Octavian Jurma, scenariu sumbru: vom depăși 8.500 de cazuri pe zi la jumătatea lunii octombrie

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Octavian Jurma
Octavian Jurma

Cercetătorul Octavian Jurma face o previziune sumbră și spune că până la jumătatea lunii viitoare vom depăși 8.500 de cazuri noi pe zi.

Cercetătorul Octavian Jurma a făcut publică opostare pe rețeaua de socializare în care o previziune sumbră în ceea ce provește evoluția pandemiei. Potirvit ui, până la jumătatea lunii vitoare vom depăși 8.500 de cazuri noi de infectări pe zi și, de asemeea, crede că numărul celor internați va crește peste valorile estimate oficial. 

Iată ce spune el:

„Săptămâna această vom depăși toate pragurile asumate de guvern (și furnizate de INSP?) pentru cel mai pesimist scenariu în valul 4-Delta.
Astfel, săptămâna trecută am depășit vârful de 1,500 de cazuri noi pe zi și săptămâna această îl vom depăși și pe cel de 2,000 de cazuri noi pe zi.
Mai grav, săptămâna această vom depăși maximul prognozat de 4,000 de internări în spitale.
Mult mai grav, am depășit deja pragul de 400 de internări în terapie intensivă și îl vom depăși și pe cel de 500 de internări al ATI.

Cum vor evolua lucrurile în continuare?

Tabelul de predicție de mai jos este foarte simplu și ușor de calculat de orice student cu un program de calcul tabelar (chiar și pe telefon cu Google Sheets).
Prognoza presupune o evoluție nestânjenita de măsuri de protecție și o rată de atenuare de 10% săptămânal a accelerației. Este o atenuare optimistă în acest stadiu al pandemiei în care accelerația a crescut față de săptămâna trecută. 
După 2 săptămâni precizia scade mult și progresiv, dar chiar și așa, e mai realistă decât prognoza guvernului. 
De asemenea, prognoza nu conține ipotezele descendente din simulările mai complexe pe care le-am folosit pentru curbele de predicție, dar nici ipoteza ascendentă reprezentată de deschiderea școlilor. 

Evoluția însă se apropropie deja tot mai mult de scenariul meu cel mai pesimist (un vârf în jurul a 8,500 de cazuri pe zi) la mijlocul lunii octombrie.
Este foarte probabil că în luna octombrie se vor lua măsuri de limitare și mă aștept [sper] că valorile din a două jumătate a lunii octombrie să nu fie atinse sau să reprezinte vârful valului 4. 

Notă:
Acest sistem este un instrument simplu și imprecis dar rapid și util de lucru pentru oricine are nevoie să estimeze rapid pe teren evoluția într-un trend. E ca și cum ai folosi un ceas solar că să te orientezi în absența unui ceas artizanal. Ultimul e mai precis dar dacă a fost reglat greșit poate produce erori mai mari decât ceasul solar. 
Am pregătit ieri seară tabelul de predicție, astfel încât azi putem deja adaugă valorile oficiale în coloana de comparație (caractere cursive roșu). O puteți face și voi în continuare pentru a monitoriza evoluția curbelor.
În articolul din Republica am arată deja că aceste sistem de prognoza a fost optimist în raport cu prognoza de la începutul lunii august pentru luna septembrie. Sper însă din toată inima să ne ajute Bunul Dumnezeu să nu fie optimist și în raport cu evoluția din octombrie. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel