1,35 miliarde.

Aceste descoperiri confirmă studiile anterioare realizate de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, care au constatat că pierderea auzului din expunerea la zgomote puternice afectează între 10 și 40 de milioane de adulți sub 70 de ani în Statele Unite, reprezentând o problemă semnificativă de sănătate publică.

Specialiștii avertizează că zgomotele puternice pot deteriora celulele externe ale părului din interiorul urechii, având un impact devastator asupra capacității noastre auditive. Aceste celule sunt esențiale pentru amplificarea sunetelor și, în cazul deteriorării lor, vor afecta capacitatea noastră de a auzi clar. Studii recente sugerează că sunetele puternice pot afecta permanent conexiunea dintre celulele interne ale părului și nervul auditiv, ceea ce duce la transmiterea deficitară a semnalelor sonore către creier.

Pierderea auzului este asociată cu riscul de demență, depresie și dificultăți profesionale. Afectarea auditivă este ireversibilă, iar specialiștii subliniază că, odată ce se instalează, rămâne pentru întreaga viață a individului, având un impact semnificativ asupra calității vieții.

Pentru a minimiza riscul, experții recomandă păstrarea distanței de sursele zgomotoase în astfel de medii, precum concerte sau locuri aglomerate, și recomandă luarea de pauze regulate pentru a reduce impactul sonor.

Pe lângă senzația temporară de tinitus care poate persista câteva zile, consecințele deteriorării celulelor externe ale părului din urechea internă sunt ireversibile, avertizează cercetătorii.

"Pierderea auzului nu poate fi recuperată odată ce s-a produs, astfel că veți suferi de această afecțiune pentru tot restul vieții", a subliniat Sam Couth, cercetător în domeniul sănătății auditive la Universitatea din Manchester. Acesta a avertizat că studiile au legat pierderea auzului de depresie, pierderea locurilor de muncă și chiar de riscul dezvoltării demenței. "Va avea un impact semnificativ asupra calității vieții voastre pentru tot restul existenței”, a mai spus acesta.

Această cercetare arată cât de crucial este să conștientizăm riscurile ascultării muzicii la volum excesiv și să luăm măsuri de precauție pentru a ne proteja sănătatea auditivă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel