Omicron, impact ”foarte mare” în țările în care vaccinarea nu depășește 75%

Rodica Mitu |
Data publicării:
Vaccin coronavirus / Foto Pexels
Vaccin coronavirus / Foto Pexels

Varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 înlocuiește rapid Delta în majoritatea spațiului european și urmează o progresie de la vest la est, se precizează în raportul ECDC din 27 ianuarie cu privire la statusul pandemiei în Europa.

În comparație cu variantele anterioare, infecțiile cu Omicron par mai puțin probabil să ducă la o afecțiune clinică severă care să necesite spitalizare sau internare la ATI. Prin urmare, deși actuala notificare generală de 14 zile în UE este de 2.621 de cazuri la 100.000 de locuitori, de trei ori mai mare decât s-a înregistrat până acum în cel mai înalt vârf al pandemiei COVID-19, rata de spitalizare și numărul deceselor sunt sub nivelurile observate anterior.

Rezultatele studiilor cu privire la eficacitatea vaccinurilor au indicat că acestea au un rol semnificativ în prevenirea cazurilor grave în urma infecției cu Omicron, eficacitatea crescând în rândul persoanelor care au trei doze de vaccin. Deoarece dozele de rapel nu sunt la un nivel mai ridicat în majoritatea țărilor din UE, e de așteptat ca impactul pe care îl va avea Omicron să varieze în funcție de țară, însă se așteaptă ca țările cu absorbție mai scăzută a vaccinurilor să aibă de-a face cu o sarcină dificilă și în acest val al pandemiei.

Conform raportului, din analizele făcute, se așteaptă ca spitalizările și decesele să fie mai ridicate în rândul persoanelor de peste 60 de ani. O protecție mai bună în fața virusului poate apărea în urma dozei booster, recomandată mai ales populației cu risc.

Nu există date, momentan, cu privire la simptomele post-COVID-19 ale variantei Omicron. 

În țările în care vaccinarea în rândul populației este mai mică de 75%, iar dozele booster în rândul persoanelor cu risc sunt încă la niveluri mici, Omicron va duce la un impact „foarte mare”, potrivit sursei citate. De aceea, în continuare, vaccinarea rămâne o componentă cheie.

Se așteaptă ca administrarea în timp util a dozelor de rapel, conform recomandărilor, să aibă un efect semnificativ în reducerea impactului infecțiilor.

 

Documentul, AICI!

 

Citește și: Rafila: Depășim 40.000 de cazuri. În România, încă e tulpina Delta

 

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a fost întrebat, într-o conferinţă de presă, la ce să ne aşteptăm în zilele următoare, având în vedere că numărul infecțiilor cu SARS-CoV-2 este în creștere.

„Ca şi în celelalte ţări din Europa, aţi văzut că se înregistrează cifre enorme, în Franţa au ajuns la 500.000 de cazuri, proporţia de persoane internate este mai mică, la noi încă sunt cazuri grave, pentru că circulă încă tulpina Delta, cam unul din cinci cazuri sunt produse de tulpina Delta. Pe măsură ce aceasta tulpină va dispărea din circulaţie prin prisma transmisibilităţii mai mari a tulpinii Omicron, probabil că şi cazurile grave se vor diminua”, a explicat ministrul Sănătății. Mai multe declarații, AICI!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel