Noi servicii în farmacii: Testare rapidă COVID, vaccinare antigripală și consiliere, printre ele

Dana Lascu |
Data publicării:
Farmacie
Farmacie

Colegiul Farmaciștilor din România salută adoptarea de către Ministerul Sănătății a Ordinului nr. 2382/04.11.2021 pentru aprobarea Metodologiei de realizare și implementare a serviciilor farmaceutice și a Nomenclatorului de servicii farmaceutice, un pas important pentru extinderea serviciilor farmaceutice disponibile în farmaciile din România cu noi servicii de calitate pentru populație.

Practic, prin aprobarea noului Ordin de ministru nr. 2382/04.11.2021 pentru aprobarea Metodologiei de realizare și implementare a serviciilor farmaceutice și a Nomenclatorului de servicii farmaceutice, farmaciștilor li se dă dreptul și temeiul legal să ofere mai multe servicii de sănătate. 

„Prin acest acest act normativ, se consolidează rolul farmacistului, ca parte integrantă a sistemului de sănătate, având ca scop îmbunătățirea stării de sănătate și creșterea calității vieții populației, inclusiv prin participarea la campanii de sănătate publică ce vizează prevenţia. Demonstrăm astfel că serviciile farmaceutice se pot adapta în funcţie de epidemiologia bolilor, de situaţiile epidemiologice speciale și de contextul social al pacienţilor” a declarat domnul prof.univ. Dumitru Lupuliasa, președintele Colegiului Farmaciștilor din România.

Ce servicii noi vor oferi

Serviciile farmaceutice acordate populației la nivelul farmaciilor se extind cu servicii noi, avansate, dintre care enumerăm: gestionarea pacientului cronic (hipertensiv, diabetic, cu afecțiuni pulmonare sa cu dislipidemie) și a celui aflat sub tratament cu anticoagulante orale, serviciul de evaluare și monitorizare a pacientului cu polimedicație, serviciul de screening în scop diagnostic în farmacie (testare rapidă), serviciul de vaccinare antigripală în farmacie, serviciul de educație privind sănătatea alimentației, măsurarea unor parametri biologici și a funcțiilor vitale (precum glicemie, tensiune arterială, colesterol, saturație de oxigen) sau serviciul de consiliere privind contracepția de urgență cu administrare orală. 

Pentru serviciile farmaceutice esențiale, care sunt și în prezent prestate de farmaciști, există acum o recunoaștere explicită a activității profesionale în ansamblul său și o standardizare a actului profesional România se aliniază astfel unei practici largi a statelor Uniunii Europene de furnizare de servicii farmaceutice complexe, pentru care pacienții români au arătat deschidere. În Studiul ”Servicii Farmaceutice în România. Realități și provocări post-pandemice”, lansat în iunie 2021, datele au arătat că populația are un grad foarte ridicat de încredere în serviciile farmaceutice, satisfacția față de serviciile primite în farmacii fiind de asemenea la un nivel înalt. Cercetarea demonstrează necesitatea reconsiderării locului farmacistului în sistemul sanitar iar aprobarea nomenclatorului de servicii este un pas important în acest sens.

„Am reușit împreună să facem încă un pas important spre modernizarea profesiei noastre, să ne adaptăm practica profesională la realitățile pe care le trăim azi și la nevoile pacienților noștri pentru care putem face mai mult decât am făcut până acum. Mulțumesc tuturor celor care s-au implicat activ în eforturile depuse pentru ca acest proiect de întărire a rolului farmacistului în comunitate să devină o realitate, iar serviciile farmaceutice să fie recunoscute și apreciate la adevărata valoare”, a declarat  Răzvan Prisada, vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor din România.

Colegiul Farmaciștilor din România a anunțat că va colabora în continuare cu Ministerul Sănătății pentru elaborarea ghidurilor de bună practică necesare pentru implementarea cu succes a acestei legislații deosebit de importante pentru populație și pentru farmaciști, care sperăm să se realizeze cât mai rapid și mai eficient

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel