Nurcile, pisicile și zibetele, cele mai sensibile specii la infecția cu coronavirus, după oameni

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Nurcile, pisicile și zibetele, suspectibile să devină rezervoare de coronavirus. Fotografii: Pixabay
Nurcile, pisicile și zibetele, suspectibile să devină rezervoare de coronavirus. Fotografii: Pixabay

Rațele, șobolanii, șoarecii, porcii și găinile au avut o susceptibilitate mai mică sau deloc la infecția cu noul coronavirus SARS CoV-2, în timp ce nurcile, pisicile și zibetele sunt cele mai sensibile, după oameni, arată un nou studiu, 

Oamenii, urmați de nurci și, într-o măsură mai mică, pisici, zibete, dar și câini, sunt cele mai susceptibile animale la infecția cu SARS-CoV-2, potrivit unei analize (link direct analiză) a zece specii diferite efectuată de cercetătorii de la Centrul de Reglare Genomică (CRG), cu sediul la Barcelona.

Analiza, publicată în PLOS Computational Biology, a arătat că rațele, șobolanii, șoarecii, porcii și găinile au o susceptibilitate mai mică sau deloc la infecție, în comparație cu oamenii.

„Să știm care animale sunt susceptibile la SARS-CoV-2 ne ajută să prevenim acumularea de rezervoare de virus în aceste specii, din care coronavirusul poate reapărea la o dată ulterioară”, a spus Luis Serrano, profesor de cercetare ICREA, director al CRG și autor principal al studiu. 

„Descoperirile noastre oferă un indiciu pentru motivul pentru care nurcile sunt infectate cu COVID, care este, probabil, agravată de condițiile lor de viață în ferme și de contactul strâns cu angajații umani".

Au receptorul ACE2 susceptibil

„Deși găsim, de asemenea, o potențială susceptibilitate la infecție la pisici, acestea nu coexistă cu oamenii în aceleași condiții ca și alte animale, ceea ce ar putea explica de ce până acum nu există cazuri cunoscute de persoane infectate de animalele lor de companie”, adaugă dr. Serrano.

Din cele zece specii studiate în această lucrare, la cinci specii – adică oameni, pisicile, nurcile, zibetele și câinii – există cazuri documentate de infecție prin SARS-CoV-2, în timp ce pentru restul, nu. 

Cercetătorii au folosit modelarea computerizată pentru a testa modul în care coronavirusul își folosește proteinele vârf (spike), care ies din suprafața sa, pentru a se infiltra în celulele diferitelor animale. Principalul punct de intrare pe suprafața unei celule este receptorul ACE2, care se leagă de proteina spike printr-un mecanism de tip cheie/yală. Există multe variante diferite de ACE2 în populațiile umane și în diferite specii.

Variantele receptorului ACE2 la om, urmate de nurci, pisici, câini și zibete au cele mai mari afinități de legare la proteina virală spike, în timp ce cele de la șoareci, șobolani, pui și rațe au o energie slabă de legare.

Cu toate acestea, afinitatea de legare nu este suficientă pentru a evalua susceptibilitatea unei celule la infecție. Cercetătorii au testat, de asemenea, diferitele specii „indicele de adaptare a codonilor” - care arată cât de eficient este coronavirusul la a comanda structura unei celule odată ce a intrat în ea. Cu cât procesul este mai eficient, cu atât coronavirusul poate crea mai bine proteinele de care are nevoie pentru a se reproduce.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel