OMS, COVID-19: Posibile „certificate electronice de vaccinare” pentru călătorii, nu „pașapoarte de imunitate”

Adisa Codruț / 03 dec 2020 / 18:55
Pașaport,  COVID, coronavirus. Foto: Pixabay
Pașaport, COVID, coronavirus. Foto: Pixabay

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu recomandă emiterea de „pașapoarte de imunitate” pentru cei care s-au vindecat de COVID-19, însă analizează perspectivele folosirii unor „certificate electronice de vaccinare”, precum cele dezvoltate împreună cu Estonia.

Estonia și OMS au demarat în octombrie un proiect pilot privind un certificat digital de vaccinare - "un card galben inteligent" - pentru o eventuală utilizare în urmărirea datelor medicale și pentru consolidarea programului internațional COVAX, lansat de Organizația Mondială a Sănătății pentru a asigura accesul echitabil la viitoarele vaccinuri.

„Analizăm cu multă atenție posibilitatea utilizării tehnologiei în combaterea crizei COVID-19, inclusiv modul în care putem colabora cu statele membre în vederea obținerii unui certificat electronic de vaccinare", a declarat Siddhartha Datta, un expert OMS în materie de vaccinuri, în cadrul unei videoconferințe de la Copenhaga, notează Agerpres. 

El a avertizat că orice inițiativă tehnologică nu trebuie să copleșească țările în mijlocul măsurilor luate pentru combaterea pandemiei de coronavirus, trebuie să respecte diferite legi și să asigure trecerea frontierelor fără probleme. De exemplu, unele aplicații naționale de urmărire a cazurilor de COVID-19 nu funcționează în străinătate.

Un alt oficial OMS, Catherine Smalwood, a declarat că Organizația Mondială a Sănătății nu recomandă utilizarea „pașapoartelor de imunitate” ca parte a măsurilor privind revenirea la o anumită normalitate în ceea ce privește călătoriile transfrontaliere.

„Nu recomandăm pașapoartele de imunitate și nici testarea ca mijloc de prevenire a transmiterii transfrontaliere” a COVID-19, a mai spus Smallwood, care a cerut în schimb ca fiecare stat să studieze datele privind transmiterea virusului și să elaboreze ghiduri de călătorie.

Ea a afirmat totodată că OMS nu recomandă testele rapide antigen folosite de unele companii aeriene pe aeroporturi, în condițiile în care testele antigen sunt mai puțin precise decât testele PCR moleculare și astfel unele cazuri de infectare ar putea rămâne nedetectate.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy