Obezitatea, factor de risc pentru incontinența urinară

Angela Sabău / 18 feb 2019 / 13:41
Obezitate
Obezitate

Obezitatea este un factor de risc pentru incontinența urinară. Procentul de grăsime din masa corporală are, de asemenea, un rol important.

Se cunoaște că obezitatea sau supraponderabilitatea reprezintă un factor de risc pentru incontinența urinară, dar un studiu recent arată că și compoziția corporală poate juca un rol.

O echipă complexă de cercetători a examinat date de la 1.475 de femei înscrise în studiul „Sănătate, Îmbătrânire și Compoziție corporală”. Participanții au avut vârste cuprinse între 70 și79 de ani la începutul studiului.

Echipa de cercetare a avut în vedere indexul masei corporale (IMC), procentul de grăsime și frecvența și tipul de incontinență urinară a participanților, pe parcursul a trei ani.

Procenetul de grăsime din masa corporală, factor important

Ei au descoperit că atât incontinența de stres - episoade de pierderi de urină în timpul exercițiilor și nevoia de a urina apărută brusc, cât și urinarea necontrolată - au fost două elemente comune la femeile cu cel mai mare IMC sau cel mai mare procent de grăsime în masa corporală, comparativ cu celelalte categorii.

Femeile care au pierdut capacitatea de „a se ține” – un indice al reducerii masei musculare – au avut, de asemenea, episoade mai frecvente de incontinență la stres (efort). Cu toate acestea, femeile supraponderale care și-au redus, fie IMC, fie procentul de grăsime din masa corporală cu 5%, au avut mai puține pierderi de urină decât celelalte care nu au pierdut din procentul de grăsime sau IMC.

Studiul a fost publicat online pe 5 decembrie 2016 în Journal of the American Geriatrics Society.

Aceste descoperiri indică faptul că în timp ce scăderea în greutate poate ajuta la atenuarea ambelor forme de incontinență, activitatea fizică crește masa musculară și poate fi utilă în special femeilor care suferă de incontinență urinară.

 

 

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy