Octavian Jurma: România va fi în scenariu GALBEN sau ROŞU la începutul şcolii. Sunt anticipate restricții

DCMedical Team |
Data publicării:
Pandemie
Pandemie

Cercetătorul Octavian Jurma spune că România ar putea ajunge înscenarul galben sau roșu, până la începutul școlii. 

Cercetătorul Octavian Jurma susţine că până la finalul lunii septembrie am putea fi în scenariul galben sau roșu, având în vedere că sunt deja cinci săptămâni de când avem o creștere a numărului de infecții, în ceea ce numesc specialiștii „valul 4 al pandemiei”. De asemenea, cercetătorul susține că vaccinarea a fost „un eșec”, iar măsurile de prevenție sunt „aproape inexistente”. 

Expertul susţine că a aplicat un algoritm de calcul optimist, dar şi aşa, cifrele pandemiei tot nu arată bine. Concret, la data începerii şcolilor, Capitala va fi în scenariul galben, în cel mai bun caz, potrivit România tv.

„Am plecat de la o rată curentă de creştere, aplicând ipoteza optimistă că rata de creştere va scădea cu 10% săptămânal. Acest tip de prognoză este precis pe termen scurt şi progresiv mai imprecis cu fiecare săptămână. Nu am adăugat ipoteza că deschiderea şcolilor va mări rata de infectare, dimpotrivă, am păstrat rata de scădere”, spune Octavian Jurma.

„Prognoza este deci optimistă şi situaţia reală vă fi probabil mai gravă, deşi nu putem exclude nici miracole naturale sau artificiale. Aşa cum se vede, imaginea de ansamblu este de tipping point, în care incidenţa va bascula rapid din zona verde în zona galbenă şi roşie imediat după deschiderea şcolilor. Este acum aproape o certitudine că Bucureşti şi Ilfov vor fi în scenariu galben la deschiderea şcolilor, cu valori între 1,5 şi 2,5 la 1000. Şi alte judeţe vor fi în scenariu galben cu mare probabilitate, dar incidenţa depinde de rata de testare şi alocare a cazurilor, deci nu este exclus să vedem abateri majore între incidenţa standard şi incidenţa oficială. Nu putem subestima nici interferenţa politică în raportarea incidenţei, deci luaţi acest tabel cu rezerva de rigoare”, mai arată Octavian Jurma.

„Nu avem încă o certitudine dacă şcolile se vor deschide/închide după scenariile din februarie, care au fost de altfel destul de bine gândite pentru contextul în care testarea preventivă în şcoli era încă o măsură asumată de guvern. După ce medicilor li s-a permis să continue să interacţioneze fizic cu pacienţii chiar dacă nu sunt vaccinaţi sau testaţi, putem presupune că şi profesorilor nevaccinaţi li se vor acorda aceleaşi privilegii. Spre deosebire de pacienţi, care pot opta pentru un medic vaccinat dacă nu le convine riscul de infectare la care îi expune medicul, elevii nu au această opţiune. Ştim deci că elevii vor fi obligaţi să îşi asume riscul de infectare involuntar, dar solidar cu profesorii lor. Acest conflict fundamental între dreptul adulţilor şi obligaţiile copiilor nu va putea fi rezolvat atât de uşor ca în cazul relaţiei medic-pacient. Mă aştept să escaladeze în săptămânile următoare, tocmai pentru că avem un guvern foarte grijuliu cu relaxarea şi distracţia, dar mult mai neglijent cu şcoala şi educaţia”, a subliniat Octavian Jurma.

Potrivit cercetării, la finalul lunii septembrie, vor fi judeţe unde incidenţa va depăşi 6 la mia de locuitori. Printre acestea: Vrancea, Teleorman, Suceava, Sibiu, Satu Mare, Maramureş, Ilfov, Hunedoara, Bistriţa Năsăud, Bacău, dar şi Capitala.

Cel mai afectat de Valul 4 ar urma să fie judeţul Covasna. Cazuri foarte multe vor fi însă şi în Vrancea, Teleorman şi Ilfov. Mai puţine cazuri, spre deloc, ar urma să fie în Sălaj, Mehedinţi, Alba şi Harghita.

La începutul lunii septembrie va fi semnat un ordin comun de către miniştrii Educaţiei şi Sănătăţii care va reglementa "toate aspectele necesare" începerii şcolii în condiţii de siguranţă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel