Nelu Tătaru: 11.829 de doze de Remdesivir administrate, în depozite sunt încă 4.000 de doze

Dana Lascu / 08 oct 2020 / 08:51
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru

Ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că de la începutul lui iulie până acum s-au administrat 11.829 de doze de Remdesivir pentru tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus, iar că în depozitele UNIFARM sunt încă 4.000 de doze.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spune că avem deocamdată suficiente doze de Remdesivir, și că acestea sunt administrate cui decid medicii, în funcție de starea pacienților.  Reacție vine după ce profesorul Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, a spus că în România nu există transparență cu privire la felul în care este alocat medicamentul Remdesivir și că aproximativ 1.900 de oameni dintre cei care au ajuns la ATI nu au primit medicamentul.

„Nu putem ajunge la această concluzie, tratamentul cu antiviral nu este un tratament specific sau un tratament salvator sau vreun panaceu. Trebuie să punem contextul unui deces în cadrul unei multitudini de patologii, precum și a severității  bolii. Gândim pragmatic, dar gândim medical, având în vedere că această infecție dă o mortalitate, dar această mortalitate survine în proporție de 98% la cei care au comorbidități, prin decompensarea acestor morbidități. (...) Este un tratament care se dă pentru formele medii-severe. Se dă în stadiu incipient, un tratament de cinci zile, în general celor care sunt în terapie intensivă. Completăm tratamentul cu hidroxiclorochină, Kaletra sau completându-se ulterior cu tot ce înseamnă imunomodulatoare, anticoagulante, dexametazonă, precum și alte antivirale”, a detaliat Nelu Tătaru, pentru Digi24.

Ministrul, care a explicat că din iulie până acum 11.829 de doze de Remdesivir au fost administrate și că în depozitele UNIFARM sunt încă 4.000 de doze, spune că Remdesivirul nu e singurul medicament folosit. 

„Nu avem un tratament specific coronavirus, avem un tratament general antiviral, care poate ameliora evoluția unei boli, dar nu avem acel tratament minune care să oprească această boală. Folosim tot ce se folosește la nivel mondial, în contextul în care avem criza pe care o avem la nivel mondial când vorbim de Remdesivir”,

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy