Obezitatea, boală cronică. Cătălina Poiană: Riscul de cancer este foarte mare

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
obezitatea - FOTO: Freepick
obezitatea - FOTO: Freepick

Obezitatea devine boala secolului. Aceasta poate provoca diferite complicații, inclusiv cancer.

Obezitatea este un fenomen îngrijorător la nivelul țării noastr. Prof. Dr. Cătălina Poiană, medic primar endocrinolog la Institutul Parhon din București a vorbit, în exclusivitate pentru DC Medical despre complicațiile pe care le poate provoca obezitatea. 

Obezitatea, boală cronică

La nivel mondial, evoluția obezității a crescut accelerat în anul 2022. Forumul Român pentru Obezitate (FORO) a lansat o Coaliție Națională pentru Combaterea Obezității și a propus recunoașterea obezității ca boală cronică în România și stabilirea unor politici de sănătate care urmăresc prevenirea acesteia. OMS avertizează că o ”epidemie” de exces ponderal şi obezitate face ravagii în Europa.

”Specialitatea de endocrinologie, în special în România, și-a schimbat în ultimii ani curricula de pregătire, și în cadrul pregătirii noastre ca endocrinologi avem un an de diabet, ceea ce face ca specialitatea de endocrinologie făcută în România să fie recunoscută și la nivel european, și, acest lucru este un mare avantaj pentru tinerii noștri, care merg la stagii de pregătire în străinătate

Sunt boli care sunt la interferența dintre specialități, și un exemplu clar îl reprezintă obezitatea care este o boală pe care o împart endocrinologii și diabetologii. Este o boală. Acest lucru îl spun pentru că de anul trecut, Comisia Europeană a catalogat obezitatea ca fiind o boală cronică, netransmisibilă, ceea ce înseamnă că este nevoie de un management integrat la nivelul întregii societăți, cu abordare într-o echipă multidisciplinară a acestei patologii.

Cifrele sunt într-o creștere dramatică și noile date pe anul 2022 arată că, inclusiv, în România numărul pacienților cu obezitate este în creștere, atât la adulți, cât și la copii, cifre care ne obligă pe noi să intervenim în acest domeniu”, a declarat în exclusivitate la DC Medical, prof. dr. Cătălina Poiană. 

Vezi și: Societatea Română de Endocrinologie, moment aniversar. Cătălina Poiana: Tinerii care aleg această specialitate sunt foarte bine pregătiți

Comorbiditățile cauzate de obezitate

Organizația Mondaială a Sănătății (OMS) a publicat, recent, un raport în care avertizează răspândirea severă în Europa a unei „epidemii” de exces ponderal și obezitate, care ar fi cauza a peste 1,2 milioane de decese anual, deci 13% dintre totalul acestora. Mai mult, obezitatea poate provoca diabet, apnee, sau chiar cancer.

”Obezitatea este periculoasă prin comorbiditățile pe care le presupune și nu mă refer doar la riscul de apariție al diabetului zaharat tip 2 sau la patologia cardiovasculară, sau patologia din zona osteoarticulară cu leziuni degenerative, cu artroze sau sindromul de apnee în somn, mă refer și la alte tipuri de patologii cum ar fi cancerul.

Riscul de cancer pe care obezitatea îl poate provoca este foarte mare. Datele din Atlasul Mondial de Obezitate care analizează prevalența bolii, a arătat că sunt țări unde riscul de cancer dat de obezitate este mai mare decât cel dat de fumat. Obezitatea dă cancer de orice fel”, a mai precizat sursa citată. 

Vezi și: CNCAV se desființează. Andrei Baciu: A fost o reală onoare, o mândrie adevărată. 67 de oameni au lucrat continuu pentru a vă vaccina în siguranță

Recomandări pentru îngrijirea pacienților cu obezitate

Obezitatea afectează toate categoriile de vârstă, de la copii, până la adulți și la persoanele vârstnice și este nociv pentru stare de sănătate în general, nu numai pentru bolile cardiovasculare. 

Începe cu afectarea sistemului osteoarticular, obezitate, pentru că atunci când stăm se dezvoltă și obiceiurile alimentare nu foarte sănătoase și favorizează apariția diabetului, hipertensiunii arteriale, boala cardiac ischemice și chiar AVC.

”Federația Română de Diabet, Metabolism și Boli de Nutriție alături de Societatea Română de Endocrinologie și alături de o serie de alte specialități a făcut ceea ce se numește FORO - Forumul Român de Obezitate, iar Federația Română de Diabet, Metabolism și Boli de Nutriție alături de Societatea Română de Endocrinologie au întocmit niște recomandări pentru îngrijirea pacienților cu obezitate din România în care se merge puțin mai departe cu recomandări în ceea ce privește organizarea asistenței medicale în domeniul obezității, cu crearea unor echipe de medici care sunt pe trei paliere, echipe primare, multidisciplinare și echipe performante.

Plecând de la medicina primară care trebuie să ne ajute la identificarea pacientului cu obezitate și abordarea elementelor de tip antropometric și la decelarea posibilelor ulterior, echipele mutidisciplinare de specialitate să analizeze aceste complicații și să introducă pacientul într-o grupă de risc. Această stratificare a riscului permite echipelor avansate de performanță să introducă terapii în funcție de risc

În toate aceste categorii de risc, schimbarea stilului de viață, exercițiul fizic și o dietă corectă trebuie să facă diferența. La riscul crescut trebuie să intervenim farmacologic și avem la ora actuală terapii inovatoare, iar la pacienții care sunt la risc extrem de crescut sau care nu răspund la terapia farmacologică se poate interveni cu chirurgie metabolică. 

Abordarea terapeutică alături de schimbarea stilului de viață, cu o dietă sănătoasă și cu un exercițiu fizic trebuie să fie făcute în funcție de riscul pe care îl are pacientul și acest lucru nu se poate face decât dacă vom interveni cu toții. Incidența pare să fie îngrijorătoare și, mai ales, ritmul de creștere al obezității în copilărie”, a mai precizat prof. dr. Cătălina Poiană.

Vezi și: Lentilele heliomate, avantaje. Sunt indicate mai multor categorii de persoane

Echipă complexă pentru tratarea pacientului cu obezitate

Obezitatea trebuie tratată pe trei paliere. Echipe de medici de diferite specializări sunt implicați în procedura de tratare a pacienților cu obezitate. 

”Dacă ne gândim la comparația cu cancerul, echipa este un fel de ”tumor board”  în lupta cu obezitatea, în fazele grave, morbide, este pregătit sistemul sanitar românesc, sunt accesibile astfel de echipe în spitalele din România?”, a precizat Val Vâlcu.

”Cu certitudine, da. Le spunem echipe multidisciplinare care presupun existența diabetologului, a enocrinologului, a specialistului cardiolog din cauza complicațiilor cardiovasculare pe care le poate da obezitatea, un pneumolog pentru că frecvent obezitatea se poate complica cu sindrom de apnee în somn, pediatru. 

Pneumologul trebuie introdus în această echipă multidisciplinară pentru că adultul care are obezitate cu risc crescut, care asociază și patologie cardiovasculară poate să facă ceea ce se numește sindrom de apnee în somn și acest lucru se poate evalua printr-o polisomnografie, pe care doar pneumologii care au atestat pentru această investigație paraclinică sunt îndreptățiți să o facă și să intervină cu diverse proceduri, cum ar fi dispozitivul cu care se ajută la respirație 

Ce trebuie să știm este faptul că nicio terapie și nicio intervenție farmacologică în obezitate nu trebuie făcută în afara aborării stilului de viață. Stilul de viață, dieta controlată, exercițiul fizic trebuie să fie elemente de bază în managementul acestor pacienți. Nu doar scăderea în greutate este un deziderat.

O scădere în greutate cu 5,10,15% din greutatea corporală are beneficii imense pe eventualele complicații sau pe comorbidități ale obezității. Trebuie să se mențină această scădere pe timp îndelungat, pentru că de foarte multe ori se reușește o scădere în greutate și, ulterior, se recâștigă aceste kilograme și susținerea pacientului în menținerea acestei scăderi în greutate pe termen lung este, de fapt, problema pe care specialistul trebuie să o rezolve în relația medic-pacient. Inclusiv problemele de comportament alimentar sunt cele care trebuie evaluate

Psihologul trebuie să intervină, medicul de familie trebuie să intervină pentru că sunt foarte multe elemente care trebuie explicate pacienților”, a mai spus sursa citată. 

Vezi mai multe în VIDEO

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel